Πειραματική μελέτη για το εάν μπορεί ένας όμορφα σχεδιασμένος χώρος να απογειώσει τη γεύση του κρασιού.
Μελέτη που διενήργησε η οινοποιία Campo Viejo Wines προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα εάν και κατά πόσο επηρεάζει το περιβάλλον και η διακόσμηση του χώρου, την γεύση του κρασιού, καθώς η σχέση μεταξύ της αισθητηριακής αντίληψης και του περιβάλλοντος στο οποίο εμφανίζεται αποτελεί αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό πως οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο φωτισμός, η μουσική και η ατμόσφαιρα, μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη της γεύσης και του αρώματος σε τρόφιμα και ποτά. Ωστόσο, περιορισμένη έρευνα έχει διερευνήσει την επίδραση του περιβαλλοντικού πλαισίου στην αντίληψη του κρασιού.
Μπορεί ένα όμορφο σχεδιασμένο δωμάτιο και απογειώσει τη γεύση του οίνου που έχουμε επιλέξει;
Στην πειραματική μελέτη οι 42 συμμετέχοντες (μεταξύ 22-55 ετών) απόλαυσαν το ίδιο κρασί σε τρία διαφορετικά περιβάλλοντα. Ένα με έντονα και γεμάτα χρώματα και σχέδια (Α), ένα πιο χαλαρό με φυσικά στοιχεία πιο οικογενειακό (Β) και ένα λιτό και απέριττο χωρίς πολλά αντικείμενα και παρεμβάσεις και με ουδέτερα χρώματα (Γ).
Οι συμμετέχοντες έκαναν γαργάρες με νερό βρύσης ανάμεσα σε κάθε αλλαγή δωματίου ενώ σε κάθε δωμάτιο, είχαν 5 λεπτά για να πιουν το κρασί μεμονωμένα, χωρίς επικοινωνία. Αφού δοκίμασαν το κρασί σε κάθε δωμάτιο, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν έντυπα αξιολόγησης για παράγοντες όπως η γεύση, το άρωμα και η συνολική απόλαυση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι το περιβαλλοντικό πλαίσιο μπορεί να έχει «σημαντική επίδραση» στην αντίληψη και την απόλαυση του κρασιού, υποδηλώνοντας ότι «οι αισθητηριακές εμπειρίες είναι συνυφασμένες με το περιβάλλον στο οποίο συμβαίνουν».
Οι εκ των υστέρων αναλύσεις αποκάλυψαν ότι:
• Το δωμάτιο Α (Ενεργητικό) συνδέθηκε με υψηλότερες βαθμολογίες γεύσης (22%) και απόλαυσης (32%)σε σύγκριση με το δωμάτιο Β (Χαλαρό) και το δωμάτιο Γ (ουδέτερο).
• Η αίθουσα Β (Χαλαρή) έδωσε ενδιάμεσες βαθμολογίες, χωρίς σημαντικές διαφορές από το δωμάτιο Γ σε γεύση και άρωμα και υψηλότερη βαθμολογία για την επιθυμία να σερβιρείς σε φίλο (29%) και πώς φαινόταν το κρασί (14%).
• Το δωμάτιο Γ (Ουδέτερο) έλαβε τις χαμηλότερες βαθμολογίες για τη γεύση, το άρωμα και τη συνολική απόλαυση σε σύγκριση με τα άλλα δύο δωμάτια.
Πρόσθετα ευρήματα από το πείραμα διαπίστωσαν ότι η αντίληψη για την ισορροπία του κρασιού ήταν η ίδια και στα 3 δωμάτια (61,5%) και η ισχύς του κρασιού ήταν επίσης ομοιόμορφη και στα 3 δωμάτια.
Το ενεργητικό σκηνικό (Αίθουσα Α) φάνηκε να ενισχύει τις αισθητηριακές εμπειρίες των συμμετεχόντων, οδηγώντας σε υψηλότερες βαθμολογίες για γεύση και απόλαυση. Αντίθετα, η ουδέτερη ρύθμιση (Δωμάτιο Γ) φάνηκε να μειώνει τις αισθητηριακές αντιλήψεις, με αποτέλεσμα χαμηλότερες βαθμολογίες στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων.
Συμπερασματικά, ενώ υπάρχει μια σειρά από μηχανισμούς που εμπλέκονται στη διασύνδεση των αισθήσεών μας, αυτό το πείραμα δείχνει ότι ένα πολύχρωμο και ζωντανό εσωτερικό είναι πιθανό να ανεβάσει τη διάθεσή μας και το πώς αντιλαμβανόμαστε τα ποτά που καταναλώνουμε.