Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καταγραφή των αιωνόβιων ελαιόδεντρων στο Νότιο Αιγαίο

ΑρχικήΝέαΚαταγραφή των αιωνόβιων ελαιόδεντρων στο Νότιο Αιγαίο
spot_img

cibum team

Τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που υπάρχουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα αποφάσισε να καταγράψει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε μία προσπάθεια να τα διασώσει και να τα αναδείξει, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τοπικού πολιτισμού μας.

Ήδη όπως έγινε γνωστό από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας προχώρησε σε ενημέρωση της κοινής γνώμης και των φορέων προκειμένου να υποδείξουν αν γνωρίζουν πού υπάρχουν τέτοια ελαιόδεντρα.

Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η ηλικία τους με επιστημονικές μεθόδους ώστε να σχεδιαστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα προστατευτούν.

Σε πρώτη φάση έχουν δηλωθεί και έχουν καταγραφεί 400 ελαιόδεντρα στα νησιά της Δωδεκανήσου (κυρίως στη Ρόδο και στην Κω) και 49 στα νησιά των Κυκλάδων.

Τα ελαιόδεντρα αυτά, θα επισημανθούν από τους ειδικούς επιστήμονες, θα χρονολογηθούν και σε δεύτερη φάση θα αναδειχθούν, με ειδικές δράσεις και ενέργειες.«Η περιφέρεια συγκεκριμένα θα αναλάβει την επισήμανση, την ανάδειξη και τη συντήρηση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων που υπάρχουν στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων. Είναι μία πρωτοβουλία που παίρνει προκειμένου να διασωθούν και να γίνουν και επισκέψιμα αυτά τα δέντρα στα νησιά που έχουν να κάνουν με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

 Η περιφέρεια προχώρησε ήδη σε ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, οι δήμοι και ο κάθε ενδιαφερόμενος ώστε να ξεκινήσει η επισήμανση και στη συνέχεια θα προβούμε σε ενέργειες ώστε να ταυτοποιηθεί η ηλικία των δέντρων και να παρθούν μέτρα προστασίας για να διατηρηθούν» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.

 Όταν το πρώτο στάδιο ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το δεύτερο με την εξέταση των δέντρων από ειδικούς της διεύθυνσης, οι οποίοι θα εκτιμήσουν αν είναι όντως αιωνόβια, και θα ακολουθήσει η αποστολή δείγματος από κάθε ένα σε ειδικό εργαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για την ηλικία του ελαιοδέντρου. Μάλιστα η ηλικία μπορεί με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια.

 Την απόφαση της περιφέρειας να προχωρήσει στην καταγραφή και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων την είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά την οποία είχε τονίσει ότι η εικόνα μίας αιωνόβιας ελιάς που είχε κοπεί τότε στη Ρόδο για να γίνει καυσόξυλα ήταν αυτό που έδωσε το έναυσμα ώστε να παρθεί αυτή η πρωτοβουλία.

 «Είναι μία πρωτοβουλία της περιφέρειας γιατί μας συνέτριψε η εικόνα που αντικρίσαμε πριν από μερικές ημέρες με ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο να κόβεται για καυσόξυλα. Είναι πολιτισμός, είναι ιστορία και θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και να τα προστατέψουμε» είχε πει τότε.

 Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το οποίο έχει σταλεί εδώ και καιρό στα Επαρχεία, στους Δήμους, τις Κοινότητες και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει ως εξής:

 «Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνεται ότι, ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη και προστασία των αιωνόβιων ελαιοδέντρων στο Νότιο Αιγαίο.

 Για τον σκοπό αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη δράση, παρέχοντας στοιχεία για τα εν δυνάμει επιλέξιμα αιωνόβια ελαιόδεντρα που κατέχουν, προκειμένου η Περιφέρεια να προβεί καταρχάς στην καταγραφή τους και στην επιστημονική εξέταση της ηλικίας τους.

 Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση μπορούν να καταθέσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι ελαιοδέντρων, καθώς και οι Δήμοι και κάθε Δημόσιος Φορέας εφόσον σε περιοχές αρμοδιότητάς τους έχουν επισημανθεί σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο αιωνόβια ελαιόδεντρα.

 Η παρούσα φάση των ενεργειών δεν εμπεριέχει καμία είδους δέσμευση για τους ενδιαφερομένους στις μετέπειτα διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αλλά αποτελεί μια αρχική διερεύνηση τόσο για τον αριθμό αιωνόβιων ελαιοδέντρων και των περιοχών όσο και για τους ενδιαφερομένους που επιθυμούν να ενταχθούν σε τέτοιου είδους δράσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα αυτοκόλλητα βραβείων αυξάνουν τις πωλήσεις στο τυρί! Επιστημονική έρευνα

οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για επισημάνσεις βραβείου

Τι πιστεύουν οι καταναλωτές για τα φυτικά προϊόντα;

Είναι παραπλανητικοί οι όροι "κρέας" ή "γάλα" σε φυτικά προϊόντα ή όχι; Τι ισχύει σε διάφορες χώρες.

Πολυανθεκτικά παθογόνα βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ!

Πολυανθεκτικό στα αντιβιοτικά E. coli βρέθηκε στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που δοκιμάστηκαν σε ισπανική μελέτη - Τα πουλερικά η πιο μολυσμένη κατηγορία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα