Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνες ουσίες σε ελληνικό βιολογικό καλαμπόκι – Ειδοποίηση RASFF από την Κύπρο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνες ουσίες σε ελληνικό βιολογικό καλαμπόκι - Ειδοποίηση RASFF από την Κύπρο
spot_img

Για επικίνδυνες μυκοτοξίνες σε ελληνικό καλαμπόκι ενημέρωσε η Κύπρος το Ευρωπαϊκό RASFF.

Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση. Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

- Advertisement -

Κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των μυκοτοξινών, εντοπίζονται συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές στις πρώτες ύλες ζωοτροφών. Η άμεση έκθεση των ζώων και η έμμεση έκθεση των καταναλωτών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την υγεία. Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός και ο ποσοτικός προσδιορισμός των AF σε τρόφιμα/ζωοτροφές είναι υψίστης σημασίας από πλευράς ασφάλειας τροφίμων. Να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των ειδοποιήσεων μυκοτοξινών που αναφέρονται στο RASFF αφορούν την παρουσία αφλατοξινών (AF) σε πρώτες ύλες για ζωοτροφές.

Για όλα τα παραπάνω και εξαιτίας αυτών, η Κύπρος ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα και ζωοτροφές RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ζωοτροφές ελληνικής προέλευσης. Πρόκειται για βιολογικό καλαμπόκι, με υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες. Συγκεκριμένα στο καλαμπόκι ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 σε ποσότητα 41 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 20 μg/kg. Το φορτίο δεσμεύτηκε από τις αρχές της Κύπρου.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα