Αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά και η Ιταλική κυβέρνηση πιθανότατα θα συνεχίσει να επιδιώκει την απαγόρευση.
Τον περασμένο Ιούλιο η Ιταλική γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο – 60% των γερουσιαστών- για την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης καλλιεργούμενου κρέατος, θέλοντας να “προστατεύσει την ανθρώπινη υγεία και την εθνική κληρονομιά”. Το νομοσχέδιο έπρεπε ακόμη να εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου. Η πρόταση έγινε παράλληλα με μια πιθανή απαγόρευση της χρήσης όρων που σχετίζονται με το κρέας στις ετικέτες κρέατος φυτικής προέλευσης.
Τώρα η ιταλική κυβέρνηση απέσυρε το σχέδιο νόμου για την απαγόρευση του καλλιεργούμενου κρέατος και την αποτροπή της χρήσης όρων όπως «σαλάμι» ή «μπριζόλα» για προϊόντα φυτικής προέλευσης από τη διαδικασία ελέγχου της ΕΕ. Σύμφωνα με το GFI Europe, όπως συμβαίνει με κάθε νομοθεσία που μπορεί να επηρεάσει την ενιαία αγορά της ΕΕ, το νομοσχέδιο πρέπει να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ προτού εγκριθεί, μέσω της διαδικασίας που ονομάζεται TRIS .
Δημοσιεύματα ιταλικών ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο «ενόψει της συνεχιζόμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης και των αλλαγών που ενδέχεται να υποστεί το κείμενο» και ότι «η αποσυρθείσα κοινοποίηση θα κοινοποιηθεί εκ νέου με το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής έγκρισης».
Ο Ρόμπερτ Ε Τζόουνς, πρόεδρος της ένωσης βιομηχανίας Cellular Agriculture Europe, χαιρέτισε τα νέα αλλά προειδοποίησε ότι η ιταλική κυβέρνηση πιθανότατα θα συνεχίσει να επιδιώκει την απαγόρευση. «Αν και είναι θετικό σημάδι ότι η Ιταλία απέσυρε την κοινοποίησή της για το TRIS, η μάχη για την προστασία των συμπληρωματικών πρωτεϊνικών καινοτομιών συνεχίζεται», είπε στο Green Queen.
«Αναμένουμε ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει σύντομα στην εθνική απαγόρευση της κυτταρικής γεωργίας και των όρων κρέατος για προϊόντα φυτικής προέλευσης, αποφεύγοντας κάθε έλεγχο από την Επιτροπή της ΕΕ», πρόσθεσε. «Καθώς μια τέτοια κίνηση θα είναι κατάφωρη παραβίαση του δικαίου της ΕΕ, είναι ακόμη ένα σημάδι ότι όλο αυτό είναι πολιτικό θέατρο για την εκπλήρωση μιας προεκλογικής υπόσχεσης σε μια φωνητική μειονότητα και μια μνημειώδης απόσπαση της προσοχής από την πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού στο κλίμα συστήματος τροφίμων στην Ευρώπη».
«Ελπίζουμε ότι το Κοινοβούλιο θα αποφύγει την υιοθέτηση νόμου που θα προκαλούσε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και θα παρεμπόδιζε τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, ενώ θα προκαλούσε επίσης άμεση ζημιά στις ιταλικές εταιρείες του κλάδου. Είναι σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στη Βουλή να διεξαγάγει μια ανοιχτή και ενημερωμένη συζήτηση ώστε το νομοσχέδιο να τροποποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι επίσης σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη να έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν το κείμενο προτού γίνει νόμος, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ για τη διαδικασία TRIS.» δήλωσε Η Francesca Gallelli , Σύμβουλος Δημοσίων Υποθέσεων στο Good Food Institute Europe η οποία όμως επεσήμανε πως μόλις πριν από λίγες μέρες με επίσημο δελτίο τύπου του υπουργού Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπριτζίδα, ανακοινώθηκε η επικείμενη τελική έγκριση του νομοσχεδίου.