Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος νόμος για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ: Υψηλότερα πρόστιμα-δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών

ΑρχικήΝέαΝέος νόμος για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ: Υψηλότερα πρόστιμα-δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών
spot_img

cibum team

Νέο, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο  για τους ελέγχους  στην αγορά, ιδιαίτερα για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θέλουμε να χτυπήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις μη νόμιμες ενέργειες στη μεταποίηση των πρώτων μας υλών. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα και τους καταναλωτές και μέσω αυτού του πλαισίου να διαμορφώσουμε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς μας. Αυτό το πετυχαίνουμε.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν μπει πρόστιμα για παραβιάσεις της νομοθεσίας στα ΠΟΠ προϊόντα. Ασκούμε με συγκεκριμένο πλάνο ελέγχους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θέτουμε, με τις δυνατότητες που μας δίνει το μέχρι σήμερα ρυθμιστικό πλαίσιο,  τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν μπει ποτέ. Υπήρχαν περιπτώσεις νοθείας (προσμίξεις αγελαδινού γάλακτος σε πρόβειο για την παραγωγή φέτας) που έμεναν στους φακέλους και δεν είχε επιβληθεί ποτέ πρόστιμο. Εμείς βάζουμε πρόστιμα. Και επειδή το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει και πολύ μεγάλα, ηχηρά πρόστιμα, το αλλάζουμε με αποφάσεις υπουργικές και με έναν καινούργιο νόμο που θα φέρουμε μέσα στο φθινόπωρο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, που είναι και το ισχυρό μας όπλο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε και το προϊόν και το ΠΟΠ και τη φήμη της χώρας και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Το ίδιο κάναμε και με κοτόπουλα που προωθούντο ως βιολογικά. Τους πιάσαμε και αποσύραμε την πιστοποίηση του βιολογικού προϊόντος. Κινούμαστε σε όλες τις κατευθύνσεις για να διαμορφώσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Πιάσαμε μια εταιρεία που πουλούσε δήθεν πατάτες Νάξου (που είναι γνωστές για την ποιότητά τους), τις αποσύραμε και επιβάλαμε να αλλάξει η σήμανση.

Δημιουργούμε: Πρώτον,  ένα νέο καθεστώς και νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα μπορούμε να αυξήσουμε τα πρόστιμα, να γίνουμε δηλαδή πιο αυστηροί. Δεύτερον, να μπορούμε να δημοσιοποιούμε τα ονόματα των παραβατών ώστε να ξέρει ο καταναλωτής και να προστατεύεται.

Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και αντιλαμβάνονται αυτοί οι λίγοι που χρησιμοποιούσαν αθέμιτες πρακτικές, ότι πρέπει να περιοριστούν».

Σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε εμπροσθοβαρή την πολιτική του υπουργείου και σημείωσε ότι για την επόμενη επταετία το ΥΠΑΑΤ έχει στη διάθεσή του 22 δις ευρώ από την ΚΑΠ και από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διατεθούν στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς τομέα και στις υποδομές.

Σχετικά με την κορινθιακή σταφίδα και την πτώση της τιμής της ο κ. Λιβανός διαχώρισε την εμπορική τιμή από την τιμή στον παραγωγό.  Όπως είπε πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά τα αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εμπορία της σταφίδας σε διάφορες Ενώσεις είναι θέμα εμπορικό που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου. Και το ίδιο θα πράξει και για την εφετινή σοδειά, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Θύμισε δε ότι σε αποζημιώσεις παραγωγών έχουν δοθεί λόγω covid-19, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Με τη διαδικασία των de minimis έχουν δοθεί 141 εκατ και «μέσα στην κόλαση των πυρκαγιών, δημιουργήσαμε το νομικό πλαίσιο και δώσαμε 40% προκαταβολή σε όσους επλήγησαν από τον παγετό. Βρισκόμαστε κοντά στους παραγωγούς. Δεν μπορούμε, εκ της θέσεώς μας, να βρεθούμε κοντά στις εταιρείες, ακόμα κι αν αυτές είναι συνεταιριστικές», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο