“Η εφαρμογή του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει…”
Την έντονη αντίθεσή του με το νέο σύστημα επισήμανσης Nutricore εξέφρασε χθες το απόγευμα ο Έλληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση της διατροφικής ετικέτας στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.
Στη συνάντηση που οργάνωσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Competere (ερευνητικό έργο αξιολόγησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αλυσίδων τροφίμων) και ο Ισπανός αντιπρόεδρος του Renew Europe Jordi Canas, για την ενδεχόμενη εφαρμογή του συστήματος Nutri-Score, ο Γ. Κύρτσος υποστήριξε πως το Nutriscore δίνει την ευκαιρία για μάρκετινγκ προϊόντων τα οποία θα παρουσιαστούν πιο υγιεινά από ότι πραγματικά είναι ενώ τόνισε πως ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες που προωθούν το Nutri-Score στο παρελθόν κινήθηκαν σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τον δρόμο της υγιεινής διατροφής.
Η Παρέμβαση του Έλληνα Ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου.
Θα ήθελα να εκφράσω έντονες επιφυλάξεις σχετικά με το σύστημα Nutri-Score. Το σύστημα Nutri-Score ακούγεται ενδιαφέρον αλλά η εφαρμογή του έτσι όπως προτείνεται, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
Αυτό που περιγράφουμε σαν μεσογειακή διατροφή έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί και έχει τεκμηριωθεί ότι συμβάλλει στην ποιότητα ζωής και σύμφωνα με ορισμένες μελέτες και στη μακροζωία. Επιπλέον, ο κλάδος των τροφίμων σε μεσογειακές χώρες, ιδιαίτερα σε αυτές που έχει συνδυαστεί η ποιότητα της διατροφής με την τουριστική βιομηχανία, παίζει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο. Για αυτό δεν πρέπει να υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί η ανάλυση της κατάστασης και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα.
Ο τρόπος που παρουσιάζεται το Nutri-Score δεν οδηγεί απαραίτητα σε πιο υγιεινές δίαιτες αλλά σε ευκαιρίες μάρκετινγκ προϊόντων τα οποία θα παρουσιαστούν πιο υγιεινά από ότι πραγματικά είναι.
Για παράδειγμα ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται δεν διαφοροποιεί μεταξύ κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών, μεταξύ μη επεξεργασμένων και υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων ούτε λαμβάνει υπόψη του τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών που μπορεί να βοηθήσουν το λεγόμενο junk food να παρακάμψει τους κανόνες του συστήματος και να εξασφαλίσει υψηλή βαθμολογία.
Επιπρόσθετα, δεν καταναλώνονται όλα στην ίδια ποσότητα, γεγονός που οδηγεί πολλά προϊόντα που είναι αναγκαία για μια ισορροπημένη δίαιτα να έχουν αρνητική βαθμολογία που αποθαρρύνει τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η απόφαση για το αν το Nutri-Score θα επιλεγεί σαν υποχρεωτική Ευρωπαϊκή σήμανση των τροφίμων θα ληφθεί πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Σουηδικής προεδρίας του Συμβουλίου, το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Είμαι κατά βιαστικών δεσμεύσεων που δεν παίρνουν υπόψη τους όλα τα θέματα που ανέφερα. Είμαι συνεπής υποστηρικτής της υγιεινής διατροφής αλλά ορισμένες από τις μεγάλες εταιρείες που προωθούν το Nutri-Score κινήθηκαν στο παρελθόν σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση.