Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2025
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καστανό ρύζι: Επιστήμονες τροφίμων ανακάλυψαν νέα (μη αναμενόμενη) ιδιότητα

ΑρχικήυγείαΚαστανό ρύζι: Επιστήμονες τροφίμων ανακάλυψαν νέα (μη αναμενόμενη) ιδιότητα
spot_img

Στα γνωστά οφέλη του καστανού ρυζιού, προστέθηκε και άλλο ένα που σύμφωνα με τον ΠΟΥ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Τα μέχρι πρότινος γνωστά οφέλη του καστανού ρυζιού, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, είναι η ιδιότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη και το σωματικό βάροςνα καταστέλλει τη φλεγμονή, να μειώνει τα λιπίδια στο αίμα, να προλαμβάνει διαβήτη και άνοια καθώς και η αντιοξειδωτική του δράση. Τώρα όμως νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να μειώσει επίσης, άγχος και στρες.

- Advertisement -

Το άγχος είναι μια σύνθετη αντίδραση που περιλαμβάνει τόσο φυσιολογικές όσο και ψυχολογικές αντιδράσεις στην αντίληψη ενός ατόμου για μια απειλή ή πρόκληση, που συχνά αναφέρεται ως στρεσογόνος παράγοντας. Αν και κάποιο άγχος μπορεί να είναι επωφελές σε περιορισμένα επίπεδα, το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική ευεξία, με αποκορύφωμα καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει το άγχος ως ένα κρίσιμο ζήτημα υγείας, προβλέποντας ότι οι διαταραχές που συνδέονται με το άγχος θα είναι η δεύτερη κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο έως το 2030 και κατατάσσει τις αγχώδεις διαταραχές ως την έκτη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές είναι πιο επιρρεπή στο να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές διαταραχές. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μικροχλωρίδα, η οποία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της αντίδρασης του σώματος στο στρες και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαφόρων άλλων καταστάσεων υγείας 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο science on food, διερεύνησε τις επιδράσεις του καστανού ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση Limosilactobacillus reuteri (FBR) στο άγχος χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ICR χρόνιου ήπιου στρες (CMS) σε ποντίκια. Ιστορικά, η ζύμωση χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη διατήρηση και τη διασφάλιση της ασφάλειας των ευπαθών τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου, έχει εξελιχθεί σε μια εξελιγμένη διαδικασία για την παραγωγή προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση με βελτιωμένες αισθητηριακές ιδιότητες, ενισχυμένη θρεπτική αξία και ιδιότητες που προάγουν την υγεία. 

Το καστανό ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση Limosilactobacillus reuteri ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και ρυθμίζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Στην παρούσα μελέτη, το άγχος αξιολογήθηκε μέσω σωματικού βάρους, επιπέδων κορτικοστερόνης, προφίλ νευροδιαβιβαστών και τεστ συμπεριφοράς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα σχήμα FBR τεσσάρων εβδομάδων μείωσε την κορτικοστερόνη, αποκατέστησε νευροδιαβιβαστές όπως το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και τη σεροτονίνη και βελτίωσε τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος. Επίσης αποκαλύφθηκαν ενισχυμένος μεταβολισμός αμινοξέων, μεταβολισμός ενέργειας και παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA) σε ποντίκια που έλαβαν FBR και εμπλουτισμένα με FBR ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, ευθυγραμμίζοντας το προφίλ της μικροχλωρίδας με αυτό των ποντικών χωρίς στρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το καστανό ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση ρυθμίζει επίσης τη γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με τον υποδοχέα GABA, προάγοντας τη χαλάρωση. Η φαρμακολογία δικτύου προσδιόρισε την κερκετίνη, το GABA, το γλουταμικό οξύ, τη φαινυλαλανίνη και το φερουλικό οξύ ως βιοδραστικές ενώσεις με νευροπροστατευτικό δυναμικό. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες του FBR ως θεραπευτικού στοχευόμενου άξονα εντέρου-εγκεφάλου για διαταραχές άγχους και στρες καταλήγουν οι ερευνητές.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι τάσεις κατανάλωσης σνακ σύμφωνα με την έκθεση «State of Snacking 2024» της Mondelēz

Η Mondelēz International παρουσιάζει την έκτη ετήσια έκθεση «State of Snacking».

Τρεις νεκροί από τροφική δηλητηρίαση σε γηροκομείο της Φλωρεντίας

Τρεις άνθρωποι, τρόφιμοι σε γηροκομείο της Φλωρεντίας έχασαν τη ζωή τους από τροφική δηλητηρίαση - 114 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τηγάνισμα κρέατος: Υπάρχει κίνδυνος εάν το λάδι υπερβεί τους 180 °C; Τι απαντά επιστημονική επιτροπή

Οι κίνδυνοι και τα όρια θερμοκρασίας του λαδιού που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα/τσιγάρισμα κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο