Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
11.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό αλεύρι

ΑρχικήΟικιακάΣυνταγέςΠώς να φτιάξετε σπιτικό αλεύρι
spot_img

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, όμως, η παρασκευή αλευριού είναι μια απλή διαδικασία που γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και μάλιστα, μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας με τα κατάλληλα δημητριακά και με μια συσκευή άλεσης.

Συστατικά

Μπορούμε να αλέσουμε οποιονδήποτε τύπο δημητριακών, ξηρών καρπών ή φασολιών, όπως – μεταξύ άλλων – σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, κινόα, καλαμπόκι, ρύζι, μπιζέλια, garbanzo κ.λ.π. Πρακτικά κάθε δημητριακό, ξηρός καρπός ή σπόρος μπορεί να μετατραπεί σε αλεύρι είτε επιστρατεύσουμε εξωτικά συστατικά, όπως κινόα, ποπ κορν, βελανίδια και μπιζέλια είτε πιο παραδοσιακά συστατικά, όπως ρύζι, σιτάρι, βρώμη και κριθάρι, όλα μας κάνουν.

Μέρος 1 – Στοκάρουμε

Αγοράζουμε τα δημητριακά, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, κάτι που να μπορούμε να αλέσουμε σε πολτό.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι είδους αλεύρι θέλουμε να φτιάξουμε και για τι χρήση το προορίζουμε. Εάν θέλουμε π.χ. αλεύρι ολικής αλέσεως, μπορούμε να πάρουμε συστατικά ολικής αλέσεως όπως τα μούρα σιταριού. Δεν μοιάζουν με μούρα, απλά, έτσι λέγονται. Πρόκειται για το βρώσιμο μέρος του πυρήνα του σιταριού, συμπεριλαμβανομένου του πίτουρου, του φύτρου και του ενδοσπέρμιου, πριν ο κόκκος υποστεί οποιαδήποτε επεξεργασία. Αν πάλι θέλουμε αλεύρι σίκαλης, τότε μπορούμε να πάρουμε μούρα σίκαλης.

Για ψωμί με μαγιά, το σκληρό κόκκινο (χειμωνιάτικο ή ανοιξιάτικο) σιτάρι είναι η ιδανική επιλογή. Για ζύμες που δεν χρειάζονται μαγιά (όπως μάφιν, τηγανίτες και βάφλες), το απαλό λευκό είναι η κλασική επιλογή.

Επιλέγουμε το μηχάνημα άλεσης. Σίγουρα κάποιοι μπορεί να θέλουν να το κάνουν με το χέρι, αλλά δεν αποτελεί και την πιο εύκολη λύση, οπότε καλύτερα να επιστρατεύσουμε το μπλέντερ, την κουζινομηχανή ή το μύλο άλεσης καφέ. Εάν τελικά χρησιμοποιήσουμε κάποιο είδος ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς της, τόσο πιο λεπτόκοκκο θα βγει το αλεύρι.

Εάν αλέσουμε τα συστατικά με το χέρι, το πλεονέκτημα είναι ότι δεν παράγεται θερμότητα που μπορεί να βλάψει τα συστατικά, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος. Οι ηλεκτρικές συσκευές πάλι έχουν κάποιο κόστος εάν δεν διαθέτουμε ήδη κάποια στο σπίτι, ενώ καμιά φορά επηρεάζουν και την ποιότητα της σκόνης που θα δημιουργηθεί.

Μέρος 2 – Αλέθουμε τα συστατικά μας

Τοποθετούμε τα συστατικά στο μύλο ή το μπλέντερ και φτιάχνουμε μόνο την ποσότητα που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε εκείνη τη στιγμή και αυτό γιατί το φρέσκο ​​αλεύρι μπορεί να χαλάσει πολύ γρήγορα. Γεμίζουμε τη συσκευή μόνο περίπου μέχρι τη μέση, ώστε να υπάρχει χώρος για να ανακατευτεί. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα φλιτζάνι μούρα σιταριού παράγει λίγο περισσότερο από 1,5 φλιτζάνι αλεύρι.

Συνεχίζουμε σταθερά το άλεσμα μέχρι να έχουμε αλέσει όλο το υλικό. Π.χ. στο μπλέντερ χρειάζονται τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα για να ανακατευτούν όλοι οι κόκκοι. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα και αλέθουμε ξανά το μείγμα.

Ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιούμε, απαιτείται διαφορετικός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ή με άλλα λόγια, μέχρι το αλεύρι να αποκτήσει την υφή που επιθυμούμε να έχει. Για να ελέγξουμε εάν είναι έτοιμο, μπορούμε να το κοσκινίσουμε σε ένα μπολ, ώστε να το δούμε από κοντά.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως το αλεύρι που φτιάχνουμε εμείς στο σπίτι ποτέ δεν πρόκειται να μοιάσει στο επεξεργασμένο αλεύρι του εμπορίου. Στο τέλος, ίσως, μάλιστα, χρειαστεί να κοσκινίσουμε ολόκληρη την ποσότητα, ώστε να φύγουν τα πιο χοντρά κομμάτια.

Μέρος 3 – Πώς αποθηκεύουμε το αλεύρι

Μόλις είμαστε ικανοποιημένοι με το αλεύρι μας, το αποθηκεύουμε σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα ή αντίστοιχο δοχείο και το τοποθετούμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Αυτό θα αποτρέψει τα έντομα και το ηλιακό φως από το να κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Αν θέλουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα φύλλο δάφνης στο αλεύρι για να αποτρέψουμε τα ζωύφια από το να κολλήσουν στο αλεύρι.

Εάν φτιάξουμε μεγάλες ποσότητες, πρέπει να το διατηρήσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αν το δούμε κάποια στιγμή να έχει αλλάξει χρώμα ή να μυρίζει άσχημα – κάτι που δεν συμβαίνει όταν διατηρείται σε δροσερό περιβάλλον- , τότε απλά το πετάμε. Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί και για χρόνια.

Πριν το χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να έχουμε πειραματιστεί αρκετά μαζί του γιατί το σπιτικό αλεύρι έχει πολύ διαφορετική γεύση από αυτό του εμπορίου και δρα αρκετά διαφορετικά όταν μαγειρεύεται. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εξαιρετικά φρέσκο.

Μάλιστα, το φρέσκο ​​αλεύρι είναι πιο πλούσιο συστατικό για τη μαγιά και επιτυγχάνεται καλύτερη ζύμωση με αποτέλεσμα να αλλάξει, ίσως, τις γεύσεις των συνταγών μας, αλλά εάν το κάνει, σίγουρα είναι προς το καλύτερο.

Πηγή: wikihow.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνες μέσω της αναπνοής;

Επιστήμονες ανέδειξαν ότι η αναπνοή συμπληρώνει τη διατροφή μας με βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη σκόνη σοκολάτα

Κίνδυνος πνιγμού και τραυματισμού από σκόνη σοκολάτα πρωτεΐνης που πωλείται στη χώρα μας.

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο