Περισσότερες από 7.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παιδιών κάτω των 6 ετών που έφαγαν βρώσιμα προϊόντα με μαριχουάνα καταγράφηκαν στις ΗΠΑ, αναφέρει νέα μελέτη.
Ραγδαία αύξηση του αριθμού των μικρών παιδιών, ακόμα και σε νηπιακή ηλικία, που έφαγαν κατά λάθος λιχουδιές με μαριχουάνα σημειώθηκε εντός μιας πενταετίας, αναφέρει μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, σύμφωνα με την Associated Press.
Κατά τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, υπάρχουν περισσότερες από 7.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παιδιών κάτω των 6 ετών στις ΗΠΑ που έφαγαν βρώσιμα προϊόντα με μαριχουάνα, για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν αναφορές στα κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων των ΗΠΑ μεταξύ 2017 και 2021. Επιπλέον, σχεδόν το 1/4 των παιδιών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με μερικά να παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα.
Και ενώ ήδη ο αριθμός των περιπτώσεων που έχουν αναφερθεί είναι ήδη μεγάλος, για την επικεφαλής της μελέτης και τοξικολόγο στην ιατρική σχολή του Ιλινόις, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να σκεφτεί κανείς το πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ο αριθμός των κρουσμάτων για τα οποία δεν έχει γίνει καμία αναφορά.
Πολλά βρώσιμα προϊόντα κάνναβης κυκλοφορούν παράνομα σε πολλές χώρες “μεταμφιεσμένα” σε γνωστά γλυκά που αγαπούν τα παιδιά, με αποτέλεσμα να τα τρώνε επειδή δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν.
Όμως, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, το πρόβλημα στις ΗΠΑ έγκειται στις διαφορές της νομιμότητας της κάνναβης ανά πολιτεία, καθώς σε ορισμένες πολιτείες είναι νόμιμη μόνο η CBD, ενώ σε άλλες πολιτείες δεν έχει αφαιρεθεί καθόλου η κάνναβη από τις λίστες με τα νόμιμα προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπεται και για καθαρά ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Επί του παρόντος, 37 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς και 21 πολιτείες ρυθμίζουν τη χρήση για ενήλικες για αναψυχή. Σύμφωνα με την έρευνα, η εσφαλμένη κατανάλωση από παιδιά συνέβαινε κυρίως σε πολιτείες που επιτρέπουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη χρήση της κάνναβης.
Οι ερευνητές κάνουν έκκληση για μεγαλύτερη επαγρύπνηση από τους γονείς στο τι τρώνε τα παιδιά τους, καθώς και για περισσότερους νόμους, όπως αυτοί που υιοθετήθηκαν από πολλές πολιτείες με σκοπό να κάνουν τα προϊόντα κάνναβης λιγότερο ελκυστικά και προσβάσιμα στα παιδιά.