Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
25.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γάμο στην Παιανία – Δύο συλλήψεις – 50 καλεσμένοι παρουσίασαν εμετούς και διάρροιες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜαζική τροφική δηλητηρίαση σε γάμο στην Παιανία - Δύο συλλήψεις - 50 καλεσμένοι παρουσίασαν εμετούς και διάρροιες
spot_img

Αμέτρητες οι περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων σε γάμους λόγω κακού χειρισμού των τροφίμων από το Catering.

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι η χαλαρή αντιμετώπιση από τις εταιρείες κέτερινγκ, μεγάλων εκδηλώσεων μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη. Στο εξωτερικό πολλές φορές έχουν συμβεί περιστατικά μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων αλλά και στην χώρα μας δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται πρωτοσέλιδο. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε σε γάμο που έγινε σε Κτήμα στην Παιανία το περασμένο Σάββατο και μάλιστα οδήγησε στη σύλληψη και του υπεύθυνου του κτήματος και του υπεύθυνου του κέτερινγκ. Πολλοί από τους καλεσμένους που κατανάλωσαν τρόφιμα σε μπουφέ, εμφάνισαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 50 άτομα ανέφεραν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, 11 προσήλθαν σε υγειονομικές δομές και νοσηλεύτηκαν. Τρία άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται και αναμένεται να πάρουν σήμερα εξιτήριο.

Ειδικότερα, το Τμήμα Τροφιμογενών και Υδατογενών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Επιδημιολογικής Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ ενημερώθηκε στις 02/06/24, σχετικά με εμφάνιση κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης, μετά από γαμήλια δεξίωση, το βράδυ της 01ης/06/2024. Στη δεξίωση συμμετείχαν κατά αναφορά 254 άτομα και προσφέρθηκε μενού τροφίμων, των οποίων η παρασκευή και η διάθεση είχε γίνει κατά αναφορά από εταιρεία catering.

Τα κύρια συμπτώματα ήταν έμετοι και διάρροιες και άρχισαν να εμφανίζονται περίπου 2 ώρες μετά το γεύμα (ώρα γεύματος 23:00). Κατά την επικοινωνία με τους με συμμετέχοντες στη δεξίωση αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 50 περίπου κρούσματα συνολικά, χωρίς να γίνεται αναφορά για επιπλέον ασθενείς που να προσήλθαν σε υγειονομικές δομές.

Για την μεταφορά τους στα νοσοκομεία της Αττικής ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας, ενώ 11 από τους παθόντες παρέμειναν για νοσηλεία με βαριά συμπτώματα. Οι αστυνομικοί συνέλεξαν τρόφιμα που είχαν πετάξει στον κάδο έξω από τον πολυχώρο, τα φύλαξαν σε ψυγεία του αστυνομικού τμήματος και τα παρέδωσαν σε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και στη συνέχεια θα σταλούν στον ΕΦΕΤ, όπου θα εξεταστούν ώστε να διαπιστωθεί τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

Αναμένονται αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου από τις περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας καθώς και από τα τρόφιμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Οκτώβριο του 2022 σημειώθηκε μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γάμο στη Μεσαρά της Κρήτης, με 50 τροφικές δηλητηριάσεις εκ των οποίων οι 20 πήγαν στο κέντρο Υγείας. Το πιο τραγικό περιστατικό συνέβη σε βάφτιση στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας όπου αρρώστησαν συνολικά 73 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκύων γυναικών Ένας 55χρονος, μάλιστα, έχασε τη ζωή του και ένας άνθρωπος χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εξαιτίας της τραγικότητας της κατάστασης, το δικαστήριο καταδίκασε την υπεύθυνη της εταιρείας catering σε φυλάκιση συνολικά 39 ετών, η μεγαλύτερη ποινή που έχει δοθεί ποτέ σε τέτοια υπόθεση. Υπενθυμίζουμε και ένα περιστατικό με “θύματα” 30 μαθητές και προσωπικό γυμνασίου/Λυκείου σε νησί του ΒΑ Αιγαίου, που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση γεύματος που διανεμήθηκε από εταιρεία catering τον Μάιο του 2021.

«Εύχομαι ο ένοχος να τιμωρηθεί γι’ αυτό που πάθαμε»

Όπως δήλωσε μία καλεσμένη, «ήταν μπουφές άρα δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Πήγαμε στο νοσοκομείο γιατί ο σύζυγός μου λιποθύμησε και εγώ δεν ένιωθα καλά και πολλοί άλλοι. Εύχομαι ο ένοχος να τιμωρηθεί γι’ αυτό που πάθαμε». Από την πλευρά της, η εταιρεία που ενοικίαζε τον χώρο για την διεξαγωγή της δεξίωσης, σχολίασε σχετικά ότι, «δεν έχουμε εμείς δικό μας catering». «Είχαν να σωρό γλυκά και τα είχανε στον ήλιο», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές για να καταλήξουν λέγοντας: «Περιμένουμε να δούμε, δεν έχει βγει κάποιο πόρισμα ότι έχουμε εμείς την ευθύνη».

Τα λάθη των εταιρειών κέτερινγκ

Τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να συμβούν όταν οι τροφοδότες δεν χειρίζονται, μαγειρεύουν ή αποθηκεύουν τρόφιμα δεόντως. Οι εγκαταστάσεις που είναι κακώς εξοπλισμένες ή ακατάλληλες για το φαγητό που ετοιμάζεται είναι κοινό πρόβλημα τροφοδοσίας που συχνά οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση.

Οι επιστήμονες τροφίμων συμβουλεύουν γενικά ότι οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τους μπουφέδες σε μεγάλες εκδηλώσεις.  Εκτός από κακό χειρισμό των τροφίμων από τους εργαζομένου του κέτερινγκ μπορεί επίσης τα φαγητά να μολυνθούν από μεταφορά μικροβίων από τους άλλους επισκέπτες ή καλεσμένους μέσω φτερνίσματος, αγγίγματος ή βήχα. Επίσης και εδώ επειδή τα φαγητά είναι εκτεθειμένα υπάρχει ο κίνδυνος διάφορων εντόμων που θα καθίσουν σε αυτά και θα μεταφέρουν μικρόβια.

Τώρα που είναι καλοκαιρινή περίοδος γάμων, όταν τα τρόφιμα τοποθετούνται συνήθως σε εξωτερικούς χώρους με υψηλές θερμοκρασίες, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπάρχει εγγύηση της ασφάλειας των τροφίμων. Ο προμηθευτής θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος να χειρίζεται τρόφιμα σε όλες τις συνθήκες και να γνωρίζει καλά τις ασφαλείς μεθόδους συντήρησης και διανομής.

 Η πιο κοινή αιτία τροφικών δηλητηριάσεων σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις είναι η μόλυνση των τροφίμων από βακτήρια και ιούς. Αυτό συμβαίνει γενικά λόγω:

  • κακών τεχνικών παρασκευής τροφίμων που οδηγούν σε διασταυρούμενη μόλυνση των συστατικών
  • κακής αποθήκευσης τροφίμων
  • ακάθαρτες επιφάνειες και εξοπλισμός κουζίνας
  • αδυναμία σωστού χειρισμού του ζεστού φαγητού
  • αποτυχία διατήρησης του κρύου φαγητού
  • κακή προσωπική υγιεινή από μάγειρες και χειριστές τροφίμων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμφιαλωμένο νερό: Οι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο – Νέα επιστημονική μελέτη

Ηλιακό φως και πλαστικό: Ο επικίνδυνος συνδυασμός για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού.

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα