Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
13 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνες ουσίες σε ελληνικό βιολογικό καλαμπόκι – Ειδοποίηση RASFF από την Κύπρο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνες ουσίες σε ελληνικό βιολογικό καλαμπόκι - Ειδοποίηση RASFF από την Κύπρο
spot_img

Για επικίνδυνες μυκοτοξίνες σε ελληνικό καλαμπόκι ενημέρωσε η Κύπρος το Ευρωπαϊκό RASFF.

Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση. Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των μυκοτοξινών, εντοπίζονται συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές στις πρώτες ύλες ζωοτροφών. Η άμεση έκθεση των ζώων και η έμμεση έκθεση των καταναλωτών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την υγεία. Κατά συνέπεια, ο εντοπισμός και ο ποσοτικός προσδιορισμός των AF σε τρόφιμα/ζωοτροφές είναι υψίστης σημασίας από πλευράς ασφάλειας τροφίμων. Να σημειωθεί ότι περίπου το 80% των ειδοποιήσεων μυκοτοξινών που αναφέρονται στο RASFF αφορούν την παρουσία αφλατοξινών (AF) σε πρώτες ύλες για ζωοτροφές.

Για όλα τα παραπάνω και εξαιτίας αυτών, η Κύπρος ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα και ζωοτροφές RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ζωοτροφές ελληνικής προέλευσης. Πρόκειται για βιολογικό καλαμπόκι, με υψηλή περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες. Συγκεκριμένα στο καλαμπόκι ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 σε ποσότητα 41 μg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο 20 μg/kg. Το φορτίο δεσμεύτηκε από τις αρχές της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο