Νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται τη νύχτα και αγωνίζονται με την αύξηση βάρους.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποκαλύπτει γιατί αυξάνεται η όρεξη σε όσους εργάζονται το βράδυ. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς η «κιρκαδική κακή ευθυγράμμιση» – ένα φαινόμενο που συνήθως συνδέεται με το «jet-lag» όπου διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι του σώματος – επηρεάζει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της όρεξης.
Σε μελέτη με πειραματόζωα η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στις γλυκοκορτικοειδείς ορμόνες που ρυθμίζουν μια ομάδα πεπτιδίων του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη. Το πείραμα έγινε με έκθεση των πειραματόζωων (ομάδα ελέγχου και “Jet lagged”) σε φωτεινές και σκοτεινές ενδείξεις. Οι αρουραίοι στην ομάδα ελέγχου έτρωγαν το 88,4% της ημερήσιας πρόσληψης κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης τους και μόνο το 11,6% κατά τη διάρκεια της αδρανούς φάσης τους. Αντίθετα, η ομάδα των «jet-lagged» κατανάλωνε το 53,8% των ημερήσιων θερμίδων της κατά τη διάρκεια της ανενεργής φάσης της (χωρίς αύξηση της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου). Αυτό ισοδυναμούσε με σχεδόν πέντε φορές περισσότερο (+460%) από αυτό που κατανάλωνε η ομάδα ελέγχου κατά τη διάρκεια της ανενεργής φάσης.
«Για άτομα που εργάζονται όλη τη νύχτα, το ρολόι του σώματος με αντίστροφη κίνηση μπορεί να καταστρέψει την υγεία τους. Σε όσους εργάζονται μακροχρόνια σε νυχτερινές βάρδιες, συνιστούμε να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την έκθεση στο φως της ημέρας, την καρδιαγγειακή άσκηση και τα γεύματα σε ρυθμισμένες ώρες. Ωστόσο, τα εσωτερικά μηνύματα του εγκεφάλου για την αύξηση της όρεξης είναι δύσκολο να παρακάμπτονται με «πειθαρχία» ή «ρουτίνα». Επομένως, αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε μελέτες για την αξιολόγηση των στρατηγικών διάσωσης και φαρμακολογικής παρέμβασης» είπε η Δρ Becky Conway-Campbell , Ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ και η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Communications Biology, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται τη νύχτα και αγωνίζονται με την αύξηση βάρους.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση https://www.nature.com/articles/s42003-023-05347-3