Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025
16.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μυτιλήνη: Στο “καφενείο του διαβόλου” ζωντανεύουν οι ψυχές που έχουν περάσει

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΜυτιλήνη: Στο "καφενείο του διαβόλου" ζωντανεύουν οι ψυχές που έχουν περάσει
spot_img

«Καφενεία σε δύση και ανατολή» σε έναν παλιό αϊβαλιώτικο καφενέ.

Στο καφενείο του διαβόλου, το αϊβαλιώτικο Seytan kahvesi εγκαινιάστηκε χθες Σάββατο 12 Οκτωβρίου, μια έκθεση φωτογραφίας του Μυτιληνιού Μπάμπη Στυλιανίδη, αφιερωμένη στις ψυχές του κυκλοφορούν στον χώρο.

   Το παλιό αϊβαλιώτικο καφενείο, ο καφενές του Χατζημήτσου πριν το 1922 στον Παλιομπαχτσέ, γνωστός και σαν καφενές των κοντραμπατζήδων, παραμένει ζωντανός και γεμάτος αναμνήσεις. Ο Μπάμπης Στυλιανίδης αφιερώνει αυτήν την έκθεση του με τον τίτλο «Καφενεία σε δύση και ανατολή» στη μνήμη των Αιβαλιωτών προσφύγων προγόνων του, της γιαγιάς του Μαριγώς και του παππού του Στρατή καθώς και της μάνας του Αναστασίας. Κι ο ιδιοκτήτης του καφενέ ο Σουάτ Κατσάκ, που τον κληρονόμησε από τον πατέρα του Χαλίλ μουσουλμάνο της Άγρας στη δυτική Λέσβο που ανταλλάχτηκε ως Τούρκος το 1923, σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, αφιερώνει με τη σειρά του την έκθεση του Έλληνα φίλου του στον πατέρα του που ρίζωσε στο Αϊβαλί, στο μαγαζί του άγνωστού του Ρωμιού.

   Σήμερα, ο καφενές του διαβόλου, ο Seytan kahvesi, βαφτισμένος ως τέτοιος λόγω του δύσκολου και ανήσυχου χαρακτήρα του πρώτου Τούρκου διαχειριστή του, λειτουργεί από τον Σουάτ, το γιό του και τον εγγονό του. Τέταρτη γενιά τούρκικος ο καφενές κι άγνωστο πόσες, ρωμέϊκος, διατηρεί τα υπεραιωνόβια του χαρακτηριστικά. Στέκι που αποτυπώνει την πολυμορφία της ζωής, συγκεντρώνοντας τις ιστορίες πτωχών και πλουσίων, εργατών και λογίων, καλλιτεχνών, ζωγράφων, φωτογράφων, ηθοποιών και μουσικών, μουσουλμάνων και χριστιανών που επισκέπτονται την αντικρινή στη Μυτιλήνη πολιτεία.

   Ο Μπάμπης Στυλιανίδης, γέννημα θρέμμα της Μυτιλήνης, έχει ζήσει κατά διαστήματα στην Αθήνα. Η αγάπη του για τις κλασικές μοτοσυκλέτες και τη φωτογραφία τον έχει οδηγήσει σε μία δημιουργική πορεία, όπου έχει συνεργαστεί ως freelancer με εφημερίδες και περιοδικά. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να ανακαλύπτει και να απαθανατίζει αυτό που περνά απαρατήρητο στις καθημερινές μας διαδρομές, δίνοντάς του αξία.

   Η έκθεση φωτογραφίας «Καφενεία σε δύση και ανατολή» θα παραμείνει ανοικτή ως την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και μπορεί κανείς να την επισκεφθεί τις ώρες λειτουργίας… του καφενείου του διαβόλου!

   Στρατής Μπαλάσκας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νοθεία στο μέλι: Μεγάλης κλίμακας απάτη στην ΕΕ – 9 στα 10 βάζα τίγκα στο σιρόπι και τα πρόσθετα

Τα περισσότερα ψεύτικα μέλια νοθεύονται με σιρόπια ζάχαρης από ρύζι ή ζαχαρότευτλα.

Coca Cola: «Σταματήστε την κατανάλωση» – Η μία μετά την άλλη οι χώρες ανακαλούν αναψυκτικά του αμερικάνικου κολοσσού

Σε πανικό οι αρχές, ερευνούν ποιες παρτίδες έχουν διανεμηθεί στις 11 χώρες που ειδοποιήθηκαν για σοβαρό κίνδυνο από τοξική ουσία σε αναψυκτικά της Coca Cola.

“Το πόδι του Chef” – Ατυχήματα και παθήσεις των εργαζομένων σε κουζίνες – Της Ορθοπαιδικού Άννας Λεντή*

Επειδή η πραγματική κουζίνα δεν είναι master chef, η Χειρουργός Ορθοπαιδικός Άννα Λεντή, αναλύει στο Cibum τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις κουζίνες και πως μπορούν να προστατευτούν.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο