Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος εγκρίνει την πρώτη αντιμικροβιακή θεραπεία των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), ανακοίνωσε την επιτυχή καταχώριση από τον EPA του πρώτου αντιμικροβιακού προϊόντος που χρησιμοποιεί το αναθεωρημένο πρωτόκολλο αποτελεσματικότητας για το νερό άρδευσης πριν από τη συγκομιδή.
Η καταχώριση αυτή, την οποία ο οργανισμός χαρακτήρισε ως επίτευγμα ορόσημο στις συλλογικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, σηματοδοτεί την πρώτη έγκριση μιας θεραπείας για χρήση κατά των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, στο νερό άρδευσης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των προϊόντων.
Η καταχώριση έγινε μετά από συνεχιζόμενες εργασίες για την ανάπτυξη και την τελειοποίηση ενός πρωτοκόλλου αποτελεσματικότητας για την υποστήριξη της καταχώρισης. Πριν από αυτή την καταχώριση, οι χημικές εφαρμογές για χρήση στο νερό άρδευσης πριν από τη συγκομιδή περιορίζονταν στην επεξεργασία για τη διαχείριση της άλγης και του σχηματισμού βιοφίλμ ή της σήψης των προϊόντων, αλλά αυτή η έγκριση θέτει ένα κρίσιμο πρότυπο για την άμεση μείωση της παρουσίας ανθρώπινων παθογόνων μικροοργανισμών, δήλωσε ο FDA.
Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων έχουν αναδείξει τη σημασία της ύπαρξης πρόσθετων διαθέσιμων εργαλείων για τον έλεγχο των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό άρδευσης.
Ενώ οι αγρότες δεν υποχρεούνται να επεξεργάζονται το νερό άρδευσης, η επεξεργασία μπορεί να χρησιμεύσει ως μια επιλογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλει στην προστασία της ασφάλειας των προϊόντων.
Καθώς προηγουμένως δεν υπήρχαν εγκεκριμένα από την EPA αντιμικροβιακά προϊόντα που να έχουν εγκριθεί για χρήση κατά των παθογόνων παραγόντων που προκαλούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία στο νερό άρδευσης πριν από τη συγκομιδή, η διαθεσιμότητα αυτού του προϊόντος, καθώς και άλλων που ενδέχεται να καταχωριστούν στο μέλλον, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της παροχής στους αγρότες πρόσθετων εργαλείων για τη διαχείριση της ασφαλούς χρήσης του νερού άρδευσης πριν από τη συγκομιδή, δήλωσε ο FDA.
Η χρήση αυτού του καταχωρημένου προϊόντος ευθυγραμμίζεται με τον νέο κανόνα του FDA για το νερό άρδευσης, προσφέροντας ένα εργαλείο για την καταπολέμηση των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτό αναμένεται να μετριάσει σημαντικά τους κινδύνους και να βελτιώσει την ασφάλεια του νερού που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια των καλλιεργειών, δήλωσε ο οργανισμός.
Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο αποτελεσματικότητας, το οποίο αναπτύχθηκε και επικαιροποιήθηκε μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας μεταξύ του FDA και της EPA, υποστηρίζει την καταχώριση προϊόντων αντιμικροβιακής επεξεργασίας για χρήση κατά τροφιμογενών παθογόνων όπως το E. coli και η Salmonella σε νερό άρδευσης πριν από τη συγκομιδή.
Χρησιμοποιώντας το αναθεωρημένο πρωτόκολλο αποτελεσματικότητας, η βιομηχανία συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα για να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη τους στη λήψη των μέτρων για την επιτυχή καταχώριση της αντιμικροβιακής επεξεργασίας για χρήση κατά τροφιμογενών παθογόνων όπως το E. coli και η σαλμονέλα σε νερό πριν από τη συγκομιδή.
Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εργάστηκε επίσης μέσω της συνεργασίας του με τον FDA για την παροχή ανατροφοδότησης σχετικά με το πρωτόκολλο, η οποία οδήγησε σε πρόσφατες επικαιροποιήσεις για τη βελτιστοποίηση των παραμέτρων δοκιμής και την παροχή σαφήνειας για τους μελλοντικούς χρήστες.
Ο FDA και η EPA συνεχίζουν να ενθαρρύνουν μελλοντικές καταχωρίσεις με τη χρήση αυτού του πρωτοκόλλου για την καταχώριση νέων προϊόντων επεξεργασίας ή την τροποποίηση των υφιστάμενων ετικετών για την καταπολέμηση των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό άρδευσης πριν από τη συγκομιδή.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι ζωτικής σημασίας δεδομένης της ποικιλομορφίας εντός της βιομηχανίας προϊόντων, οπότε η ύπαρξη μιας ποικιλίας επιλογών για τη διαχείριση των κινδύνων του νερού πριν από τη συγκομιδή είναι απαραίτητη, δήλωσε ο FDA.
Τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων (για παράδειγμα, η πρόσφατη επιδημία E. coli που συνδέεται με τα φρέσκα κρεμμύδια που σερβίρονται στα εστιατόρια McDonald’s) έχουν αναδείξει την ανάγκη για πρόσθετα εργαλεία που θα βοηθήσουν στον έλεγχο των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό άρδευσης.
Επιπλέον, η συνεχής συνεργασία παραμένει ζωτικής σημασίας μεταξύ της EPA, των παραγωγών αντιμικροβιακών προϊόντων, της βιομηχανίας προϊόντων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, δήλωσε ο οργανισμός.
Αυτές οι συνεργασίες είναι θεμελιώδους σημασίας για την υποστήριξη της καταχώρισης πρόσθετων προϊόντων και την προώθηση του κοινού στόχου της βελτίωσης της ασφάλειας των γεωργικών υδάτων, ώστε να διασφαλιστεί η προμήθεια ασφαλών προϊόντων για τους καταναλωτές, δήλωσε ο FDA.