Νέα ενημέρωση στο RASFF για σοβαρό κίνδυνο από σύκα Τουρκίας.
Για άλλη μία φορά η Ευρώπη ενημερώνεται για παρουσία καρκινογόνων αφλατοξινών σε αποξηραμένα σύκα προέλευσης Τουρκίας. Η Τσεχία ενημέρωσε μέσω του ευρωπαϊκού RASFF την Αυστρία και τη Σλοβακία για σοβαρό κίνδυνο από αποξηραμένα σύκα που πωλούνται στο Makro Cash & Carry σε ποσότητα για την Αφλατοξίνη Β1 19,1 μg/kg με όριο τα 6 μg/kg και για ολικές αφλατοξίνες 37,5 μg/kg με μέγιστο όριο τα 10 μg/kg δηλαδή υπέρβαση του ορίου κατά 218% και 275% αντίστοιχα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υδροκυάνιο σε λιναρόσπορο – Αναλύσεις 19 προϊόντων

Σε Μελέτη για τις 10 κορυφαίες χώρες προέλευσης που συμμετείχαν στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ για τις αφλατοξίνες από το 1997 έως το 2022, ο υψηλότερος σοβαρός κίνδυνος όσον αφορά τον αριθμό κοινοποίησης λήφθηκε για τα μολυσμένα αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία, ακολουθούμενα από τα φιστίκια από το Ιράν. Η Τουρκία, αντιπροσωπεύει το 56% της παγκόσμιας παραγωγής αποξηραμένων σύκων και είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας, με 88.509 τόνους εξαγωγής το 2020. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, ήταν ο κορυφαίος εισαγωγέας τουρκικών αποξηραμένων σύκων.
- ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ | Ντόμινο ανακλήσεων ξηρών τροφών για κατοικίδια λόγω σαλμονέλας – Πωλούνται και σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ
Αν και οι περισσότερες ενημερώσεις για κίνδυνο αφορούν σε σύκα Τουρκίας, τον περασμένο Νοέμβριο και η Ιταλία ενημέρωσε το RASFF για αφλατοξίνες σε ελληνικά σύκα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δύο θάνατοι και δεκάδες τραυματισμοί από επιτραπέζια τζάκια – Απαγόρευση πώλησης
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σχολείο τάιζε μαθητές με τα υπολείμματα από τον κουβά με τροφή για σκύλους – Έξαλλοι οι γονείς
Κίνδυνος από αφλατοξίνες
Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus. Η ομάδα των αφλατοξινών περιλαμβάνει περισσότερες από 20 διαφορετικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι. Οι αφλατοξίνες είναι πολύ σταθερές και δεν καταστρέφονται από τη θερμότητα του μαγειρέματος ή του ψησίματος.
Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.