Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέο εργαλείο για βιομηχανία και καταναλωτές για μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω της παράτασης διάρκειας ζωής

ΑρχικήΝέαΝέο εργαλείο για βιομηχανία και καταναλωτές για μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσω της παράτασης διάρκειας ζωής
spot_img

Οι ερευνητές του CAES προσπαθούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής.

«Είναι ακόμα καλό αυτό το ψωμί;»

«Δεν ξέρω – ελέγξτε την ημερομηνία λήξης»

Οι ημερομηνίες “Χρήση έως”, “Πώληση έως” και “Καλύτερη έως” στη συσκευασία τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμοι δείκτες για το πόσο καιρό ένας καταναλωτής μπορεί να αποθηκεύσει ένα τρόφιμο πριν το φάει, αλλά συχνά αυτές οι ημερομηνίες οδηγούν σε υψηλές ποσότητες σπατάλης τροφίμων. Περίπου το ένα πέμπτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση απορρίπτεται πριν καταναλωθούν, κάτι που ισοδυναμεί με 1 δισεκατομμύριο γεύματα την ημέρα και συμβάλλει στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια.

Νέα έρευνα από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια προτείνει ότι η παράταση της διάρκειας ζωής είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων και τη διατήρηση των πόρων. Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης τροφίμων και ποτών Kerry Inc. ,δημιουργός του Kerry Food Waste Estimator , ενός ψηφιακού εργαλείου που μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές και τους παρασκευαστές να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές για τη μείωση των απορριμμάτων.

Παράταση της διάρκειας ζωής για μείωση της σπατάλης τροφίμων

Αφού εξαγόρασαν την εταιρεία προσθέτων τροφίμων Niacet το 2021, επαγγελματίες από τον Kerry ενώθηκαν με ερευνητές από το εργαστήριο του Kevin Mis Solval, αναπληρωτή καθηγητή στο College of Agricultural and Environmental Sciences , για να μελετήσουν πώς παρατείνεται η διάρκεια ζωής των τροφίμων χρησιμοποιώντας φυσικά ή οργανικά άλατα και άλλες στρατηγικές ώστε να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η παράταση της διάρκειας ζωής όχι μόνο μειώνει τη σπατάλη τροφίμων αλλά και «παρέχει μετρήσιμα περιβαλλοντικά οφέλη και εξοικονόμηση πόρων», σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

«Τα ευρήματά μας γεφυρώνουν την επιστημονική τεχνογνωσία με τις εφαρμογές της βιομηχανίας του πραγματικού κόσμου, οδηγώντας σε ουσιαστικές αλλαγές για την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας και βιωσιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Vondel Reyes, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο εργαστήριο του Mis Solval.

Με αυτήν την έρευνα, η επέκταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πραγματική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συντηρούν και αποθηκεύουν τα τρόφιμα. Σε αναπτυσσόμενες αγορές όπου η παρασκευή βασικών τροφίμων είναι καθημερινή δουλειά και σε θερμότερα κλίματα όπου η αλλοίωση των τροφίμων είναι συνηθισμένη, τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και διατηρούνται εύκολα μπορούν να ενισχύσουν τις οικονομικές ευκαιρίες μειώνοντας τις εργασίες προετοιμασίας τροφίμων και χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Αυτή η έρευνα που έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους παρέχει επιστημονικές γνώσεις για το πώς η διάρκεια ζωής μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων και αξιοπιστία στη μεθοδολογία με την οποία αποδεικνύουμε τον αυξητικό αντίκτυπο ανά ημέρα πρόσθετης διάρκειας ζωής ως ποσοστιαία αύξηση», είπε η Mis Solval.

Kerry Food Waste Estimator

Το Kerry Food Waste Estimator, που κυκλοφόρησε το 2022, είναι ένα φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο τόσο για τους παραγωγούς τροφίμων όσο και για τους καταναλωτές, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να ξεκινήσετε τη μείωση των απορριμμάτων στο σπίτι.

Ο Mis Solval και η ομάδα του ξεκίνησαν να συνεργάζονται με την Kerry Inc. το 2023, παρέχοντας ιδέες και μεθόδους για την επικύρωση των δυνατοτήτων του νέου εργαλείου. Δοκίμασαν τον Εκτιμητή Απορριμμάτων Τροφίμων έναντι δύο σεναρίων που αφορούν πιθανή μείωση της σπατάλης τροφίμων εάν το ποσοστό του προϊόντος που σπαταλήθηκε ήταν γνωστό ή άγνωστο, και σε δύο τρόφιμα, το ψωμί και τα πουλερικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι «ανεξάρτητα από τη διαφορά μεταξύ των δύο περιπτωσιολογικών μελετών, η χρήση του εκτιμητή απορριμμάτων τροφίμων που κατασκευάστηκε με βάση την αρχή της παράτασης της διάρκειας ζωής μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ παράλληλα έχει θετική συμβολή στην κοινωνική δικαιοσύνη.”

Για τους παρασκευαστές, ο εκτιμητής καθοδηγεί τον χρήστη να εισαγάγει τον τύπο του προϊόντος, την περιοχή, τον όγκο παραγωγής και τα τρέχοντα δεδομένα απορριμμάτων για να υπολογίσει πόσα απόβλητα μπορούν να μειωθούν και πώς να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τους πόρους τους. Ομοίως, ο εκτιμητής συνυπολογίζει το μέγεθος του νοικοκυριού και τον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό του παντοπωλείου για να δείξει στον καταναλωτή τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

«Ο εκτιμητής Kerry Food Waste Estimator δίνει τη δυνατότητα τόσο στους παρασκευαστές όσο και στους καταναλωτές να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που μειώνουν σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων και προωθούν τη βιωσιμότητα», δήλωσε η Emma Cahill, παγκόσμια διευθύντρια μάρκετινγκ στην Kerry. “Με την επικύρωση της UGA, αυτό το εργαλείο είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση των πόρων, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας.”

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο