cibum team
Έπειτα από έρευνα του FAIRR, ενός παγκόσμιου δικτύου επενδυτών που επικεντρώνεται στους κινδύνους στον τομέα των τροφίμων, διαπιστώθηκε πως το ποσοστό των εταιρειών που περιλαμβάνουν στους επίσημους στόχους τους την αξιοποίηση εναλλακτικών πρωτεϊνών, έχουν αυξηθεί από 0% το 2018, στο 28% το 2021.
Ανάμεσά τους οι Unilever, Tesco, Nestlé, Sainsbury’s και Conagra, που έχουν και τις καλύτερες επιδόσεις στο κομμάτι αυτό. Αντιθέτως, οι Costco, Kraft Heinz και Amazon (Whole Foods) βρίσκονται στην ουρά αυτής της κατάταξης.
Η Unilever δεσμεύτηκε να φτάσει τα 1,04 δισ. ευρώ σε πωλήσεις εναλλακτικών προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μεταξύ των ετών 2025 και 2027.
Ωστόσο, το FAIRR προειδοποίησε ότι το 72% των εταιρειών τροφίμων δεν έχουν ακόμη καθορίσει επίσημους στόχους ως προς τη χρήση εναλλακτικών πρωτεϊνών, παρά την γενική αύξηση των πωλήσεων φυτικών τροφίμων κατά 43% τα τελευταία δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, η βρετανική αγορά εναλλακτικών προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών αυξήθηκε κατά 300% από το 2019 έως το 2020.
Το FAIRR δήλωσε ότι η ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα εναλλακτικής πρωτεΐνης στη Βόρεια Αμερική αυξάνεται. Το 39% των νοικοκυριών στις Η.Π.Α. αγόρασε φυτικό γάλα, και οι πωλήσεις φυτικών τροφίμων σχεδόν διπλασιάστηκαν από πέρυσι.
Η έκθεση σκιαγραφεί την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι εταιρείες συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το 48% των εταιρειών πλέον παρακολουθεί και δημοσιοποιεί τις εκπομπές αερίων που προέρχονται από τη γεωργία ζώων, με τις αμερικάνικες Costco, Kraft Heinz, Amazon (Whole Foods)και Kroger να μην ακολουθούν αυτό το παράδειγμα.
Η Tesco δεσμεύτηκε για αύξηση 300% στις πωλήσεις εναλλακτικών προϊόντων κρέατος έως το 2025, ενώ και η Sainsbury’s σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο των πωλήσεων φυτικών πρωτεϊνών και γαλακτοκομικών προϊόντων, μετά από αύξηση 40% που καταγράφηκε στη φυτική διατροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020.
Ο Jeremy Coller, πρόεδρος της πρωτοβουλίας FAIRR, δήλωσε πως αυτή ήταν η χρονιά του «καλλιεργημένου κρέατος», το οποίο πλέον διεκδικεί μια θέση στην ατζέντα των εταιρειών δίπλα στις φυτικές πρωτεΐνες, με ρεκόρ 437 εκατομμυρίων ευρώ που επενδύθηκαν σε εναλλακτικές λύσεις κρέατος που αναπτύσσονται στο εργαστήριο.
Όπως δημοσιεύτηκε στο CIPS, η κατάταξη του FAIRR έχει ως εξής:
- Unilever
- Tesco
- Nestlé
- Sainsbury’s
- Conagra
- Kerry Group
- ICA Gruppen
- Marks & Spencer
- Groupe Casino
- Woolworths
- Ahold Delhaize
- Mondelez
- General Mills
- Hershey
- Loblaw
- Gruppo Nutresa
- Kroger
- Carrefour
- Coles
- Walmart
- Saputo
- Morrisons
- Amazon
- Kraft Heinz
- Costco