Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η συναισθηματική επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κατανάλωση τροφίμων

ΑρχικήΝέαΗ συναισθηματική επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κατανάλωση τροφίμων
spot_img

Σύντομη αλλά ισχυρή η επίδραση των μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μπορούν τα συναισθήματα να επηρεάσουν την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα τρόφιμα; Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Q Open, η απάντηση είναι θετική, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.

- Advertisement -

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, εξέτασε την επίδραση του συναισθηματικού περιεχομένου στις αγοραστικές αποφάσεις.

Περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και παρακολούθησαν διαφορετικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την καλλιέργεια κακάο. Μερικά περιείχαν μόνο πραγματολογικές πληροφορίες για την αποψίλωση των δασών και την παιδική εργασία, ενώ άλλα ενίσχυαν αυτές τις πληροφορίες με συναισθηματικά στοιχεία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συναισθηματικά μηνύματα, ιδίως εκείνα που προκαλούσαν φόβο, θυμό ή θλίψη, αύξησαν την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν περισσότερα για σοκολάτες με ετικέτα βιωσιμότητας.

Ωστόσο, αυτή η επίδραση ήταν παροδική, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες οι συμμετέχοντες που είχαν εκτεθεί στο συναισθηματικό περιεχόμενο βαθμολόγησαν τις ετικέτες αειφορίας ακόμα χαμηλότερα από όσους είχαν λάβει απλώς πραγματολογικές πληροφορίες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προωθήσουν τη βιώσιμη κατανάλωση, αλλά η χρονική τους τοποθέτηση είναι κρίσιμη για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η αντικειμενική ενημέρωση μπορεί να έχει εξίσου σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων καταναλωτικών προτιμήσεων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα