Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος προσανατολισμός στη βιομηχανία τροφίμων: Οι δίαιτες γίνονται τρόπος ζωής

ΑρχικήΝέαΝέος προσανατολισμός στη βιομηχανία τροφίμων: Οι δίαιτες γίνονται τρόπος ζωής
spot_img

cibum team

Η λέξη δίαιτα συνδέεται συχνά με την απώλεια βάρους, αλλά οι καιροί έχουν αλλάξει, και σήμερα η έννοια της διατροφής περιλαμβάνει πολύ περισσότερα. Ευέλικτη, φυτική, βιώσιμη, χαμηλή σε υδατάνθρακες … οι σημερινές δίαιτες είναι πιο ολιστικές, εστιάζοντας στη συνολική υγεία των καταναλωτών καθώς και στην υγεία του πλανήτη. Στη σημαερινή εποχή η λέξη δίαιτα σημαίνει τρόπος ζωής.

Καθαρό φαγητό

Η καθαρή διατροφή περιλαμβάνει απλές δηλώσεις συστατικών, όλα φυσικά, βιολογικά και αναγνωρίσιμα συστατικά. Σε μια έρευνα του Διεθνούς Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (IFIC) σε 1.054 ενήλικες, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους καταλόγους συστατικών, επιλέγουν καθαρά συστατικά και αποφεύγουν συστατικά με χημικά.

Οι σημερινές δίαιτες είναι πιο ολιστικές, εστιάζοντας στη συνολική υγεία των καταναλωτών καθώς και στην υγεία του πλανήτη.

«Η έρευνα FMCG Gurus δείχνει ότι το 69% των καταναλωτών βρήκαν τα προϊόντα καθαρής ετικέτας ελκυστικά όταν περιγράφονται ως φυσικά, χωρίς συνθετικά, χωρίς τεχνητά συστατικά και που περιέχουν πραγματικά συστατικά», λέει η Janice Rueda, αντιπρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης επιστημών διατροφής, ADM. Προσθέτει ότι η καθαρή ετικέτα σχετίζεται επίσης με στοιχεία όπως βιολογικά, μη ΓΤΟ, χαλάλ, κοσέρ, ελάχιστα επεξεργασμένα, χωρίς τεχνητά γλυκαντικά, φυσικά χρώματα και άλλα. “Οι αγοραστές αντιλαμβάνονται ότι αυτά τα προϊόντα είναι καλύτερα για τον εαυτό τους και καλύτερα για το περιβάλλον.”

Η έρευνα του IFIC έδειξε επίσης ότι το κορυφαίο κίνητρο για την επιλογή τροφίμων και ποτών με καθαρά συστατικά αναζητά οφέλη για την υγεία. Ένας άλλος λόγος ήταν η αποφυγή πιθανών επιβλαβών επιπτώσεων συστατικών που ακούγονται χημικά ή άγνωστα συστατικά. Όλο και περισσότερο, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι το να τρώνε καθαρά τρόφιμα είναι πιο υγιεινό επειδή μειώνουν την προσθήκη ζάχαρης, αλατιού και λίπους τρώγοντας πιο φυσικά, υγιεινά τρόφιμα που είναι θρεπτικά, όπως φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.

Βιώσιμη διατροφή

Οι παραγωγοί βιώσιμων τροφίμων επιδιώκουν να δημιουργήσουν προϊόντα με ελάχιστο αντίκτυπο στους πόρους και το κλίμα του πλανήτη.

Έρευνα σε 14.000 καταναλωτές σε 18 χώρες και διαπίστωσε ότι το 49% εξετάζει τώρα τη βιωσιμότητα όταν αγοράζει τρόφιμα και ποτά και ότι η κατανόησή του για το ζήτημα εξελίσσεται από περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της βιώσιμης ευημερίας και της βιώσιμης διατροφής. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι καταναλωτές, ιδίως σε αγορές με πιο βιώσιμη ανάπτυξη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, εξετάζουν τώρα τη βιωσιμότητα ως κάτι που τους επηρεάζει άμεσα και στο οποίο μπορούν να έχουν αντίκτυπο μέσω της μείωσης των απορριμμάτων τροφίμων, σε προσωπικό επίπεδο, υγεία και διατροφή, και εστίαση σε ισχυρισμούς με καθαρή ετικέτα, όπως “τοπικής προέλευσης”, “χωρίς τεχνητά συστατικά” και “βιολογικά”.

Οι ομάδες τροφίμων και ποτών μπορούν να καλύψουν ανάγκες βιωσιμότητας, δίνοντας έμφαση στη μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της υπεύθυνης προμήθειας και ηθικής μεταχείρισης για τους εργαζόμενους και τα ζώα.

Η αειφορία επικεντρώνεται επίσης στη σπατάλη τροφίμων. Πάνω από το 30% όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνονται, σύμφωνα με την Ένωση Ανακυκλωμένων Τροφίμων. Τα ανακυκλωμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν συστατικά που διαφορετικά δεν θα είχαν καταναλωθεί από τον άνθρωπο, προμηθεύονται και παράγονται χρησιμοποιώντας επαληθεύσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η ανακύκλωση έχει πραγματικά απήχηση στους καταναλωτές. Σε έρευνα διαπιστώθηκε το 42% των καταναλωτών πιστεύει ότι η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων είναι ένας λόγος για την αγορά υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων. Το 95% των καταναλωτών θέλει να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων. Το Future Market Insights εκτιμά ότι τα ανακυκλωμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να αξίζουν 46 δισεκατομμύρια δολάρια και να παρουσιάσουν ετήσια ανάπτυξη 5% την επόμενη δεκαετία.

Φυτική διατροφή

Το ενδιαφέρον για τη διατροφή με βάση τα φυτά είναι επίσης πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον πέρα ​​από το εναλλακτικό κρέας και το μη γαλακτοκομικό γάλα καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν ποικιλία και ευκολία, γι΄αυτό και αναμένεται ανάπτυξη για φυτικά παγωτά, γιαούρτι, τυριά και αλείμματα βουτύρου.

Οι ηθικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι σημαντικοί λόγοι για τη φυτική διατροφή, αλλά περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στη φυτική διατροφή και για λόγους υγείας.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των διατροφικών προτύπων και του COVID-19 σε έξι χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) με σημαντική έκθεση σε ασθενείς με COVID-19. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή έρευνα, παρέχοντας πληροφορίες για δημογραφικά χαρακτηριστικά, διατροφικές πληροφορίες και αποτελέσματα του COVID-19. Στις έξι χώρες, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ακολουθούν φυτικές δίαιτες είχαν 73% χαμηλότερες πιθανότητες μέτριου έως σοβαρού COVID-19, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν ακολουθούσαν αυτή τη διατροφή.

Οι φυτικές πρωτεΐνες, ιδιαίτερα από μπιζέλι, σιτάρι, σόγια και ρύζι, είναι πιο συνηθισμένες και μπορούν να βρεθούν σε ποικιλία τροφίμων και ποτών χάρη στις καινοτομίες των προμηθευτών συστατικών στην εναλλακτική πρωτεϊνική λειτουργικότητα, γεύση, χρώμα και διατροφή. Άλλες φυτικές πρωτεΐνες στον ορίζοντα είναι η κάνναβη και η κανόλα.

 

Εκτός από τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών, η τεχνολογία προχωρά για τη δημιουργία εναλλακτικών πρωτεϊνών. Η ισραηλινή νεοσύστατη εταιρεία Imagindairy χρησιμοποιεί ζύμωση ακριβείας για να αυξήσει την έκφραση της πρωτεΐνης του γάλακτος στη μικροχλωρίδα, δημιουργώντας εκ νέου πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή γαλακτοκομικών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζώα της Imagindairy διαθέτουν το ίδιο συμπλήρωμα θρεπτικών συστατικών, από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έως τη σύνθεση μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου. Η νεοσύστατη εταιρεία έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για σπόρους.

Δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων

Αρκετές δίαιτες επικεντρώνονται στη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων, κυρίως μέσω της εξάλειψης των εξευγενισμένων δημητριακών ή όλων των δημητριακών και των οσπρίων και ορισμένων φρούτων και λαχανικών. Ενώ υπάρχει συζήτηση σχετικά με τα συνολικά οφέλη της εξάλειψης ορισμένων ομάδων τροφίμων από τη διατροφή, οι καταναλωτές εξακολουθούν να εφαρμόζουν δίαιτες όπως το paleo και το keto.

Το Paleo, το οποίο επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφίμων παρόμοια με αυτά που κατανάλωναν στην Παλαιολιθική εποχή (περίπου 2,5 εκατομμύρια έως 10.000 χρόνια πριν), δεν είναι απαραίτητα χαμηλά σε υδατάνθρακες, αλλά απαιτεί την αποφυγή δημητριακών, οσπρίων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Το σκεπτικό για τη διατροφή είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι πιο προσαρμοσμένο να τρώει τρόφιμα που υπήρχαν πριν την ανάπτυξη της γεωργίας, έτσι αποφεύγει την εξευγενισμένη ζάχαρη και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα εκτός από τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα δημητριακά. Οι παλαιοφάγοι μπορούν να καταναλώνουν άπαχο κρέας, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Η κετογονική δίαιτα σχεδιάστηκε αρχικά για να μειώσει την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά με επιληψία ανθεκτική στα φάρμακα. Σήμερα, είναι ένας δημοφιλής τρόπος ζωής που εστιάζει σε υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χαμηλούς υδατάνθρακες και μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών που στέλνει το σώμα σε κέτωση. Όταν βρίσκεται σε κέτωση, το σώμα χρησιμοποιεί λίπος, και όχι υδατάνθρακες, ως καύσιμο. Το Keto έχει αποκτήσει μια βάση επειδή όχι μόνο προάγει την απώλεια βάρους, αλλά έχει επίσης αναφερθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά όσους το ακολουθούν να αισθάνονται πιο ενεργητικοί και συγκεντρωμένοι.

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCTs) συχνά συμπληρώνονται στη διατροφή Keto, επειδή μετατρέπονται πιο γρήγορα σε κετόνες, γεγονός που αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και οδηγεί σε λιγότερες θερμίδες που αποθηκεύονται ως λίπος. Έχει αναφερθεί ότι βοηθά επίσης τους ανθρώπους να παραμείνουν στην κατάσταση κέτωσης που καίει λίπος. Επιπλέον, το έλαιο MCT έχει αποδειχθεί ότι προάγει τον κορεσμό.

Οι ξηροί καρποί παίζουν σημαντικό ρόλο στην Paleo και keto διατροφή και βασικά σε κάθε τρόπο ζωής με βάση τα φυτά. Είναι πηγή βιταμινών, μετάλλων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σνακ ολόκληρων τροφίμων.

Τα καρύδια είναι δημοφιλή και ταιριάζουν σε keto, paleo και άλλους τρόπους ζωής με βάση τα φυτά. Παρέχουν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ωμέγα-3 άλφα-λινολενικού οξέος, με 2,5 g ανά ουγγιά. Προσφέρουν επίσης πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μαγνήσιο. Σε μια λευκή βίβλο του 2020, η Επιτροπή Walnut της Καλιφόρνιας μοιράστηκε παραδείγματα καρυδιών που χρησιμοποιούνται σε φυτικές εναλλακτικές λύσεις κρέατος, όπως το chorizo ​​crumples καρυδιού και μπιφτέκια λαχανικών. Σύμφωνα με τη λευκή βίβλο, τα σκευάσματα είναι απλά και απαιτούν μόνο ένα μείγμα καρυδιών με όσπριο (συνιστώνται ρεβίθια ή μαύρα φασόλια) για να δημιουργηθεί μια καθαρή εναλλακτική ετικέτα που ικανοποιεί τόσο τις γεύσεις όσο και τις υφές.

Καθώς εξελίσσονται οι τρόποι ζωής, οι καταναλωτές πρέπει να έχουν κατά νου τη συνολική διατροφή. Εάν αποφεύγονται ορισμένες ομάδες τροφίμων, μπορεί να χρειαστεί να συμπληρωθούν θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βασικές βιταμίνες ή μέταλλα και λιπαρά οξέα. Οι προμηθευτές συστατικών και οι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών μπορούν να βοηθήσουν συνεχίζοντας να εστιάζουν σε διατροφικές και βιώσιμες προσφορές.

Πηγή: IFT

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.

Καλά νέα! Στις κορυφαίες θέσεις η Ελλάδα στην υγιεινή των χεριών κατά την προετοιμασία τροφίμων – Του Δ. Μίχου

Οδηγίες υγιεινής προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους καταναλωτές.

Προσοχή: Και άλλη δημοφιλής και δυνητικά επικίνδυνη σοκολάτα κυκλοφορεί στην Ελλάδα

Ειδοποίηση RASFF σε 9 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για επικίνδυνη σοκολάτα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα