Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για την έγκριση εκχυλίσματος από τον καρπό του καφέ ως νέου τροφίμου, ανοίγοντας τη διαδικασία για την υποβολή πρόσθετων επιστημονικών στοιχείων πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η αίτηση έχει υποβληθεί από την αμερικανική εταιρεία VDF FutureCeuticals, Inc. και αφορά την έγκριση του Coffee fruit extract σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα νέα τρόφιμα. Η διαβούλευση, με αριθμό PC-2079, ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2026. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η EFSA καλεί επιστήμονες, φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να γνωστοποιήσουν τυχόν σχετικές μελέτες, επιστημονικά δεδομένα ή άλλες πληροφορίες που περιλαμβάνονται ή μπορούν να υποστηρίξουν τον φάκελο της αίτησης.
Τι ακριβώς εξετάζεται
Η αίτηση δεν αφορά τον καφέ όπως τον γνωρίζουμε ως ρόφημα, αλλά εκχύλισμα που προέρχεται από τον καρπό του φυτού του καφέ. Ο καρπός περιβάλλει τους κόκκους του καφέ και περιέχει διαφορετικά συστατικά, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή εκχυλισμάτων και άλλων προϊόντων. Για να μπορεί ένα προϊόν να διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά ως νέο τρόφιμο, πρέπει να ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης. Η EFSA θα εξετάσει τη συνάφεια των επιστημονικών δεδομένων που έχουν κατατεθεί και τη συμμόρφωσή τους με τις κανονιστικές απαιτήσεις, προκειμένου να αξιολογηθούν τα στοιχεία που σχετίζονται με την ασφάλεια του συγκεκριμένου εκχυλίσματος. Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας και έχει ως στόχο να εντοπιστεί εάν υπάρχουν επιπλέον επιστημονικά δεδομένα που δεν έχουν περιληφθεί στον φάκελο. Οι πληροφορίες που θα κριθούν σχετικές θα ληφθούν υπόψη και θα εξεταστούν κατά την επιστημονική αξιολόγηση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχόλια μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας της EFSA μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Σχόλια που θα παραμείνουν σε κατάσταση πρόχειρου ή θα σταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν θα γίνουν δεκτά. Η EFSA επισημαίνει ότι πρόσθετα αρχεία μπορούν να υποβληθούν μόνο μέσω της σχετικής λειτουργίας της ψηφιακής φόρμας. Τα έγγραφα πρέπει να είναι σε μορφή που επιτρέπει την αναζήτηση και τη λήψη του περιεχομένου τους, ενώ σαρωμένα έγγραφα δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Η ονομασία κάθε συνημμένου πρέπει επίσης να περιλαμβάνει αναφορά στο σχόλιο με το οποίο συνδέεται. Οι παρατηρήσεις θα εξετάζονται μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, έχουν οριστικοποιηθεί και έχουν κατατεθεί μέσω του προβλεπόμενου ηλεκτρονικού εργαλείου. Η EFSA αναφέρει επίσης ότι δεν θα εξετάζονται προσωπικές κατηγορίες, άσχετες παρατηρήσεις ή προσβλητικό περιεχόμενο. Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν σημαίνει ότι το εκχύλισμα έχει ήδη εγκριθεί για κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης, κατά το οποίο η EFSA αναζητά τυχόν πρόσθετα επιστημονικά στοιχεία που μπορεί να είναι χρήσιμα για την τελική εκτίμηση της ασφάλειας του προϊόντος.