Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το δημοφιλές Σκωτσέζικο πιάτο huggis που έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΤι είναι το δημοφιλές Σκωτσέζικο πιάτο huggis που έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ
spot_img

Το huggis που έγινε θέμα στο CNN δίχασε το κοινό.

Ανάμεικτες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το άρθρο του CNN που περιγράφει το σκωτσέζικο haggis ως fine dining πιάτo. Στον τίτλο του,  περιέγραψε το haggis ως “βραστό σακουλάκι με παραπροϊόντα κρέατος που απαγορεύονται στις ΗΠΑ”, ωστόσο στη Σκωτία αποτελεί εθνικό πιάτο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η πρώτη γνωστή έντυπη συνταγή φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, που εμφανίζεται στο Αγγλικό Booke of Curtassye γύρω στο 1430.

   Τα συστατικά του haggis που μοιάζει με μπαλοτίνα (γεμιστό κρέας), είναι η καρδιά, ο πνεύμονας και το συκώτι προβάτου, τα οποία αναμειγνύονται με πλιγούρι βρώμης, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μοσχάρι και άλλα μπαχαρικά. Παραδοσιακά το μείγμα που είναι παρόμοιο με πουτίγκα τοποθετείται “στο στομάχι ενός πρόσφατα σκοτωμένου προβάτου και έπειτα βράζεται”, σύμφωνα με το CNN.

   To haggis λέγεται πως σερβίρεται ως μέρος του δείπνο κοντά στις 25 Ιανουαρίου, που φέρεται να είναι τα γενέθλια του εθνικού ποιητή της Σκωτίας Robert Burns, ο οποίος αναφέρει το haggis στο ποίημα του “Address to a Haggis”. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ποιητή, το haggis ήταν ένα συνηθισμένο πιάτο των φτωχών, καθώς ήταν πολύ φθηνό λόγο του ότι φτιάχνονταν από υπολείμματα προβάτων που διαφορετικά απορριπτόταν.

   Το 1971 Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ απαγόρευσε την εισαγωγή haggis από το ΗΒ λόγω της απαγόρευσης των τροφίμων που περιέχουν πνεύμονες προβάτου, που αποτελούν το 10-15% της παραδοσιακής συνταγής.

   Στο συγκεκριμένο άρθρο του το CNN υπάρχει αναφορά του Αμερικάνου σεφ και παρουσιαστή Anthony Bourdain, που χαρακτηρίζει το haggis λαχταριστό. “Μην τους αφήσετε να σας πουν το αντίθετο, αυτή είναι πραγματικά μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής. Δεν υπάρχει πιο παρεξηγημένο φαγητό στη Γη από το haggi”, είπε ο Bourdain. Την ίδια άποψη φέρεται να συμμερίζεται και το Larousse Gastronomique του 2001.

    Μετά την  κοινοποίηση του άρθρου από το CNN υπήρξαν αντιδράσεις του τύπου: “Ακούγεται απολύτως αηδιαστικό και δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να το φάω, αλλά δεν πρόκειται να πω στους άλλους ότι δεν μπορούν”. “Αυτή η ιστορία δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί απαγορεύτηκε και εξακολουθεί να είναι απαγορευμένη. Ευτυχώς που τώρα ζούμε σε έναν κόσμο όπου δεν χρειάζεται να συμβιβαζόμαστε πλέον με τον χαμηλό πήχη της «γευστικότητας»”, “Προφέρεται «ΑΠΑΙΣΙΟ», όπως φαίνεται και δεν είναι πιθανό να έχει γεύση”. Κάποιοι αναφερόμενοι ως Σκωτσέζοι, διαφώνησαν ότι το haggis είναι ένα δημοφιλές πιάτο. “Ως Σκωτσέζος πρέπει να πω ότι δεν το τρώμε τόσο πολύ εδώ πια”.

    Ωστόσο κάποιοι άλλοι χρήστες φαίνεται να συμμερίζονταν την τοποθέτηση του CNN με σχόλια όπως: “To huggis είναι νόμιμο. Είναι σίγουρα ένα φαγητό που πρέπει να δοκιμάσεις”. Κάποιος άλλος συνέκρινε το huggis με τα λουκάνικα όπως ακριβώς και ο Bourdain στο βίντεο: “Απολύτως νόστιμο και σίγουρα όχι χειρότερο από οποιοδήποτε άλλο λουκάνικο ή χοτ ντογκ όσον αφορά τα συστατικά”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο