Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl cy: Αποσύρει από τα ράφια Ιταλικό τυρί λόγω Listeria

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl cy: Αποσύρει από τα ράφια Ιταλικό τυρί λόγω Listeria
spot_img

Επικίνδυνο παθογόνο σε τυρί που πωλείται στα Lidl Κύπρου και Αυστρίας.

Σε ανάκληση επικίνδυνου για την υγεία των καταναλωτών τυριού, προχώρησε η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Κύπρο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης  «σε μικροβιολογικό έλεγχο ανιχνεύθηκε Listeria πάνω από το επιτρεπτό όριο. Ως εκ τούτου, η εταιρεία IGOR S.R.L προτρέπει όλους τους πελάτες να λάβουν υπόψιν τους την ανάκληση και σε καμία περίπτωση να μην καταναλώσουν το προϊόν». Πρόκειται για το τυρί  «Milbona Gorgonzola DOP, dolce 200g» με ημερομηνία λήξης 24/02/2024 και L 01529004 που διακινήθηκε από την LIDL CYPRUS. Η εταιρεία IGOR S.R.L ζητά συγγνώμη από όλους τους καταναλωτές για την αναστάτωση που πιθανόν να έχει προκληθεί. Τυρί της ίδιας εταιρείας ανακλήθηκε και από τα Lidl στην Αυστρία

- Advertisement -

Εάν ένα τρόφιμο είναι μολυσμένο με το βακτήριο της Listeria, προκαλεί ασθένειες που ονομάζεται λιστερίωση.  Η λιστερίωση είναι σχετικά σπάνια, αλλά μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, ειδικά σε άτομα υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως ενήλικες, έγκυες γυναίκες και βρέφη, καθώς και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ασθενείς με καρκίνο, διαβήτη ή HIV/AIDS και λήπτες μεταμόσχευσης ).

Η λιστερίωση συνήθως προκαλεί πυρετό και μυϊκούς πόνους, αλλά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς. Στις έγκυες γυναίκες, η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή, θνησιγένεια και σοβαρή ασθένεια ή θάνατο σε νεογέννητα μωρά. Τα άτομα που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν αρρωστήσει με λιστερίωση θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα τροφιμογενή βακτήρια, η Listeria μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου (5 ˚C ή χαμηλότερες). Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria φυλάσσονται στο ψυγείο, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχουν τα βακτήρια Listeria να πολλαπλασιαστούν. Επιπλέον, τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με Listeria μπορούν να μολύνουν διασταυρούμενες επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή όπως τα ράφια του ψυγείου ή τον πάγκο της κουζίνας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα