Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο ΠΟΥ κατηγορεί τις μεγάλες εταιρείες για 2,7 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΟ ΠΟΥ κατηγορεί τις μεγάλες εταιρείες για 2,7 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο στην Ευρώπη
spot_img

Οι προσπάθειες για τη ρύθμιση του επιβλαβούς μάρκετινγκ ήταν «απογοητευτικές» σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ.

Ο καπνός, το αλκοόλ, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρότερη ρύθμιση των επιβλαβών για την υγεία προϊόντων.

Σε μια πρωτοποριακή έκθεση, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ισχυρές βιομηχανίες οδηγούν την κακή υγεία και τον πρόωρο θάνατο χρησιμοποιώντας «παραπλανητικό» μάρκετινγκ και παρεμβαίνοντας στις προσπάθειες των κυβερνήσεων να προλάβουν ασθένειες που σκοτώνουν, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Η νέα έκθεση υπολογίζει ότι ο καπνός, τα ορυκτά καύσιμα, τα UPF και το αλκοόλ ευθύνονται για περισσότερους από 7.400 θανάτους κάθε μέρα στα 53 κράτη της Ευρώπης. Συνολικά οι τέσσερις βιομηχανίες προκαλούν περίπου 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο (24,5%) της συνολικής θνησιμότητας.

Τα ευρήματα του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ ισοδυναμούν με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην τεράστια ζημιά που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες και τα προϊόντα τους στην ανθρώπινη υγεία. Η έκθεση περιγράφει πώς η «μεγάλη βιομηχανία» χρησιμοποιεί φανερές και κρυφές μεθόδους για να αυξήσει τα κέρδη της καθυστερώντας και εκτροχιάζοντας πολιτικές για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

«Ένας μικρός αριθμός πολυεθνικών εταιρειών … ασκεί σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία δραστηριοποιούνται και εμποδίζει ρυθμίσεις δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο Dr. Hans Henri P Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δήλωσε: «Οι τακτικές της βιομηχανίας περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων μέσω στοχευμένων στρατηγικών μάρκετινγκ, την παραπλάνηση των καταναλωτών και την προβολή ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων τους ή τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια».

Οι τακτικές που αναπτύσσουν οι «μεγάλες εμπορικές βιομηχανίες» υπονομεύουν τα μέτρα για τη μείωση του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της παχυσαρκίας, που αποτελούν τις μεγαλύτερες αιτίες της αποφεύξιμης ασθένειας.

Τα στοιχεία ακολουθούν την έρευνα του 2023, η οποία διαπίστωσε ότι το αλκοόλ, ο καπνός, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά και τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν 19 εκατομμύρια θανάτους ετησίως παγκοσμίως, ή το 34% όλων των θανάτων.

Η ανάλυση του ΠΟΥ δείχνει ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, δηλαδή την ανακοπή της αύξησης της παχυσαρκίας ή τη μείωση του καπνίσματος μεταξύ των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω κατά 30%. Οι 53 χώρες μεταξύ τους καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από οποιαδήποτε άλλη περιοχή παγκοσμίως.

Παρά τους κινδύνους για την υγεία, μόνο μια μειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ οι προσπάθειες να καταστούν τα επιβλαβή προϊόντα λιγότερο ελκυστικά μέσω της απλής συσκευασίας, της φορολόγησης του αλκοόλ και της επισήμανσης των τροφίμων επίσης δεν εφαρμόζονται ευρέως, σημειώνεται στην έκθεση.

«Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των νόμων για το μάρκετινγκ του καπνού που έχουν υιοθετηθεί σε πολλές χώρες, οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη ρύθμιση του επιβλαβούς μάρκετινγκ ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, απογοητευτικές», καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο