Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μ. Γραφάκος: Η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων

ΑρχικήΝέαΜ. Γραφάκος: Η πρόληψη είναι το κλειδί στη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων
spot_img

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στέκεται αρωγός και στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων “Μπορούμε”.

O γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, στην αρχική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα στην ιεράρχηση της διαχείρισης των αποβλήτων τη σημασία της πρόληψης, καθώς, όπως δήλωσε, «τα απόβλητα τροφίμων αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων, επομένως η πρόληψη που θα οδηγήσει στη μείωσή τους, είναι εξόχως σημαντική». Και τόνισε ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στέκεται αρωγός και στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία αυτή».

   Στο πλαίσιο της σύσκεψης, παρουσιάστηκε η δημόσια πολιτική και νομοθεσία, καθώς και στοιχεία αναφορικά με τα εθνικά επίπεδα της σπατάλης τροφίμων, ενώ το ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, παρουσίασε την Έρευνα και Εκστρατεία ενημέρωσης που διενεργεί η οργάνωση για τη μείωση αυτής στα νοικοκυριά στην Ελλάδα.

   Στη συνέχεια της συζήτησης, τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου των τροφίμων και μη, οι οποίοι παρουσίασαν προγράμματα και δράσεις πρόληψης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων που έχουν υιοθετήσει στο εταιρικό τους πλάνο, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος με το Πρόγραμμα δωρεάς κοντόληκτων τροφίμων «Τρόφιμα Αγάπης», τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η IKEA και η start up «No Waste Technologies».

   Η Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Μπορούμε»- η οποία ενέχει και ρόλο συντονιστή, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της σπατάλης. Σήμερα αισίως αριθμεί 73 μέλη, ωστόσο συνεχώς διευρύνεται και αποκτά πολλαπλασιαστική δυναμική. Στη συλλογική αυτή προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο