Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2025
6.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος από σοκολάτα Dubai – Επείγουσα ανάκληση και ενημέρωση από Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνδυνος από σοκολάτα Dubai - Επείγουσα ανάκληση και ενημέρωση από Ευρώπη
spot_img

Ένα επικίνδυνο λάθος σε σοκολάτα Dubai, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες έως πολύ σοβαρές παρενέργειες.

Η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα Ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών (RASFF), για σοβαρό κίνδυνο από σοκολάτα Dubai. Ταυτόχρονα την ανακάλεσε και από τα ράφια των γερμανικών σουπερμάρκετ.

- Advertisement -

Πρόκειται για τη σοκολάτα Bergmann Dubai στη συσκευασία των 220g και με ημερομηνία ανάλωσης καλύτερα πριν από τις 10 Ιουνίου 2025 pαρτίδα: Golden Packed MHD: 10.06.2025 που παρασκευάζεται στην Ολλανδία. Ο λόγος της ανάκλησης, είναι πως το σουσάμι στην προσβεβλημένη παρτίδα δεν αναφέρεται στην ετικέτα ως συστατικό. Συνεπώς όσοι έχουν αλλεργία στο σουσάμι, μπορεί να την καταναλώσουν με αποτέλεσμα από ήπιες έως πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας “για τη βελτιστοποίηση της συνταγής, προστέθηκε πρωτεΐνη σουσαμιού ως συστατικό. Ωστόσο, η ετικέτα εξακολουθούσε να περιέχει την αρχική λίστα συστατικών, γι’ αυτό και το σουσάμι δεν αναφέρεται ως συστατικό“.

Αν και η αυθεντική συνταγή της εν λόγω σοκολάτας προϋποθέτει συστατικά όπως σοκολάτα γάλακτος, γέμιση από κανταΐφι, πάστα φιστικιού Αιγίνης, ταχίνι, ενίοτε σουσάμι και κιουνεφέ, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο οποιοσδήποτε καταναλωτής που την αγοράζει, εφόσον το αλλεργιογόνο συστατικό, εν προκειμένω το σουσάμι δεν αναγράφεται στη συσκευασία του.

Αυτή δεν είναι η μοναδική περιπέτεια της νέας τάσης, που ακούει στο όνομα σοκολάτα Dubai. Η σοκολάτα Dubai που παράγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φέρει την επωνυμία «fix» περιέχει επίσης αδήλωτα αλλεργιογόνα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ανθρώπους που έχουν ανάλογη ευαισθησία σύμφωνα με ενημέρωση των Αρχών στη Σουηδίας στο RASFF. Και πριν από λίγο καιρό η σοκολάτα Ντουμπάι με την επωνυμία Oasis Treasures που πωλούνταν στα καταστήματα Showcase ανακλήθηκε στον Καναδά λόγω σαλμονέλας. Το βακτήριο εντοπίστηκε μετά από εργαστηριακή ανάλυση. 

Και σαν να μην φτάνουν οι απανωτές ανακλήσεις, οι Γερμανικές αρχές προειδοποίησαν το κοινό, όπως είχε αναφερθεί σε άρθρο του Cibum για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα τάση, καθώς τα συστατικά της σοκολάτας είναι πολύ ακριβά, η ζήτηση είναι μεγάλη και προκειμένου να την ικανοποιήσουν, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν υλικά αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας.

Η έρευνα έγινε από το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών Στουτγάρδης στη Γερμανία, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα γραφεία του Freiburg και του Sigmaringen, με το σκεπτικό ότι όταν προσφέρεται σε μεγάλες ποσότητες κάποιο τρόφιμο που περιέχει υλικά υψηλής ποιότητας όπως σοκολάτα και φιστίκια -που έτσι και αλλιώς έχουν υψηλές τιμές- σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρχει εξαπάτηση. Και όντως διαπίστωσαν πως για την παρασκευή της σοκολάτας Dubai χρησιμοποιούνται κακής ποιότητας πρώτες ύλες, ενώ ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες λιπαρών οξέων, που κατατάσσονται ως “πιθανώς καρκινογόνα” και αδήλωτες χρωστικές κυρίως πράσινες για να νομίζει ο καταναλωτής ότι υπάρχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φιστίκια. Επιπλέον πολλές δεν περιέχουν πραγματική σοκολάτα, περιείχαν σουσάμι σε σημαντικές ποσότητες, χωρίς να αναγράφεται, και υπήρχαν και αξιοσημείωτα επίπεδα καρκινογόνας αφλατοξίνης.

Τι μπορεί να προκαλέσει η μη αναγραφή αλλεργιογόνου

Η έκταση της αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να διαφέρει πολύ μεταξύ των ατόμων. Οι τροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται σε αντιδράσεις της βλεννογόνου μεμβράνης, για παράδειγμα με τη μορφή διόγκωσης των βλεννογόνων σε όλο το στόμα, τη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα) και το λαιμό και οίδημα της γλώσσας. Τα συμπτώματα στη γαστρεντερική περιοχή περιλαμβάνουν: Ναυτία, έμετο, μετεωρισμός και διάρροια. Ωστόσο, οι τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αντιδράσεις της αναπνευστικής οδού με στένωση των βρόγχων (αλλεργικό άσθμα) και του δέρματος (ατοπικό έκζεμα, κνησμός και κνίδωση). Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί απειλητικό για τη ζωή αναφυλακτικό σοκ.

Υπενθυμίζεται ο θάνατος 13χρονης μαθήτριας από μιλκσέικ που περιείχε ξηρούς καρπούς στους οποίους ήταν αλλεργική, η 20χρονη που πέθανε από “vegan” τιραμισού που τελικά περιείχε γάλα, ο θάνατος 19χρονου αμέσως μετά την κατανάλωση τούρτας, ενώ πριν από ένα χρόνο πέθανε η 17χρονη στην Κρήτη, όταν κατανάλωσε βούτυρο. Η μαθήτρια ήταν αλλεργική στα γαλακτοκομικά.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δύο νεκροί από μολυσμένη μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου

Επιδημία λιστερίωσης με δύο νεκρούς σχετίζεται με την κατανάλωση αλλαντικών σε νοσοκομείο

Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Ένας παραγνωρισμένος αλλά σοβαρός κίνδυνος μπορεί να κρύβεται στα βαζάκια με τα μπαχαρικά

Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό

Το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, που προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και οδηγεί σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα