Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λύκοι στην Ευρώπη: Αλλάζει το καθεστώς προστασίας λόγω απωλειών στην κτηνοτροφία

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΛύκοι στην Ευρώπη: Αλλάζει το καθεστώς προστασίας λόγω απωλειών στην κτηνοτροφία
spot_img

Πράσινο φως των κρατών μελών για να μειωθεί η προστασία του λύκου.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για να μειωθεί το επίπεδο της προστασίας του λύκου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, καθώς προχώρησαν προς την κατεύθυνση που ζητούσαν οι κτηνοτρόφοι, παρά την αντίδραση περιβαλλοντικών ενώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να περάσει, από την «αυστηρή προστασία», στην «απλή προστασία», η οποία θα επιτρέψει να εξοντώνονται ευκολότερα οι λύκοι, όταν κρίνεται πως είναι υπερβολικά πολυάριθμοι σε ορισμένες περιφέρειες, με θέσπιση ποσοστώσεων για το κυνήγι τους.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε ενισχυμένη πλειοψηφία στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ένωση (Coreper), καθώς την υποστήριξαν 15 κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε, μέλος του κόμματος των Πρασίνων, ξεπέρασε τις επιφυλάξεις της. «Ο πληθυσμός των λύκων έχει τόσο αναπτυχθεί αυτά τα τελευταία χρόνια ώστε αυτή η απόφαση» είναι «απαραίτητη για τους κτηνοτρόφους», δήλωσε.

Ωστόσο το σημερινό πράσινο φως δεν είναι παρά ένας σταθμός: η πρόταση αυτή πρέπει τώρα να εγκριθεί στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από ενδεχόμενη τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ενώ είχε μειωθεί δραματικά το 19ο αιώνα, ο πληθυσμός των λύκων αυξάνεται στους κόλπους της Ένωσης, με περίπου 20.300 το 2023 σε 23 χώρες.  Μάλιστα σε κάποιες χώρες φιλοξενούν μεγάλους πληθυσμούς άνω των 2.000 λύκων.

Οι επιθέσεις λύκων σε κοπάδια κτηνοτρόφων έχουν επίσης αυξηθεί. Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti, χιλιάδες πρόβατα κατσίκια αγελάδες και γαϊδούρια έχουν πέσει θύματα επιθέσεων λύκων με αποτέλεσμα πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις να κλείσουν. Το φθινόπωρο του 2023, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε η ίδια χάσει το ηλικιωμένο πόνι της, που είχε σκοτωθεί από λύκο στην οικογενειακή ιδιοκτησία της στη βόρεια Γερμανία, ζητούσε να μειωθεί το επίπεδο προστασίας του ζώου.

«Οι αγέλες λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες έχουν γίνει πραγματικός κίνδυνος για τα ζώα κτηνοτροφίας και εν δυνάμει για τον άνθρωπο», είχε υποστηρίξει η γερμανίδα αξιωματούχος με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η χαλάρωση των κανόνων είναι μια «πρόταση με πολιτικά κίνητρα, η οποία δεν έχει καμιά επιστημονική βάση», κατηγορεί η Σαμπιάν Λεεμάνς, αρμόδια για τη βιοποικιλότητα στους κόλπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF. «Η κύρια διαφορά είναι ότι αυτή η χαλάρωση των κανόνων θα επέτρεπε να κυνηγηθούν οι πληθυσμοί λύκων».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», θέλοντας να αναθεωρήσει το καθεστώς του λύκου, «θέτει επίσης σε κίνδυνο άλλα είδη: έτσι χώρες έχουν ήδη δηλώσει πως θα ζητήσουν τη μείωση της προστασίας της αρκούδας και του λύγκα», προειδοποιούσαν επίσης το Μάρτιο ένδεκα ενώσεις.

Οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος ζητούν να εφαρμοσθούν «ήδη υφιστάμενες λύσεις συγκατοίκησης», όπως η προστασία των κοπαδιών με ποιμενικούς σκύλους, φράκτες, καθώς επίσης και τη χρησιμοποίηση εθελοντών για τη φύλαξη των κοπαδιών τη νύχτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο