Η εισαγωγή νέων τροφίμων στην αγορά θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάλληλη αξιολόγηση του κινδύνου ανάπτυξης νέων τροφικών αλλεργιών.
Είναι αρκετά διαδεδομένη πλέον η στροφή σε εναλλακτικές πρωτεΐνες, που αρκετός κόσμος τις προτιμά προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εναλλακτικές επιλογές κρέατος που βασίζονται σε όσπρια, μπορούν να ενεργοποιήσουν αλλεργίες άλλων ειδών οσπρίων, χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται με τη μορφή αντίδρασης.
Ο Dr. Mark Smits και μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, πραγματοποίησαν έρευνα συλλέγοντας δεδομένα από ασθενείς της Αλλεργιολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου, με αλλεργία στα όσπρια και τους χώρισαν σε 6 ομάδες. Τους αλλεργικούς στα φιστίκια, στη σόγια, στα πράσινα μπιζέλια, στο λούπινο, στις φακές και στα φασόλια. Η αλλεργία του κάθε ασθενή επιβεβαιώθηκε είτε από την κατανάλωση τροφής είτε από τεστ IgE σε συνδυασμό με ιστορικό αντιδράσεων.
Επίσης κάθε ομάδα δοκίμασε όλες τις κατηγορίες οσπρίων. “Δείξαμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών παρήγαγε αντισώματα ενάντια σε περισσότερα από ένα όσπρια”, δήλωσε η Dr. Kitty Verhoeckx στο Eurecalert, δεύτερη συγγραφέας της μελέτης. “Ωστόσο, τα κλινικά δεδομένα έδειξαν ότι μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των ασθενών είχε πραγματικά συμπτώματα”. “
Τόσο η κατανάλωση πρωτεΐνης όσο και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνονται, γεγονός που οδηγεί σε επείγουσα ζήτηση για βιώσιμες πηγές πρωτεΐνης», δήλωσε ο Dr. Thuy-My Le στο Eurecalert, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Allergy. “Μια αύξηση στην κατανάλωση οσπρίων μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των αλλεργιών σε αυτά τα τρόφιμα. Επιπλέον, αυτά τα νέα όσπρια μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά παράπονα σε ήδη αλλεργικούς στα όσπρια ασθενείς. Ως εκ τούτου, ερευνήσαμε πόσο συχνά εμφανίζεται ευαισθητοποίηση και αλλεργία σε διαφορετικά όσπρια σε αυτούς τους ασθενείς”.
Οι αλλεργίες προκύπτουν, σύμφωνα με το Euricalert, όταν το ανοσοποιητικό ενός οργανισμού αντιμετωπίζει τις πρωτεΐνες τροφίμων σαν απειλή, με αποτέλεσμα να παράγονται αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE). Έτσι όταν το άτομο εκτίθεται στην ίδια τροφή, αναπτύσσονται και τα συμπτώματα. Πολλές φορές η αλλεργία συνοδεύεται με μια άλλη γεγονός που συντελεί στην συνευαισθητοποίηση, δηλαδή την παραγωγή αντισωμάτων έναντι πολλών τροφών. Ωστόσο όταν κάποιος παρουσιάζει συνευαισθητοποίηση σε ένα τρόφιμο, δεν είναι απαραίτητο να παρουσιάσει συμπτώματα.
Αυτό λοιπόν που προέκυψε μέσω της μελέτης, είναι πως οι έξι ομάδες παρουσίαζαν συνευαισθητοποίηση μεταξύ των κατηγοριών οσπρίων, με το 25% αυτών να παρουσιάζει τη συγκεκριμένη ευαισθησία και στις 5 υπόλοιπες κατηγορίες. Το υψηλό ποσοστό συνευαισθητοποίησης συσχετίστηκε με αλλεργικά συμπτώματα μόνο σε έναν σχετικά μικρό αριθμό ασθενών.
Η ερευνητική ομάδα, παρά τις ενδείξεις που οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζουν πως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περεταίρω έρευνες πάνω σε αυτό και να επιβεβαιωθούν οι συναλλεργίες μέσω κατανάλωσης τροφής για να προσδιοριστεί πόσο κλινικά σημαντική είναι αυτή η ευαισθησία. “Τα όσπρια είναι μια ελκυστική βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης, αλλά οι αλλεργικές αντιδράσεις στον ήδη αλλεργικό πληθυσμό στα όσπρια δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς τα αντισώματα στο αίμα των αλλεργικών στα όσπρια αντιδρούν συχνά σε διαφορετικά όσπρια”, είπε ο Le. “Ωστόσο, αυτή η αντίδραση δεν οδηγεί πάντα σε κλινικά σχετική τροφική αλλεργία. Η εισαγωγή νέων τροφίμων στην αγορά θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάλληλη αξιολόγηση του κινδύνου ανάπτυξης νέων τροφικών αλλεργιών”.