Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια διαπίστωσε πως το 70% των τροφίμων και των ποτών που βρίσκονται πλησίον του ταμείου είναι τρόφιμα επεξεργασμένα και όχι τόσο υγιεινά.
Μπαίνοντας σε ένα σουπερμάρκετ, όλες μας οι αισθήσεις υπερλειτουργούν από τα τόσο πολλά ερεθίσματα και προϊόντα. Ξεκινάμε και τελειώνουμε, λοιπόν, τα ψώνια μας νομίζοντας ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε βασίζονται εξολοκλήρου στις ανάγκες μας, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
Το που βρίσκονται τα προϊόντα μέχρι και η ρύθμιση της επιθυμίας μας να τα αγοράσουμε αφορούν αναπτυγμένες στρατηγικές μάρκετινγκ, με στόχο περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις. Μεγάλο κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία αποτελούν και οι παρορμητικές αγορές, που ως επί τω πλείστω γίνονται κοντά στο ταμείο, με τα μικρά έξτρα προϊόντα, όπως τσίχλες ή σοκολάτες.
Αλλά έχετε παρατηρήσει πως η πλειοψηφία των προϊόντων που απαντώνται δίπλα στο ταμείο συνιστούν ανθυγιεινά είδη, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν; Πάνω σε αυτή την παρατήρηση, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) διαπίστωσε πως πράγματι το 70% των τροφίμων και των ποτών που βρίσκονται πλησίον του ταμείου είναι τρόφιμα επεξεργασμένα και όχι τόσο υγιεινά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις λωρίδες ταμείων σε 102 καταστήματα τροφίμων στις πόλεις Davis, Sacramento, Oakland και Berkeley. Τα καταστήματα περιελάμβαναν σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, καταστήματα ειδικών τροφίμων, φαρμακεία, dollar stores (τα αντίστοιχα “όλα με ένα ευρώ”) και μαζικούς έμπορους στις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότερες επιλογές φαγητού και ποτών στο ταμείο αποτελούνται από καραμέλες (31%), ποτά με ζάχαρη (11%), αλμυρά σνακ (9%) και γλυκά (6%), ενώ σπάνιζαν τα υγιεινά είδη, με το νερό να αντιπροσώπευε μόλις το 3% των επιλογών τροφίμων και ποτών, ακολουθούμενο από ξηρούς καρπούς και σπόρους (2%), φρούτα και λαχανικά (1%), όσπρια (0,1%) και γάλα (0,02%).
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το ποσοστό των επιλογών φαγητού και ποτών που αποτελούσαν υγιεινές επιλογές και βρίσκονταν πλησίον του ταμείου ήταν το υψηλότερο σε αλυσίδες εξειδικευμένων καταστημάτων τροφίμων, αλυσίδων σούπερ μάρκετ και αλυσίδων μαζικής εμπορίας, αλλά χαμηλότερο σε αλυσίδες dollar stores και ανεξάρτητα παντοπωλεία, τα οποία είναι πιο κοινά σε κοινότητες με χαμηλά εισοδήματα.
Η Jennifer Falbe, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Οικολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης σχολίασε πως η πλειοψηφία του πληθυσμού των ΗΠΑ υπερβαίνει τα ημερήσια συνιστώμενα όρια για πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης και νατρίου, γεγονός στο οποίο συμβάλλει και αυτή η πρακτική των λεγόμενων παρορμητικών αγορών.
Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, ακριβώς πριν τεθεί σε ισχύ ένα διάταγμα στην πόλη του Berkeley που απαιτούσε από τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων να προσφέρουν περισσότερες θρεπτικές προσφορές στο ταμείο, καθιστώντας την την πρώτη πόλη των ΗΠΑ που εφάρμοσε διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που δίνουν έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και τη μείωση του νατρίου και των πρόσθετων σακχάρων.
Στη μελέτη, η πολιτική αυτή της πόλης χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς για τη μέτρηση της υγιεινής των προϊόντων στα ταμεία των καταστημάτων.
Η μελέτη είναι δημοσιευμένη στο περιοδικό Current Developments in Nutrition.