Το κτίριο στην οδό Oregon 800 στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ φαίνεται με την πρώτη ματιά σαν ένα εντελώς συνηθισμένο κτίριο κυβερνητικών γραφείων. Αλλά στον 7ο όροφο, κρυμμένο σε έναν στενό χώρο γραφείων, λειτουργεί το μοναδικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών.
Το διεθνές Μουσείο επιδημιών, δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Δρ. Bill Keene, έναν ανώτερο επιδημιολόγο που είχε αξιοσημείωτη επίδραση στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων. Ο Δρ Keene ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο για την επιμονή, την περιέργεια και τον ενθουσιασμό του για την δουλειά του. Στα 23 χρόνια που εργάστηκε για την Αρχή Δημόσιας Υγείας του Όρεγκον, αυτός και η ομάδα του μπόρεσαν να εντοπίσουν την προέλευση πολλών τροφιμογενών ασθενειών.
Η προσέγγιση του Keene στην επιδημιολογία των τροφιμογενών ασθενειών ήταν τόσο διασκεδαστική όσο και πολύ σοβαρή, και μέσα από αυτόν τον παράδοξο συνδυασμό γεννήθηκε το Διεθνές Μουσείο Επιδημίας. Ο Δρ Keene εμπνεύστηκε τη διατήρηση προϊόντων (ή μερικές φορές απλώς συσκευασίας προϊόντων) που ανακλήθηκαν μετά από πρόκληση τροφικών δηλητηριάσεων. Και όταν δεν μπορούσε να βρει δείγμα του “ένοχου” προϊόντος ο Δρ Keene άρχισε να δημιουργεί περίτεχνα, ακριβή αντίγραφα. Είναι αξιοσημείωτο δε, ότι μετά από ένα ξέσπασμα σαλμονέλας από μολυσμένο κοτόπουλο, διοργάνωσε έρανο για να αγοράσει ένα ρεαλιστικό ψεύτικο, ωμό ολόκληρο κοτόπουλο. Ο Bill Keene συνειδητοποίησε νωρίς ότι οι έρευνες για την επιδημία αποτελούν ευκαιρία για να διδαχθεί το ευρύ κοινό τα είδη των τροφίμων και των προϊόντων που μπορούν να μολυνθούν και να προκαλέσουν ευρεία διάδοση της νόσου.
Το μουσείο του Δρ Keene ξεκίνησε με τα στοιχεία που συνέλεξε κατά τη διάρκεια αυτών των ερευνών. Συχνά μόνο ένα κομμάτι συσκευασίας τροφίμων ή μια απόδειξη από ένα κατάστημα, γέμιζαν τα ράφια στο γραφείο του για χρόνια και όταν η παράξενη συλλογή του μεγάλωσε αποφάσισε να την μετατρέψει σε μουσείο με εκθέματα τις εστίες των τροφικών δηλητηριάσεων τα οποία συνοδεύονται από το χρονικό και τα γεγονότα της κάθε επιδημίας.
Ένα από τα πρώτα και πιο παλιά εκθέματα είναι ένα πραγματικό κουτί με “Rely Tampons” που σχετίστηκε με το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ από Staphylococcus aureus το 1978. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εκτίθεται, το παραδοσιακό τυρί από νωπό γάλα, Sally Jackson, η εταιρεία του οποίου μετά από επιδημία E. coli, to 2010 έκλεισε οριστικά, ένα πακέτο από την παρτίδα ωμών αμύγδαλων που προκάλεσε έκρηξη λοιμώξεων από σαλμονέλα Enteritidis καθώς και πολλά μενού εστιατορίων, ένα δείγμα από τα προπαρασκευασμένα μπιφτέκια που ευθύνονται για δεκάδες κρούσματα E.coli που προκάλεσαν 47 λοιμώξεις με συμπτώματα αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS), κομμένη γαλοπούλα μολυσμένη με εντεροτοξίνες Staphylococcus aureus που σερβιρίστηκε σε μπουφέ και αρρώστησε 147 ανθρώπους ακόμα και μπουκάλια με μελάνι για τατουάζ μολυσμένο με MRSA.
Τα περισσότερα από τα εκθέματα στο Διεθνές Μουσείο Επιδημίας σχετίζονται με τροφιμογενείς ασθένειες, αλλά υπάρχουν και εκθέματα που αφορούν σε βακτηριακές λοιμώξεις που μεταδίδονται με άλλα μέσα. Το μουσείο περιλαμβάνει ακόμη και ένα έκθεμα από τη διάσημη βιοτρομοκρατική επίθεση στο Rajneeshee του Όρεγκον το 1984.
Ο Δρ. Keene πέθανε το 2013. Η συλλογή του βρίσκεται ακόμα στο γραφείο του, το οποίο τώρα διευθύνεται από το The Northwest Centre for Foodborne Surveak Management, Epidemiology and Surveillance. Διατηρείται από εθελοντές για ενημέρωση και εκπαίδευση, αλλά και από σεβασμό και μνήμη για έναν άνθρωπο που είχε διαρκή αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.