Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λάθος ο συναγερμός για την ασπαρτάμη; Τι έδειξε νέα μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛάθος ο συναγερμός για την ασπαρτάμη; Τι έδειξε νέα μελέτη
spot_img

Τα ευρήματα νέας μελέυτης για το γλυκαντικό που πριν ένα χρόνο ο ΠΟΥ το είχε χαρακτηρίσει ως “πιθανώς καρκινογόνο”.

Στις 29 Ιουνίου 2023, μια διαρροή στα μέσα ενημέρωσης είχε υπονοήσει ότι ένας ερευνητικός βραχίονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέταζε το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, σχεδίαζε να χαρακτηρίσει το πρόσθετο ως πιθανώς καρκινογόνο.

Επικαλούμενος «περιορισμένα στοιχεία» για καρκινογένεση στον άνθρωπο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JEFCA) επιβεβαίωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg σωματικού βάρους, που σημαίνει πως ένας καταναλωτής 60-70 κιλών θα πρέπει να καταναλώνει 9 έως 14 κουτάκια αναψυκτικών για να την ξεπεράσει.

Η γλυκαντική ουσία – που περιλαμβάνεται σε αναψυκτικά όπως η Coca cola και Pepsi light, καθώς και σε κοινά προϊόντα όπως η οδοντόκρεμα – έχει εδώ και καιρό δεχτεί ερωτήματα σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να διαταράξει τις δαπάνες των καταναλωτών και τις ετήσιες πωλήσεις δισεκατομμυρίων.

Μέχρι το τέλος της ημέρας, το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ποτών, η παγκόσμια ομάδα που εκπροσωπεί κατασκευαστές αναψυκτικών και περιφερειακές βιομηχανικές ομάδες, εξέδωσε ανακοίνωση για να προλάβει την επερχόμενη έκθεση.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η ομάδα του ΠΟΥ, επίσημα γνωστή ως Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, δημοσιοποίησε την αξιολόγησή της: Η ασπαρτάμη ήταν “πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο”, ανέφερε, ζητώντας περαιτέρω έρευνα για τη σχέση μεταξύ του πρόσθετου και του καρκίνου.

Τώρα, περίπου ένα χρόνο αργότερα, τα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology συνδύασε τα δεδομένα αγοράς του Consumer Panel της NielsenIQ Homescan με τη βάση δεδομένων του USDA Global Branded Food Products και την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής για την εκτίμηση της πρόσληψης ασπαρτάμης και του επιπολασμού της κατανάλωσης για τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Εξετάστηκαν τα σημεία εκκίνησης για την ασπαρτάμη από το CompTox Chemicals Dashboard για να παράσχουμε πλαίσιο για τις εκθέσεις και τις πιθανές επιπτώσεις. Οι εκτιμήσεις για τη μέση τιμή, το 90ο εκατοστημόριο και το 95ο εκατοστημόριο της πρόσληψης ασπαρτάμης είναι κάτω από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (50 mg/kg/ημέρα) και είναι χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις των προηγούμενων δεκαετιών.

Οι ομάδες με τις υψηλότερες προσλήψεις ασπαρτάμης είναι οι μη ισπανόφωνοι λευκοί, οι ηλικίες 60 έως 69 ετών και τα άτομα με διαβητική δίαιτα. Η έκθεση στην ασπαρτάμη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη (62,6%) στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων πληθυσμών όπως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

Η μελέτη αυτή παρέχει τρέχουσες εκτιμήσεις πρόσληψης για τον πληθυσμό των ΗΠΑ με σημαντικές συγκρίσεις μεταξύ δημογραφικών ομάδων και ατόμων με ειδικές δίαιτες. Η προσέγγιση περιλαμβάνει τη δήλωση συστατικών και τα δεδομένα αγοράς από το παντοπωλείο για να καταγραφούν όλα τα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, πέραν της σόδας διαίτης, στις εκτιμήσεις πρόσληψης. Αυτό το πλαίσιο έχει επίσης τη δυνατότητα εφαρμογής σε άλλα συστατικά τροφίμων.

Παρόλα αυτά, η ζήτηση για το τελευταίο δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. Μεταξύ 2023 και 2028, σύμφωνα με πρόγνωση, τα παγκόσμια έσοδα από τα τεχνητά γλυκαντικά προβλέπεται να αυξηθούν κατά 43% σε 33,8 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο