Εάν ο στόχος σας για τη νέα χρονιά είναι να φάτε καλύτερα για τον πλανήτη, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο από ότι νομίζετε. Οι ερευνητές υπολόγισαν πώς οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο του άνθρακα της διατροφής τους αλλάζοντας απλά ένα τρόφιμο υψηλού αντίκτυπου με παρόμοιες, πιο βιώσιμες επιλογές.
Οι Αμερικανοί που τρώνε βόειο κρέας θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα της διατροφής τους έως και 48% ανταλλάσσοντας μόνο μία μερίδα την ημέρα για μια πιο φιλική προς τον πλανήτη εναλλακτική λύση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.
Χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα από μια έρευνα για το τι τρώνε περισσότεροι από 16.000 Αμερικανοί σε μια μέση ημέρα, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υπολόγισαν πόση διαφορά θα μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι, εάν αντάλλαζαν ένα τρόφιμο υψηλού αντίκτυπου για παρόμοιες, πιο βιώσιμες επιλογές.
Εξέτασαν πώς η αλλαγή θα επηρεάσει δύο μετρήσεις — τις ημερήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της διατροφής τους και το αποτύπωμα λειψυδρίας, ένα μέτρο του αρδευμένου νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφίμων που τρώνε, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις περιφερειακές διακυμάνσεις στη λειψυδρία.
Ο υψηλότερος αντίκτυπος στη διατροφή των Αμερικανών είναι το βόειο κρέας και περίπου το 20% των ερωτηθέντων στην έρευνα κατανάλωσε τουλάχιστον μία μερίδα σε μια μέρα. Εάν αντάλλαζαν συλλογικά μια μερίδα βοείου κρέατος — για παράδειγμα, επιλέγοντας κιμά γαλοπούλας αντί για κιμά από βόειο κρέας — οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της διατροφής τους μειώθηκαν κατά μέσο όρο 48% και ο αντίκτυπος στη χρήση νερού μειώθηκε κατά 30%.
“Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στο αποτύπωμα άνθρακα με πολύ απλές αλλαγές — και το ευκολότερο θα ήταν να αντικαταστήσουν το βόειο κρέας με πουλερικά”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ντιέγκο Ρόουζ.
Η μελέτη εξέτασε επίσης πώς η αλλαγή θα επηρεάσει τις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλης της κατανάλωσης τροφίμων στις ΗΠΑ σε μια μέρα — συμπεριλαμβανομένου του 80% των διατροφών χωρίς καμία αλλαγή. Αν μόνο το 20% των Αμερικανών άλλαζαν το βόειο κρέας που καταναλώνουν με κάτι άλλο για ένα γεύμα, αυτό θα μείωνε το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα όλων των διατροφών των ΗΠΑ κατά 9,6% και θα μείωνε τις επιπτώσεις στη χρήση νερού κατά 5,9%.
Η γεωργική παραγωγή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περίπου το 70% των διαθέσιμων γλυκών υδάτων παγκοσμίως. Για τη μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν μια εκτενή βάση δεδομένων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τη χρήση νερού που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων και τη συνέδεσαν με μια μεγάλη ομοσπονδιακή έρευνα που ρώτησε τους ανθρώπους τι έτρωγαν σε μια περίοδο 24 ωρών.
Αν και η ανταλλαγή βοείου κρέατος είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, μέτρησαν επίσης τον αντίκτυπο της αλλαγής άλλων στοιχείων. Η αντικατάσταση μιας μερίδας γαρίδας με γάδο μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 34%. Η αντικατάσταση του γάλακτος με υποκατάστατο από σόγια είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 8%.
Η μεγαλύτερη μείωση του αποτυπώματος λειψυδρίας προήλθε από την αντικατάσταση των σπαραγγιών με μπιζέλια, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 48%. Η αντικατάσταση των φιστικιών στη θέση των αμυγδάλων μείωσε το αποτύπωμα λειψυδρίας κατά 30%.
Αν και οι μεμονωμένες αντικαταστάσεις ήταν το επίκεντρο της μελέτης, η Ρόουζ ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από μεμονωμένες δράσεις.
“Οι αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των κλιματικών μας προβλημάτων είναι σημαντικές. Είναι απαραίτητες σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης οργάνωσης, από διεθνείς υπηρεσίες μέχρι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις μέχρι κοινότητες και νοικοκυριά”, δήλωσε η Ρόουζ. «Πολλά άτομα έχουν έντονα συναισθήματα γι’ αυτό και επιθυμούν να αλλάξουν το κλιματικό μας πρόβλημα μέσω άμεσων δράσεων που μπορούν να ελέγξουν. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αλλάξει τους κοινωνικούς κανόνες, τόσο για τη σοβαρότητα του προβλήματος, όσο και για τις πιθανές λύσεις που μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Η μελέτη μας παρέχει αποδείξεις ότι ακόμη και απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτές τις προσπάθειες.”
Πηγή: Science Daily