Ένα γράμμα μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αγαπημένο Κυπριακό τυρί.
Το χαλλούμι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά, παγκοσμίως. Γνωστό για τη σφριγηλότητα, το «τρίξιμο» στο μάσημα και την αλμύρα του, το κυπριακό τυρί αποτελεί βασικό φαγητό στο καλοκαιρινό μπάρμπεκιου.
Σας έχει τύχει όμως κατά την αγορά να το βλέπετε στις ετικέτες άλλοτε ως «χαλούμι» με ένα «λ» και άλλοτε ως «χαλλούμι» με «λλ»;
- Δείτε επίσης: Alert! Και στην Ελλάδα πωλείται η μολυσμένη σαλάτα που έχει προκαλέσει δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δυο;
Για να προστατεύσει την κυπριακή της κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατοχύρωσε το χαλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) το 2021.
Αυτό σημαίνει ότι το χαλλούμι που γράφεται με δύο «λλ» (Χαλλούμι στα ελληνικά ή Hellim στα τουρκοκυπριακά) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν το χαλούμι παρήχθη στην Κύπρο και παρασκευάστηκε από μείγμα τοπικού αγελαδινού, κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος. Το «χαλούμι» με ένα «λ» συνήθως παρασκευάζεται μόνο με αγελαδινό γάλα και μπορεί να κατασκευαστεί και εκτός Κύπρου!
Το χαλλούμι με δυο λλ είναι λοιπόν το αυθεντικό και συνήθως κοστίζει ακριβότερα. Γι αυτό αν θέλετε να αγοράσετε πραγματικό χαλλούμι την επόμενη φορά στο σούπερ μάρκετ ελέγξτε την ορθογραφία!
Μερικά στοιχεία για το χαλλούμι:
– είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη
– περιέχει ασβέστιο
– περιέχει φώσφορο
– περιέχει ψευδάργυρο
– περιέχει ιώδιο
– περιέχει βιταμίνη Α
– είναι επίσης πηγή πολλών βιταμινών Β – φολικό οξύ, Β12 και Β2
– τέλος, περιέχει σελήνιο
Μάλιστα, το προτιμούν οι χορτοφάγοι γιατί η σφιχτή υφή του το καθιστά ένα εξαιρετικό και γεμάτο πρωτεΐνες υποκατάστατο του κρέατος.
Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ποσότητα του χαλουμιού που βάζετε στο πιάτο σας και τον τρόπο που το μαγειρεύετε. Το χαλούμι είναι πολύ πλούσιο σε αλάτι. Μια μερίδα 70 γραμμαρίων περιέχει 2,1 γραμμάρια αλάτι, που είναι το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την ποσότητα χαλουμιού που επιλέγουν να καταναλώσουν.
Μπορούν να φάνε χαλούμι όσοι κάνουν δίαιτα;
Οι διατροφολόγοι λένε «καλύτερα όχι». Το χαλούμι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά (12 γραμμάρια ανά 70 γραμμάρια τυριού), τα οποία συνδέονται με τα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης. Σημασία έχει επίσης το πώς θα προετοιμάσετε το χαλούμι, καθώς η προσθήκη μεγάλης ποσότητας λαδιού – αν το τηγανίσετε – θα αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων. Μία μικρή μερίδα ψημένη στη σχάρα, την οποία θα προσθέσετε σε μια ανάμεικτη σαλάτα με ψητά λαχανικά, κινόα, μαϊντανό και χυμό λεμονιού, είναι η ιδανική επιλογή.