Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υποχρεωτική επισήμανση σε τρόφιμα ΓΤΟ μειώνει τις πωλήσεις

ΑρχικήΝέαΚαταναλωτήςΗ υποχρεωτική επισήμανση σε τρόφιμα ΓΤΟ μειώνει τις πωλήσεις
spot_img

Μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου των ΗΠΑ Penn State

Οι ετικέτες που ειδοποιούν τους πελάτες ότι τα προϊόντα περιέχουν συστατικά από γενετικά τροποποιημένα φυτά ενδέχεται να μειώσουν τις πωλήσεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη της σχολής Γεωπονικών Επιστημών των ΗΠΑ, Penn State.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα τάσεων πωλήσεων από το Βερμόντ μετά την έναρξη ισχύος νόμου που απαιτούσε ετικέτες σε τρόφιμα γενετικά τροποποιημένα ή GE – τη μόνη υποχρεωτική πολιτική επισήμανσης GE που εφαρμόστηκε ποτέ στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την εφαρμογή του νόμου, οι πωλήσεις τροφίμων που φέρουν την ένδειξη ότι περιέχουν συστατικά GE μειώθηκαν κατά 5,9%. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις προϊόντων που φέρουν την ένδειξη ότι δεν περιέχουν συστατικά GE αυξήθηκαν κατά 2,5%, και οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων —τα οποία βάσει νόμου δεν μπορούν να περιέχουν συστατικά GE— αυξήθηκαν κατά 1,7%.

Ο Linlin Fan, επίκουρος καθηγητής γεωργικών οικονομικών στο Penn State, είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για το πώς ένας νέος νόμος που επιβάλλει τις ετικέτες στα τρόφιμα GE σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ θα επηρεάσει τις τάσεις των πωλήσεων.

«Γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα GE είναι ασφαλή, αλλά πολλοί ανησυχούν ότι η υποχρεωτική σήμανση θα οδηγήσει σε απόρριψη αυτών των προϊόντων και σε αυξημένα προβλήματα με την επισιτιστική ανασφάλεια», είπε ο Fan. «Αν και είδαμε μια μικρή μείωση στις πωλήσεις, δεν ήταν μεγάλη επίδραση και διαπιστώσαμε επίσης ότι η στάση για τα προϊόντα GE βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Food Policy.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τρόφιμα που περιέχουν GE φυτά είναι διαθέσιμα από τη δεκαετία του 1990. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο νόμος απαιτεί από τους κατασκευαστές να επισημαίνουν τα τρόφιμα GE, τα οποία ορίζονται ως «προϊόντα που περιέχουν ανιχνεύσιμο γενετικό υλικό που έχει τροποποιηθεί μέσω ορισμένων εργαστηριακών τεχνικών και δεν μπορεί να δημιουργηθεί μέσω συμβατικής αναπαραγωγής ή να βρεθεί στη φύση.»

Σύμφωνα με τον Fan, πολλοί κατασκευαστές τροφίμων παραδοσιακά αντιτίθενται σε τέτοιους νόμους, ανησυχώντας ότι αυτές οι ετικέτες έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τις πωλήσεις προϊόντων GE.

“Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει σταθερά ότι τα προϊόντα GE είναι ασφαλή για κατανάλωση, περίπου το 50% των καταναλωτών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα προϊόντα GE και ΓΤΟ είναι χειρότερα για την υγεία τους από τα προϊόντα που δεν είναι GE”, δήλωσε ο Fan. «Θέλαμε να αναλύσουμε τις επιπτώσεις του υποχρεωτικού νόμου για την επισήμανση του Βερμόντ ως μελέτη περίπτωσης για να δούμε πώς ο νέος εθνικός νόμος μπορεί να επηρεάσει τις πωλήσεις προϊόντων GE».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πωλήσεων από το InfoScan, ένα σύστημα Information Resources Inc. που περιλαμβάνει αρχεία πωλήσεων σε επίπεδο γραμμωτού κώδικα σε μεγάλες περιφερειακές και εθνικές αλυσίδες καταστημάτων. Τα δεδομένα περιελάμβαναν τα αρχεία πωλήσεων κονσερβοποιημένης σούπας που είχε επισημανθεί ότι περιέχει συστατικά GE, όπως απαιτείται βάσει του νέου νόμου. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις τάσεις πωλήσεων βιολογικών προϊόντων και προϊόντων με την ένδειξη «μη ΓΤΟ», καθώς αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εναλλακτικές λύσεις για πελάτες που δεν ήθελαν να αγοράσουν τα προϊόντα με σήμανση GE.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι πωλήσεις τροφίμων με σήμανση GE μειώθηκαν όσο ίσχυε ο νόμος, αυτή η τάση αντιστράφηκε μόλις ο νόμος καταργήθηκε.

«Όταν ο νόμος έπαψε να ισχύει, οι πωλήσεις προϊόντων με σήμανση GE στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 6%, υποδηλώνοντας βελτιωμένη στάση απέναντι στα προϊόντα GE με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Fan. «Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι εξοικειώθηκαν περισσότερο με αυτά τα προϊόντα».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο