Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εναλλακτικά τρόφιμα: Το εμπορικό μέλλον του καλλιεργημένου κρέατος

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΕναλλακτικά τρόφιμα: Το εμπορικό μέλλον του καλλιεργημένου κρέατος
spot_img

Πέρυσι, η Σιγκαπούρη έγινε πρωτοσέλιδο καθώς έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε εμπορικά το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Η εταιρεία πίσω από το εγκεκριμένο καλλιεργημένο κοτόπουλο, η Eat Just, αναφέρει ότι απέδειξε την ασφάλεια της διαδικασίας παρασκευής της, εκτελώντας περισσότερες από 20 παραγωγές σε βιοαντιδραστήρες των 1.200 λίτρων. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά σε αυτή την πατενταρισμένη διαδικασία και οι επικυρώσεις ασφάλειας και ποιότητας απέδειξαν ότι το κοτόπουλο που συγκομίζεται πληροί τα πρότυπα του κρέατος πουλερικών, με εξαιρετικά χαμηλό και σημαντικά καθαρότερο μικροβιολογικό περιεχόμενο από το συμβατικό κοτόπουλο.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο New Food Magazine, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Matrix Meats, Eric Jenkusky, ερωτήθη το λόγο που η Σιγκαπούρη είναι τόσο μπροστά στο εργαστηριακό παιχνίδι κρέατος και πόσο καιρό στους υπόλοιπους “παίχτες” να καλύψουν τη διαφορά.

Η Matrix Meats, είναι μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και την κατασκευή “ικριωμάτων” (κυρίως από κολλαγόνο και ζελατίνη) για cell-based κρέας.

Όπως ανέφερε ο Jenkusky, οι τρεις βασικοί τομείς βελτίωσης της παραγωγής καλλιεργούμενων κρεάτων, είναι τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, το κόστος παραγωγής και η νομοθεσία. Αρχικά, το καλλιεργημένο κρέας πρέπει ιδανικά να έχει τη γεύση και την υφή του κανονικό κρέατος. Η βιομηχανία εξακολουθεί να τελειοποιεί τη σωστή υφή, τρυφερότητα, την ποσότητα και διανομή των ραβδώσεων, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.

Δεύτερον, αν και η τιμή αποτελεί υφιστάμενο εμπόδιο για την υιοθέτηση από την αγορά των καλλιεργημένων κρεάτων, το Ινστιτούτο Καλών Τροφίμων (GFI) εκτιμά ότι το καλλιεργημένο κρέας θα φθάσει σε ισοτιμία με το εσφαγμένο κρέας, μόλις επιτευχθεί παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα.

Τρίτον, επί του παρόντος στις ΗΠΑ δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για το καλλιεργημένο κρέας. Οι ηγέτες της βιομηχανίας εκτιμούν ότι απομένουν περίπου 12-18 ακόμη μήνες για την πλήρη έγκριση από τον FDA. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη καλλιεργούμενων προϊόντων κρέατος μέσω της χρηματοδότησης από επιχορηγήσεις του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, και επί του παρόντος η έγκριση του καλλιεργημένου κρέατος βρίσκεται σε μια αρχική περίοδο δημόσιου σχολιασμού υπό την επίβλεψη των FDA / USDA.

Υπάρχει λόγος που η Σιγκαπούρη είναι τόσο μπροστά σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον Jenkusky. Η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) ενέκρινε την εμπορική πώληση καλλιεργημένου κοτόπουλου τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτή η νομοθετική πρόοδος εγκαινίασε την αγορά καλλιεργούμενων κρεάτων στη Σιγκαπούρη, οδηγώντας την ανάπτυξη και πιέζοντας ουσιαστικά για έγκριση και άλλων καλλιεργούμενων κρεάτων ε που είναι σε ζήτηση, όπως τα ψάρια και το βόειο κρέας.

Το αν και ποια εταιρεία θα λανσάρει το επόμενο καλλιεργημένο κρέας είναι άγνωστο, όπως επισημαίνει ο CEO, αλλά θεωρεί πως υπάρχει πρόοδος σε καλλιεργημένο ψάρι, καρκινοειδή, κοτόπουλο, χοιρινό, βόειο κρέας – ακόμη και καλλιεργημένο ανθρώπινο μητρικό γάλα.

Η εταιρεία του Jenkusky αναπτύσσει μικροφορείς νανοϊνών και άλλα σκευάσματα, που επιτρέπουν στις εταιρείες καλλιεργημένου κρέατος να κλιμακώνουν την παραγωγή τους με πιο βιώσιμο τρόπο, καθώς όλα τα προϊόντα είναι μη ζωικά, βρώσιμα και κατασκευασμένα για μαζική παραγωγή κρέατος. Επίσης, η εταιρεία παίζει βασικό ρόλο στην αγορά για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επίτευξη ισοτιμίας με όλους τους τύπους εσφαγμένων κρεάτων, διαβεβαιώνοντας πως το καλλιεργημένο κρέας θα έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που βρίσκονται στο εσφαγμένο κρέας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο