Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μειωμένη έως 80% η παραγωγή πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική

ΑρχικήΝέαΜειωμένη έως 80% η παραγωγή πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική
spot_img

cibum team


   Μειωμένη από 60% ως και 80%, “βλέπουν” τη φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής οι παραγωγοί, με την πλειοψηφία των εκπροσώπων τους να επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο επιζήμιες για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

 “Χειρότερη και από το 2013, που ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής, αναμένεται η φετινή”, επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, εκφράζοντας φόβους ότι “η φετινή παραγωγή όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 30.000 τόνους, αλλά είναι ζήτημα αν θα πιάσουμε και τους 20.000 τόνους”. Η περυσινή ήταν μια “καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς του νομού Χαλκιδικής, με την παραγωγή να ξεπερνά τους 110.00 τόνους, από 80.000 τόνους το 2019, 110.000 τόνους το 2018 και 130.000 τόνους το 2017.

 Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς αναμένεται σημαντικά μειωμένη φέτος στο νομό Χαλκιδικής, ο κ. Μισαηλίδης είπε: “Δεν είναι θέμα παρενιαυτοφορίας όπως λεγόταν αρχικά. Είναι καθαρά θέμα κλιματικής αλλαγής. Είχαμε ήπιο καιρό κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, μετά ήρθε ο παγετός το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου και η ίδια κατάσταση συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι απότομες και ακραίες εναλλαγές του καιρού συνεχίζονται και ως αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν σωστά τον κύκλο τους”. Όπως διευκρίνισε, ενώ “είχαμε ανθοφορία των ελαιόδεντρων τον Μάιο, τελικά δεν έγινε σωστά η γονιμοποίησή τους, με αποτέλεσμα τα «τσαμπάκια» πάνω στα δέντρα να έχουν πέσει. Αρχές Ιουνίου καταλάβαμε ότι η φετινή χρονιά δεν θα πάει καθόλου καλά”.

«Ζόρικη» χαρακτήρισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Βραστάμων, Κώστας Μπαντής, ελαιοπαραγωγός. “Φέτος ο νομός Χαλκιδικής δεν θα έχει παραγωγή”, ανέφερε και διερωτήθηκε αν θα υπάρξει στήριξη εισοδήματος για τους καλλιεργητές. Μέχρι τον Μάιο, όπως είπε, οι παραγωγοί δαπανούν ποσοστό άνω του 60% επί των συνολικών εξόδων για την καλλιέργεια ελιάς και “τώρα που δεν θα έχουμε προϊόν να πουλήσουμε, ο οικογενειακός προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα”.

Για τη δραματική αλλαγή των καιρικών συνθηκών την τελευταία 10ετία, μίλησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Καλλικράτειας, Κυριάκος Κασμίρης, εκτιμώντας ότι «πολλοί παραγωγοί δεν θα μπουν καν στα χωράφια τους για συγκομιδή” ενώ ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποτίδαιας, Κυριάκος Σωτηρίου χαρακτήρισε τις εναλλαγές του καιρού “απίστευτες” καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κι εκτίμησε ότι η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς θα είναι μειωμένη στο νομό Χαλκιδικής σε ποσοστό άνω του 60%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα Χαλκιδικής δεν συμπεριλήφθηκαν στις παγετόπληκτες αποζημιώσεις, ούτε οι παραγωγοί έλαβαν το επίδομα που δόθηκε σε άλλους, λόγω covid-19.

“Φέτος θα ήταν η χρονιά μας, αφού πέρυσι τα δέντρα μας δεν έδωσαν την παραγωγή που περιμέναμε, αλλά τελικά διαψευστήκαμε”, επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμαντος, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος. “Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνεχείς και έντονες εναλλαγές του καιρού ξεγέλασαν τα δέντρα μας, ενώ φαίνονταν ότι είχαν όρεξη να δώσουν μεγάλη παραγωγή φέτος”. Στον Άγιο Μάμα Χαλκδικής περισσότεροι από 200 παραγωγοί, καλλιεργούν γύρω στα 6.000 στρέμματα για πράσινη ελιά.

 Το κόστος παραγωγής-ο ΕΛΓΑ γνωρίζει και ….παρακολουθεί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων κ Μισαηλίδη, το κόστος παραγωγής βρώσιμης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής υπολογίζεται στα 600 ευρώ/στρέμμα, με το 30% να αφορά στις δαπάνες για εργατικά χέρια.

Κατά τον ίδιο, στην περιοχή πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερες από 6 εκατομμύρια ρίζες.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή υπολογίζεται σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό Χαλκιδικής λειτουργούν περί τις 100 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς. Σε μια καλή χρονιά, στη Χαλκιδική, από την οποία προέρχεται το 50%-55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, που ξεπέρασε ακόμη και τους 150.000 τόνους. Η ελιά Χαλκιδικής είναι ΠΟΠ προϊόν και εξάγεται σε ποσοστό άνω του 90%.

“Όντως υπάρχει πρόβλημα με την ελιά Χαλκιδικής”, παραδέχθηκε η επικεφαλής του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη, Αλέκα Παπακώστα. «Παρακολουθούμε την πορεία της παραγωγής”, είπε η ίδια και “μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει ζημιά σε ποσοστό άνω του 30% στον νομό, τότε θα υποβάλλουμε αίτημα για αποζημίωση. Οι επισημάνσεις των επιτόπιων ελέγχων από τα συνεργεία αναμένεται να ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα”, τόνισε.

Δείτε: 

Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες 

EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης 

«Άλμα» 225% στις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου 

Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli 

Ξενοδοχεία: Άρση περιοριστικών μέτρων. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, και τη λειτουργία των γυμναστηρίων  

Καραμέλες κάνναβης: το νέο trend 

Φάτε το…. Νερό σας! Οι καταστροφικές συνέπειες της αφυδάτωσης 

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πώς νιώθουν οι Θεσσαλονικείς όταν τρώνε έντομα – Μελέτη του ΑΠΘ

Μελέτη του ΑΠΘ διερεύνησε την προθυμία των Ελλήνων καταναλωτών που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη να εντάξουν τα έντομα στη διατροφή τους.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει φορτία με ελληνικές ντομάτες

Διευκρινίσεις από τον εκπρόσωπο του Incofruit Hellas στο cibum.

Είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα θρεπτικά; Είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας; Ο Επιστήμονας τροφίμων Ν. Γδοντέλης απαντά σε ερωτήσεις του κοινού

Σε κρίσιμα ερωτήματα καταναλωτών σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων απάντησε ο επιστήμονας τροφίμων Νίκος Γδοντέλης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο