Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέος συναγερμός στην Ευρώπη για καρκινογόνες ουσίες σε αποξηραμένα σύκα Τουρκίας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέος συναγερμός στην Ευρώπη για καρκινογόνες ουσίες σε αποξηραμένα σύκα Τουρκίας
spot_img

Νέα ενημέρωση στο RASFF για σοβαρό κίνδυνο από σύκα Τουρκίας.

Για άλλη μία φορά η Ευρώπη ενημερώνεται για παρουσία καρκινογόνων αφλατοξινών σε αποξηραμένα σύκα προέλευσης Τουρκίας. Η Τσεχία ενημέρωσε μέσω του ευρωπαϊκού RASFF την Αυστρία και τη Σλοβακία για σοβαρό κίνδυνο από αποξηραμένα σύκα που πωλούνται στο Makro Cash & Carry σε ποσότητα για την Αφλατοξίνη Β1 19,1 μg/kg  με όριο τα 6 μg/kg και για ολικές αφλατοξίνες 37,5 μg/kg με μέγιστο όριο τα 10 μg/kg δηλαδή υπέρβαση του ορίου κατά 218% και 275% αντίστοιχα.

- Advertisement -
Τα αποξηραμένα σύκα Τουρκίας που ανακλήθηκαν λόγω παρουσίας καρκινογόνων αφλατοξινών.

Σε Μελέτη για τις 10 κορυφαίες χώρες προέλευσης που συμμετείχαν στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ για τις αφλατοξίνες από το 1997 έως το 2022, ο υψηλότερος σοβαρός κίνδυνος όσον αφορά τον αριθμό κοινοποίησης λήφθηκε για τα μολυσμένα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία, ακολουθούμενα από τα φιστίκια από το Ιράν. Η Τουρκία, αντιπροσωπεύει το 56% της παγκόσμιας παραγωγής αποξηραμένων σύκων και είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας, με 88.509 τόνους εξαγωγής το 2020. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας τουρκικών αποξηραμένων σύκων.

Αν και οι περισσότερες ενημερώσεις για κίνδυνο αφορούν σε σύκα Τουρκίας, τον περασμένο Νοέμβριο και η Ιταλία ενημέρωσε το RASFF για αφλατοξίνες σε ελληνικά σύκα.

Κίνδυνος από αφλατοξίνες

Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus.  Η ομάδα των αφλατοξινών περιλαμβάνει περισσότερες από 20 διαφορετικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι. Οι αφλατοξίνες είναι πολύ σταθερές και δεν καταστρέφονται από τη θερμότητα του μαγειρέματος ή του ψησίματος.

Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σόγια και προϊόντα σόγιας : Επίσημη προειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο – Σύσταση να μην προσφέρεται και χρησιμοποιείται σε εστιατόρια!

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας συνιστούν την αποφυγή προϊόντων σόγιας από τη μαζική εστίαση

Εσείς γνωρίζετε πόσα γλυκαντικά καταναλώνετε; Τα απογοητευτικά αλλά και αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης

Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην φαίνεται ότι ξεπερνά το νομοθετημένα όρια για την παρουσία γλυκαντικών, αλλά και να επιτυγχάνει ένα βέλτιστο γευστικό προφίλ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα