Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Animal welfare: Το χρώμα του γάλακτος είναι κόκκινο σαν το… αίμα

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταAnimal welfare: Το χρώμα του γάλακτος είναι κόκκινο σαν το... αίμα
spot_img

Η ταινία μικρού μήκους MILK από τον Earthing Ed αντικατοπτρίζει σε μόλις 4 λεπτά τις αιματηρές συνθήκες της βιομηχανίας γάλακτος από την πλευρά μιας μητέρας.

Μια δυνατή νέα ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων από τον Ed Winters (επίσης γνωστός ως Earthling Ed) δείχνει την πραγματικότητα της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά μιας μητέρας. Πρόκειται για την ταινία MILK , δημιουργία ομάδα εκστρατείας Surge Activism σε συνεργασία με το βρετανο-σουηδικό στούντιο κινουμένων σχεδίων Smash.

Η ταινία καταγράφει τη ζωή μιας τυπικής αγελάδας γαλακτοπαραγωγής, από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τη φάση που εξελίσσεται σε προϊόν εκμετάλλευσης.

Ξεκινά με μια γυναίκα στη διαδικασία του πρωινού, ρίχνοντας γάλα στα δημητριακά της (το γάλα είναι λευκό, κρατήστε το στο μυαλό σας). Έπειτα, το τοπίο αλλάζει και μας μεταφέρει σε μια μητέρα αγελάδα που βυζαίνει το μωρό της σε μια βρετανική φάρμα. Η εικόνα κατακλύζει το θεατή με μια αίσθηση γαλήνης και στοργής.

Μετά από λίγες στιγμές, όμως, ένας αγρότης έρχεται και παίρνει το μωρό μοσχαράκι μακριά από τη μαμά του, η οποία αντιδρά με λύπη και διαμαρτυρία στην πράξη. Στη συνέχεια, το μοσχάρι τοποθετείται σε ένα μικρό κλουβί να τρέφεται με υποκατάστατο γάλακτος, μαζί με πολλά άλλα μοσχαράκια στην ίδια μοίρα.

Αφού συνδεθεί με μια μηχανή γάλακτος στο αγρόκτημα, η μητέρα αγελάδα στη συνέχεια στέλνεται στο σφαγείο. Προτού, όμως το πιστόλι φτάσει στο κεφάλι της, φαίνεται να θυμάται ξανά το μωρό της και να βουρκώνει.

Η ταινία τελειώνει πάλι με ένα πλάνο του γάλακτος με τα δημητριακά. Αλλά αυτή τη φορά το χρώμα του είναι κόκκινο. Η γυναίκα το αντικρύζει και πανικοβάλλεται. Έπειτα εμφανίζεται ένα μήνυμα στα αγγλικά με τη φράση: Αν το χρώμα του γάλακτος αντανακλούσε τη γαλακτοβιομηχανία, θα ήταν κόκκινο, όχι λευκό.

“Δεν έχει σημασία τι ετικέτα βάζουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όλες οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής είναι θύματα μιας βιομηχανίας που τις εμποτίζει βίαια, τους παίρνει τα μωρά τους, τους εκμεταλλεύεται το σώμα τους και μετά τις στέλνει σε ένα σφαγείο για να τους κόψει το λαιμό. Ήρθε η ώρα να τελειώσει η γαλακτοβιομηχανία”, γράφει ο Winters σε μια περιγραφή για την ταινία στο Youtube.

Παρακάτω, ακολουθεί το βίντεο, για να δείτε κι εσείς το ντοκιμαντέρ με αυτό το ισχυρό μήνυμα. Προσοχή, ακολουθούν ορισμένες σκληρές εικόνες κακοποίησης ζώων, οπότε μην το δείτε εάν είστε ευαίσθητοι σε αυτές.

Οι Βρετανοί κινηματογραφιστές έχουν πολλές φορές εμπνευστεί από την γαλακτοβιομηχανία για τις δημιουργίες τους στη μεγάλη οθόνη. Ένα άλλο ντοκιμαντέρ, αλλά με μια πιο ευνοϊκή απεικόνιση της βιομηχανίας γάλακτος, είναι το Cow (Αγελάδα) της σκηνοθέτιδας Andrea Arndold.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τη ζωή, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δύο αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο. Η ίδια η Arnold για το ντοκιμαντέρ είπε “Είμαστε η φύση. Βρισκόμαστε στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε ζώα, με ζωώδη ένστικτα. Το να το αρνούμαστε και να απομακρυνόμαστε από αυτό, είναι επικίνδυνο για εμάς. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας, και η σχέση μας με τα εκατομμύρια μη-ανθρώπινες ζωές, είναι μέρος της ύπαρξής μας. Έφτιαξα την Αγελάδα για να μιλήσω ακριβώς για αυτό”. Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα Cinobo.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα