Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
11.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν ακόμα καρκινογόνα πρόσθετα στον ντεκαφεϊνέ – Για ποια πρόσθετα ξεκίνησε διαδικασία απαγόρευσης

ΑρχικήΝέαΗΠΑ: Χρησιμοποιούν ακόμα καρκινογόνα πρόσθετα στον ντεκαφεϊνέ - Για ποια πρόσθετα ξεκίνησε διαδικασία απαγόρευσης
spot_img

Ο FDA έθεσε σε διαβούλευση αναφορές για ανάκληση εγκρίσεων για τέσσερα καρκινογόνα πρόσθετα τροφίμων.

Η Υπηρεσία ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDA διαβίβασε την περασμένη εβδομάδα δύο αναφορές στο Ομοσπονδιακό Μητρώο, που επιδιώκουν την εξάλειψη των ύποπτων καρκινογόνων που προστίθενται στον καφέ χωρίς καφεΐνη, και για εκχυλίσματα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για γεύση και χρώμα και για άλλους σκοπούς που σχετίζονται με τα τρόφιμα.

Το βενζόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο, το χλωριούχο μεθυλένιο και το διχλωριούχο αιθυλένιο υποβλήθηκαν σε δύο αναφορές — μία αναφορά για πρόσθετο τροφίμων και μία για πρόσθετο χρώματος — που υποβλήθηκαν από το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας Υγείας, τους Συνεργάτες Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας, την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας και τη Lisa Lefferts, σύμβουλο περιβαλλοντικής υγείας.

To τριχλωροαιθυλένιο που χρησιμοποιείται στον καφέ χωρίς καφεΐνη, αλλά στην Ευρώπη απαγορεύεται, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό για τα χημικά Echa μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, σοβαρό ερεθισμό των ματιών, είναι ύποπτο ότι προκαλεί γενετικά ελαττώματα, είναι επιβλαβής για την υδρόβια ζωή με μακροχρόνιες επιπτώσεις, προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή ζάλη. Επιπλέον, η ταξινόμηση που παρέχεται από τις εταιρείες στον ECHA στις καταχωρίσεις REACH προσδιορίζει ότι αυτή η ουσία μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματική αντίδραση. Επίσης και το Βενζόλιο, αναγνωρίζεται από το IARC (Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο) ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

«Πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα συγκλονίζονταν όταν μάθαιναν ότι οι γνωστές ανθρώπινες καρκινογόνες ουσίες όπως το βενζόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο είναι πρόσθετα τροφίμων που μπορούν νόμιμα να προστεθούν στα τρόφιμα», δήλωσε η Lisa Lefferts, επιστήμονας και συν-συγγραφέας της αναφοράς. «Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα έπρεπε να είχε απαγορεύσει αυτές τις χρήσεις πριν από δεκαετίες».

Οι διατροφικές τους χρήσεις, σύμφωνα με την ομάδα που συνέταξε τις αναφορές, περιλαμβάνουν:

  • Το βενζόλιο χρησιμοποιείται σε εκχυλίσματα λυκίσκου (για παραγωγή μπύρας και συμπληρώματα).
  • Το τριχλωροαιθυλένιο επιτρέπεται στον καφέ χωρίς καφεΐνη, σε ορισμένα εκχυλίσματα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για γεύση και χρωματισμό και σε εκχυλίσματα λυκίσκου.
  • Το μεθυλενοχλωρίδιο επιτρέπεται στον καφέ χωρίς καφεΐνη, σε ορισμένα εκχυλίσματα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για γεύση και χρωματισμό, σε μελάνι που χρησιμοποιείται για τη σήμανση των προϊόντων και σε εκχυλίσματα λυκίσκου.
  • Το διχλωριούχο αιθυλένιο βρίσκεται  σε ορισμένα εκχυλίσματα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για γεύση και χρωματισμό, εκχυλίσματα λυκίσκου και σε νερό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των ζαχαρότευτλων – καθώς και για την αραίωση φυτοφαρμάκων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο