Σύντομη αλλά ισχυρή η επίδραση των μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μπορούν τα συναισθήματα να επηρεάσουν την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα τρόφιμα; Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Q Open, η απάντηση είναι θετική, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, εξέτασε την επίδραση του συναισθηματικού περιεχομένου στις αγοραστικές αποφάσεις.

Περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες και παρακολούθησαν διαφορετικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την καλλιέργεια κακάο. Μερικά περιείχαν μόνο πραγματολογικές πληροφορίες για την αποψίλωση των δασών και την παιδική εργασία, ενώ άλλα ενίσχυαν αυτές τις πληροφορίες με συναισθηματικά στοιχεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα συναισθηματικά μηνύματα, ιδίως εκείνα που προκαλούσαν φόβο, θυμό ή θλίψη, αύξησαν την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν περισσότερα για σοκολάτες με ετικέτα βιωσιμότητας.
Ωστόσο, αυτή η επίδραση ήταν παροδική, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες οι συμμετέχοντες που είχαν εκτεθεί στο συναισθηματικό περιεχόμενο βαθμολόγησαν τις ετικέτες αειφορίας ακόμα χαμηλότερα από όσους είχαν λάβει απλώς πραγματολογικές πληροφορίες.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προωθήσουν τη βιώσιμη κατανάλωση, αλλά η χρονική τους τοποθέτηση είναι κρίσιμη για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η αντικειμενική ενημέρωση μπορεί να έχει εξίσου σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων καταναλωτικών προτιμήσεων.