Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνες ουσίες σε ελληνικό βιολογικό καλαμπόκι – Ειδοποίηση RASFF από την Κύπρο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνες ουσίες σε ελληνικό βιολογικό καλαμπόκι - Ειδοποίηση RASFF από την Κύπρο
spot_img

Για επικίνδυνες μυκοτοξίνες σε ελληνικό καλαμπόκι ενημέρωσε η Κύπρος το Ευρωπαϊκό RASFF.

Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση. Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των μυκοτοξινών, εντοπίζονται συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές στις πρώτες ύλες ζωοτροφών. Η άμεση έκθεση των ζώων και η έμμεση έκθεση των καταναλωτών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την υγεία. Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός και ο ποσοτικός προσδιορισμός των AF σε τρόφιμα/ζωοτροφές είναι υψίστης σημασίας από πλευράς ασφάλειας τροφίμων. Να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των ειδοποιήσεων μυκοτοξινών που αναφέρονται στο RASFF αφορούν την παρουσία αφλατοξινών (AF) σε πρώτες ύλες για ζωοτροφές.

Για όλα τα παραπάνω και εξαιτίας αυτών, η Κύπρος ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα και ζωοτροφές RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ζωοτροφές ελληνικής προέλευσης. Πρόκειται για βιολογικό καλαμπόκι, με υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες. Συγκεκριμένα στο καλαμπόκι ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 σε ποσότητα 41 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 20 μg/kg. Το φορτίο δεσμεύτηκε από τις αρχές της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο