Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2025
34.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρασί χωρίς αλκοόλ: Πόσο “χάνει” από τη γεύση του και πώς αποκαθίσταται

ΑρχικήΝέαΚρασί χωρίς αλκοόλ: Πόσο "χάνει" από τη γεύση του και πώς αποκαθίσταται

Το «νηφάλιο» κρασί κερδίζει έδαφος στους καταναλωτές

Η στροφή προς το κρασί χωρίς αλκοόλ είναι το αποτέλεσμα ενός σύνθετου συνδυασμού επιστημονικών δεδομένων, κοινωνικών εξελίξεων και αυστηρότερων κανονισμών. Με την αυξανόμενη επίγνωση των κινδύνων της κατανάλωσης αλκοόλ και τη θέσπιση περιορισμών στην οδήγηση υπό την επήρειά του, πολλές εταιρείες στρέφονται σε εναλλακτικές που υπόσχονται την ίδια εμπειρία και χωρίς τις επιπτώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η δίαιτα που καθυστερεί τη γήρανση στους άνδρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι σημαίνει για την υγεία αν τα νύχια σας δε μεγαλώνουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Κανονισμού ΕΚ 2117/2021, καθόρισε πως κρασιά με λιγότερο από 0,5% αλκοόλ θεωρούνται πλήρως αποαλκοολωμένα, ενώ εκείνα που κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 9% χαρακτηρίζονται μερικώς. Η αφαίρεση του αλκοόλ βασίζεται σε μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης που επιτρέπουν τη μεταφορά της αλκοόλης από το κρασί σε ρεύμα νερού, διατηρώντας έτσι τις πολύτιμες αρωματικές ενώσεις χωρίς θερμική επεξεργασία.

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Το αλκοόλ, ωστόσο, είναι και φυσικό συντηρητικό. Χωρίς αυτό, το κρασί γίνεται πιο ευάλωτο σε μικροβιακές αλλοιώσεις. Η λύση σε αυτό είναι η παστερίωση ή η χρήση συντηρητικών. Ένα από τα πιο διαδεδομένα είναι το διμεθυλανθρακικό άλας (DMDC ή Ε242), το οποίο επιτρέπει τη συντήρηση χωρίς να καταστρέφονται οι γευστικές νότες του κρασιού. Παρ’ όλα αυτά, η χρήση του απελευθερώνει μεθανόλη, μια ουσία τοξική σε μεγάλες ποσότητες, αν και οι επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις είναι επιστημονικά ασφαλείς, σύμφωνα με την EFSA.

Η απουσία αλκοόλ επηρεάζει καθοριστικά την υφή και το προφίλ του κρασιού, καθώς το «σώμα», η απαλότητα και η αίσθηση ζεστασιάς χάνουν τη δυναμική τους. Για να αποκατασταθεί η δομή, χρησιμοποιούνται προσθετικά όπως το αραβικό κόμμι (Ε414), που σταθεροποιεί την υφή, ή το πολυασπαρτικό κάλιο (Ε456), το οποίο αποτρέπει την καθίζηση των κρυστάλλων τρυγικού οξέος, συμβάλλοντας στη διατήρηση της φρεσκάδας. Προηγουμένως, εφαρμόζεται και η τεχνική της ηλεκτροδιάλυσης για την απομάκρυνση των αλάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Η τροφή είναι φάρμακο»: Ελπιδοφόρα αποτελέσματα από πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για άτομα με διαβήτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν μεταβολικό σύνδρομο

Πέραν αυτών, εμπλέκονται και άλλα τεχνολογικά μέσα, όπως το κόμμι ξανθάνης για πυκνότητα, ο μπεντονίτης για καθαρισμό, το φωσφορικό διαμμώνιο για σταθερότητα και η ζελατίνη για ρύθμιση της υφής. Όλα αυτά είναι αποδεκτά από τις αρχές και ασφαλή, όμως φέρνουν στο προσκήνιο ένα ηθικό και κοινωνικό ερώτημα. Η απουσία αλκοόλ καθιστά τέτοια ποτά φαινομενικά ακίνδυνα, ενισχύοντας τη συχνή ή υπερβολική κατανάλωσή τους, ειδικά από νεότερες ηλικιακές ομάδες. Το γεγονός ότι ένα «κρασί» χωρίς αλκοόλ μοιάζει, μυρίζει και παρουσιάζεται όπως το κανονικό, δημιουργεί τον κίνδυνο να αποτελέσει την πύλη προς την κατανάλωση αλκοόλ σε εφήβους όταν περάσουν σε φάσεις ζωής με λιγότερο έλεγχο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές γλυκαντικό συνδέεται με εγκεφαλικά – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αγοράζουν προϊόντα χωρίς ζάχαρη

Δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης συνδέεται με βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα...

Ιός Ηπατίτιδας των αρουραίων σε οστρακοειδή – Μελέτη για τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία

Αυξανόμενες ενδείξεις παρουσίας ηπατίτιδας Ε των αρουραίων σε περιβαλλοντικές πηγές όπως τα επιφανειακά ύδατα, τα λύματα και τα δίθυρα μαλάκια

ΕΕ: Νέοι κανόνες και επίπεδα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα στα τρόφιμα από τον Οκτώβριο

 Νέα μέγιστα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών στην ΕΕ και μέγιστα όρια υπολειμμάτων θα ισχύσουν από τις 9 Οκτωβρίου 2025
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα