Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το οικιακό ψυγείο είναι δείκτης οικονομικής ευμάρειας σύμφωνα με μελέτη

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΤο οικιακό ψυγείο είναι δείκτης οικονομικής ευμάρειας σύμφωνα με μελέτη
spot_img

Το ψυγείο είναι προάγγελος μιας καλύτερης ζωής, διαπιστώνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Radboud.

Για να έχετε μια καλή αίσθηση του επιπέδου ανάπτυξης μιας χώρας, πρέπει να εξετάσετε τα αντικείμενα που έχουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους Rutger Schilpzand και Jeroen Smits από το Πανεπιστήμιο Radboud. Η έρευνα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επικεντρώνεται συχνά στο εισόδημα, την υγεία ή την εκπαίδευση, αλλά αυτό δεν σας λέει την πλήρη ιστορία της κατάστασης μιας χώρας. «Γι’ αυτό, για πρώτη φορά, χαρτογραφούμε πώς αναπτύσσεται ο υλικός πλούτος των νοικοκυριών», εξηγεί ο Schilpzand. Οι ερευνητές επινοούν αυτή την αύξηση του υλικού πλούτου για τα νοικοκυριά την «εγχώρια μετάβαση». Η έρευνά τους δημοσιεύεται σήμερα στο Journal of International Development.

Σήμερα, οι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες μετά βίας μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς ψυγείο, τηλεόραση ή πλυντήριο ρούχων, αλλά πριν από το 1960 πολύ λίγα νοικοκυριά είχαν αυτές τις συσκευές. Από εκείνο το σημείο και μετά, ωστόσο, τα πράγματα κινήθηκαν γρήγορα: μόλις δεκαπέντε χρόνια αργότερα αυτά τα αντικείμενα μπορούσαν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε κουζίνα και σαλόνι σε αυτές τις χώρες. Αυτή η εξέλιξη από μια κοινωνία στην οποία τα νοικοκυριά κατέχουν σχεδόν κανένα από αυτά τα είδη αντικειμένων σε μια κοινωνία στην οποία σχεδόν κάθε νοικοκυριό τα έχει είναι αυτό που οι ερευνητές αναφέρουν ως «η οικιακή μετάβαση». Στην μελέτη αυτή οι ερευνητές, περιγράφουν τι σημαίνει αυτή η μετάβαση για τις αναδυόμενες χώρες και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε μια ταχύτερη μετάβαση.

Αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο

Όλες αυτές οι συσκευές που διαθέτουν σήμερα τα νοικοκυριά στις πλούσιες χώρες αντιπροσωπεύουν τις βασικές προϋποθέσεις για αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. «Σχεδόν κάθε νοικοκυριό στον κόσμο που είναι αρκετά πλούσιο για να αγοράσει τέτοια είδη το κάνει στην πραγματικότητα», λέει ο Smits. «Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς πίσω από όλες τις πολύχρωμες εικόνες που βλέπουμε με αγορές σε αναπτυσσόμενες χώρες ή γυναίκες που πλένουν ρούχα σε ένα ποτάμι κρύβεται ένα τεράστιο βάρος χρόνου και ενέργειας, το οποίο πέφτει κυρίως στους ώμους των (νοικοκυραίων) συζύγων». «Η αγορά ενός ψυγείου ή ενός πλυντηρίου ρούχων μειώνει αμέσως τον φόρτο εργασίας τους και δημιουργεί χώρο για να περνούν το χρόνο τους με πιο παραγωγικούς τρόπους, συμφωνεί ο Schilpzand. «Η εγχώρια μετάβαση είναι επομένως μια σημαντική προϋπόθεση για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών παγκοσμίως». 

Φάση και ταχύτητα μετάβασης

Οι πλούσιες χώρες ολοκλήρωσαν την εγχώρια μετάβαση πριν από δεκαετίες, αλλά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμη σε εξέλιξη ή μπορεί ακόμη και να έχει μόλις αρχίσει. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η μετάβαση στις αναδυόμενες χώρες ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο με αυτό στις δυτικές χώρες μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Αυτό το μοτίβο χαρακτηριζόταν από ένα αργό ξεκίνημα, ακολουθούμενο από ένα γρήγορο σπριντ προς τη μαζική υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, μετά το οποίο έφτασε ένα ανώτατο όριο. Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, εξέτασαν, μεταξύ άλλων, την ιδιοκτησία τηλεόρασης και ψυγείου σε 1.342 διαφορετικές περιοχές σε 88 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 

Η μετάβαση ακολούθησε πράγματι ένα μοτίβο που ελάχιστα διαφέρει από αυτό που παρατηρείται στις δυτικές χώρες. Ωστόσο, τόσο μεταξύ όσο και εντός των χωρών παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη φάση και την ταχύτητα της μετάβασης. Smits: «Ενώ η Κίνα και το Μεξικό έχουν ήδη σχεδόν ολοκληρώσει τη μετάβαση, στις αγροτικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής μόλις έχει ξεκινήσει. Εκεί πρέπει πρώτα να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, όπως τροφή, ρούχα και στέγη, προτού καν ο κόσμος σκεφτεί να αγοράσει ψυγείο ». 

Σχετικοί παράγοντες

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης ότι η μετάβαση ξεκινά νωρίτερα και προχωρά πιο γρήγορα στις πόλεις. Επίσης, οι περιφέρειες με μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης βιώνουν ταχύτερη μετάβαση. Μια πιο ευνοϊκή αναλογία παιδιών και ηλικιωμένων σε σύγκριση με τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας φαίνεται να είναι επίσης σημαντική.

«Οι αναλύσεις μας μας έδωσαν μια καλύτερη κατανόηση της κατάστασης των νοικοκυριών στις αναπτυσσόμενες χώρες, τι χρειάζεται ακόμα για να διασφαλιστεί ένα λογικό επίπεδο διαβίωσης εκεί και πόσο γρήγορα θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό», εξηγεί ο Schilpzand.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο