Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί το ψωμί είναι στα πίσω ράφια του σουπερμάρκετ;

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΓιατί το ψωμί είναι στα πίσω ράφια του σουπερμάρκετ;
spot_img

Άλλη μια τακτική για περισσότερες πωλήσεις;

Η τοποθέτηση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ δεν είναι τυχαία αλλά αποτελεί μέρος μιας καλά μελετημένης στρατηγικής που επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση του ψωμιού, το οποίο συνήθως βρίσκεται στα πίσω ράφια του καταστήματος. Η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς που σχετίζονται με τη λειτουργία και τακτική πωλήσεων των σούπερ μάρκετ.

- Advertisement -

Μια μέρα το 1936, ο Sylvan Goldman, ιδιοκτήτης δύο σούπερ μάρκετ στην Οκλαχόμα Σίτι, παρατήρησε ένα κρίσιμο στοιχείο της αγοραστικής συμπεριφοράς: Οι πελάτες σταματούσαν τις αγορές τους μόλις τα ψάθινα καλάθια τους γέμιζαν τόσο πολύ και ήταν δύσκολο να τα μεταφέρουν. Ωστόσο όσο γεμάτο και αν είναι το καλάθι, το ψωμί περιλαμβάνεται στα είδη πρώτης ανάγκης, που έτσι κι αλλιώς θα αγοραστούν. Οι ελκυστικές «παρορμητικές αγορές» ( ίσως και προϊόντα που δεν έχετε ανάγκη και αν δεν τα βλέπατε, δεν θα τα αγοράζατε) τοποθετούνται στο ύψος των ματιών και στην αρχή της διαδρομής. Αυτές θα μπορούσαν να είναι ειδικές προσφορές ή γεύματα. Ωστόσο για να φτάσετε στο ψωμί και το γάλα που είναι προϊόντα που έτσι κι αλλιώς θα αγοράσετε, δεν έχετε άλλη επιλογή από το να περπατήσετε πρώτα, μπροστά από τα κουτιά με τις φράουλες , το ψυγείο με τις «ημερομηνίες και τις μειωμένες τιμές», τα πακέτα με τα γευστικά αλλαντικά, τον πάγκο με τα έτοιμα γεύματα και τα σνακ κ.τ.λ. για να φτάσετε στο ράφι με τα τρόφιμα που ίσως να είναι και ο μοναδικός λόγος που πήγατε για ψώνια…

Επιπλέον σε αντίθεση με τα καταστήματα λιανικής πώλησης μη τροφίμων, όπως τα καταστήματα ένδυσης, τα σούπερ μάρκετ γενικά θέλουν να περιορίσουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία στα καταστήματά τους. Η διατήρηση των ευπαθών προϊόντων, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των αποθεμάτων των σουπερμάρκετ στο πιο δροσερό μέρος είναι λογική και εξηγεί επίσης γιατί δεν θα δείτε συχνά άφθονα παράθυρα σε οποιοδήποτε κατάστημα, αναφέρει η Amanda Lai, διευθύντρια της πρακτικής της βιομηχανίας τροφίμων στην McMillanDoolittle, μια κορυφαία εταιρεία συμβούλων λιανικής πώλησης.

Τα αυγά για παράδειγμα μπορεί να έχουν καταλήξει στον διάδρομο των γαλακτοκομικών εν μέρει επειδή υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων σχετικά με την κατάψυξή τους. Οπότε είναι λογικό τα παντοπωλεία να τα ομαδοποιούν με άλλα τρόφιμα ψυγείου, πολλά από τα οποία είναι γαλακτοκομικά.

Περισσότερα παράθυρα ισοδυναμούν με περισσότερο ηλιακό φως, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερη ενέργεια για τη συντήρηση των τροφίμων. Tα καταστήματα αναζητούν πάντα τρόπους για να διατηρήσουν το κόστος χαμηλά, και η εξοικονόμηση δαπανών θέρμανσης και ψύξης είναι ένας μόνο τρόπος για να τα βοηθήσουν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Και όταν πρόκειται για τη διατήρηση των ραφιών εφοδιασμένων για την εξυπηρέτησή σας, αυτό το σχέδιο διάταξης αρχίζει να αποκτά ακόμη περισσότερο νόημα – τουλάχιστον από την άποψη των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες διατάξεις καταστημάτων περιλαμβάνουν αυτό που οι επαγγελματίες του κλάδου ονομάζουν «ζώνη αποσυμπίεσης». Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην μπροστινή είσοδο των καταστημάτων και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να δίνουν στους καταναλωτές 10 έως 15 μέτρα χώρο πριν τους παρουσιαστούν τα προϊόντα και η σήμανση, σε μια προσπάθεια, να επιτρέψουν στους καταναλωτές να «προσαρμοστούν και να προσανατολιστούν καθώς εισέρχονται στο κατάστημα».

Γενικά υπάρχει ολόκληρη στρατηγική, πίσω από τον σχεδιασμό ενός σούπερ μάρκετ για να αυξήσει ο καταναλωτής τις αγορές που κάνει. Αυτός είναι ο λόγος που μετακινούν συνεχώς δημοφιλείς σειρές ώστε να πρέπει να κυνηγήσετε πού έχουν κρύψει τώρα τη ζάχαρη, ή τα αυγά, ή το ψωμί.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα