Διακρατική Ευρωπαϊκή μελέτη ανέλυσε τις ετικέτες των προϊόντων θαλασσινών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να επαληθεύσει την παρουσία ή μη, των υποχρεωτικών πληροφοριών που απαιτούνται από τους κανονισμούς της ΕΕ.
Τα θαλασσινά ανήκουν στην κατηγορία των πλέον εμπορεύσιμων ειδών διατροφής διεθνώς και είναι πολύ ευάλωτα σε παραπλανητική και εσφαλμένη ταυτοποίηση και σήμανση. Σύμφωνα με τον Guardian σε 44 έρευνες που έγιναν σε 30 χώρες, σε 9.000 δείγματα από εστιατόρια, ιχθυοπώλες και σουπερμάρκετ το 36% είχαν παραπλανητική σήμανση.
Συνεπώς η ιχνηλασιμότητα των θαλασσινών, είναι σημαντική γιατί αφενός η απάτη και η εσφαλμένη επισήμανση των ψαριών προκαλούν δυσπιστία και ανησυχία στους καταναλωτές και προκαλεί απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία ενώ ταυτόχρονα η λανθασμένη σήμανση των ειδών μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι ένα είδος υπάρχει σε αφθονία ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει λόγω της υπεραλίευσης.
Οι κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 είναι τα ευρωπαϊκά νομοθετικά εργαλεία που καθορίζουν τις υποχρεωτικές πληροφορίες που πρέπει να υπάρχουν στις ετικέτες των θαλασσινών.
Διακρατική Ευρωπαϊκή μελέτη ανέλυσε τις ετικέτες των προϊόντων θαλασσινών που πωλούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να επαληθεύσει την παρουσία υποχρεωτικών πληροφοριών που απαιτούνται από τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στη συμμόρφωση μεταξύ ομάδων προϊόντων, αλλά και μεταξύ των χωρών.
Η χώρα με το χαμηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (ακόμη μέρος της ΕΕ όταν πραγματοποιήθηκε η μελέτη), με συνολική συμμόρφωση 63,7%. Η χώρα με το υψηλότερο επίπεδο συμμόρφωσης ήταν η Πορτογαλία (87,2%). Σε όλες τις χώρες που αναλύθηκαν, τα σουπερμάρκετ ήταν πιο συμμορφωμένα από τα καταστήματα ιχθυοπωλείων και τα μεταποιημένα προσυσκευασμένα προϊόντα συμμορφώνονταν καλύτερα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την επισήμανση σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα μη προσυσκευασμένα προϊόντα. Παρατηρήθηκαν επίσης διαφορές μεταξύ διαφορετικών περιοχών της ίδιας χώρας.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα αλιευτικά εργαλεία, η επιστημονική ονομασία, η μέθοδος αλιείας/παραγωγής και η ημερομηνία κατάψυξης είναι οι πληροφορίες που λείπουν συχνότερα στις ετικέτες που εξετάστηκαν. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω ενέργειες, που μπορούν να ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς, για τη βελτίωση της συμμόρφωσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Για να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα μελέτη πατήστε ΕΔΩ.