Μολύνθηκε με Listeria monocytogenes, τροφιμογενές παθογόνο με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας
Άλλο ένα βρέφος, το δεύτερο σε λίγες ημέρες έχασε τη ζωή του από κατανάλωση μολυσμένου κοτόπουλου της Yu Shang Food Inc. Τουλάχιστον 19 άτομα έχουν μολυνθεί με Listeria monocytogenes, από τα
έτοιμα προς κατανάλωση κρέατα και προϊόντα πουλερικών της εταιρείας όπως ταυτοποιήθηκαν μετά από δειγματοληψία τροφίμων και περιβάλλοντος.
- Δείτε επίσης: Πατατάκια: Οι 12 μεγάλες ανακλήσεις που θα στοιχειώνουν πάντα τον βασιλιά των τσιπς και σνακς Frito-Lay
Το ξέσπασμα της τροφιμογενούς ασθένειας ανακαλύφθηκε αφού η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA’s FSIS) διεξήγαγε συνήθεις δοκιμές και δραστηριότητες παρακολούθησης του τελικού προϊόντος από την Yu Shang Food Inc. στις 21 Οκτωβρίου 2024. Τα δείγματα βρέθηκαν θετικά για L. μονοκυτταρογονίδια . Η ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS) αποκάλυψε ότι οι απομονώσεις από ένα προϊόν χοιρινού σχετίζονται με κλινικές απομονώσεις από άρρωστα άτομα, που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2021. Στις 5 Δεκεμβρίου 2024, το FSIS ενημέρωσε το κοινό ότι ένα δεύτερο στέλεχος L. μονοκυτταρογονίδια που ταιριάζει με άλλα κλινικά απομονωμένα στελέχη βρέθηκε σε δείγματα προϊόντος της Yu Shang.
- Δείτε επίσης: Η Ελλάδα στις πιο συχνά αναφερόμενες χώρες στην ΕΕ ως πιθανή προέλευση μόλυνσης από τροφιμογενή παθογόνα – Έκθεση
Σύμφωνα με μια ενημέρωση της 5ης Δεκεμβρίου από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), συνολικά 19 ασθένειες έχουν συνδεθεί με το ξέσπασμα της τροφιμογενούς ασθένειας, με αποτέλεσμα 17 να χρειατούν νοσηλεία. Από τις 19 ασθένειες, οι επτά σχετίζονται με εγκυμοσύνη. Οι δύο θάνατοι που εντοπίστηκαν στο ξέσπασμα ήταν εκείνοι των βρεφών των οποίων οι μητέρες είχαν μολυνθεί από το L. monocytogenes . Άλλα δύο βρέφη ανάρρωσαν.
Αν και το πρώτο κρούσμα ασθένειας που συνδέεται με αυτήν την εστία καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2021, η πλειονότητα των περιπτώσεων (15) σημειώθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Οκτωβρίου 2024. Η πιο πρόσφατη ασθένεια καταγράφηκε στις 28 Οκτωβρίου 2024.
- Δείτε ακόμη: Και νέα ανάκληση γνωστών αντικαταθλιπτικών χαπιών με δυνητικό καρκινογόνο
- Δείτε ακόμη: Στις τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια οφείλεται η “έκρηξη” καρκίνου παχέος εντέρου στους νέους – Μελέτη
Άρρωστοι άνθρωποι έχουν εντοπιστεί στην Καλιφόρνια, τη Τζόρτζια, το Ιλινόις, τη Νεβάδα, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και το Τενεσί.
Η αρχική ανάκληση της εταιρείας Yu Shang Food, Inc. με έδρα το Spartanburg, έγινε για 2 τόνους κρεάτων αλλά λίγο αργότερα επέκτεινε την ανάκληση σε 32 τόνους έτοιμων προς κατανάλωση προϊόντων όπως χοιρινό κρέας, μπούτια κοτόπουλου, χοιρινά μπούτια, πάπιες, κότσι βοείου κρέατος και χοιρινή γλώσσα. Οι λεπτομέρειες της ανάκλησης είναι προσβάσιμες μέσω του FSIS .
Τα περισσότερα κρούσματα λιστερίωσης σχετίζονται με την κατανάλωση έτοιμων προς κατανάλωση τροφών και ο κίνδυνος ασθένειας αυξάνεται με τον αριθμό των κυττάρων που καταπίνονται. Το παθογόνο είναι σε θέση να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί στις θερμοκρασίες ψύξης στις οποίες αποθηκεύονται τα τρόφιμα για να αποφευχθεί η αλλοίωση.
Η λιστέρια είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για άτομα που είναι έγκυες, ηλικίας 65 ετών και άνω ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η λιστέρια είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί πέρα από το έντερο τους σε άλλα μέρη του σώματός τους, με αποτέλεσμα μια σοβαρή κατάσταση γνωστή ως επεμβατική λιστερίωση.
Η Listeria monocytogenes, αποτελεί μείζονα τροφιμογενή παθογόνο παράγοντα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω του υψηλού ποσοστού θνητότητας που παρουσιάζει. Στην τελευταία έκθεσή της για τις ζωονόσους η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, παρατήρησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων λιστερίωσης στον άνθρωπο στην Ένωση ήταν κατά 15,9 % υψηλότερος το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και ότι ο αριθμός των θανάτων από τροφιμογενείς εστίες που προκλήθηκαν από Listeria monocytogenes στην ΕΕ το 2022 ήταν ένας από τους υψηλότερους αριθμούς που αναφέρθηκαν στην Αρχή την τελευταία δεκαετία.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.