Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οδηγίες για τις αγορές των τροφίμων του Πάσχα

ΑρχικήΝέαΟδηγίες για τις αγορές των τροφίμων του Πάσχα
spot_img

cibum team

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. δίνει μερικές βασικές χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή των πασχαλινών τροφίμων με ασφάλεια και τον ορθό χειρισμό τους στο σπίτι μας.

  • Όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα που θέλουμε, προμηθευόμαστε αρχικά τα λιγότερο ευαλλοίωτα και στο τέλος αγοράζουμε τα πιο ευαλλοίωτα και πάντα φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.
  • Το οικιακό μας ψυγείο θα πρέπει να λειτουργεί σωστά δηλαδή η θερμοκρασία συντήρησης να κυμαίνεται από +1°C έως +4°C, ενώ η θερμοκρασία κατάψυξης να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C.
  • Η προμήθεια των τροφίμων πρέπει να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.
  • Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης.
  • Να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων.

 

  • Γενικά, όταν αγοράζουμε τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης. Συγκεκριμένα, όταν αγοράζουμε αμνοερίφια, σπλάχνα και κρέας πρέπει να προσέχουμε:
  • Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής (ζώα που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρες Ε.Ε. και έχουν σφαγεί στη χώρα μας), η σφραγίδα καταλληλότητας που αναζητούμε, είναι χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), δηλ. «τυρκουάζ» και ωοειδούς σχήματος (σχήμα αυγού), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου που εσφάγησαν και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.
  • Σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν την παραπάνω ωοειδή σφραγίδα, χρώματος επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
  • Τέλος τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος καστανού.
  • Σε κάθε σφάγιο, πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
  • Όταν αγοράζουμε σπλάχνα, παρατηρούμε να μην υπάρχουν οζίδια ή/και κύστεις, ούτε να φαίνονται μεταβολές στο χρώμα και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
  • Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα, πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
  • Όταν αγοράζουμε αυγά:
  • Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
  • Για την καλή συντήρηση διατηρούμε τα αυγά σε δροσερό χώρο.
  • Για την βαφή των αυγών:
  • Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.
  • Ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.
  • Όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά για παιδιά,
  • Επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
  • Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

 

  • Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ορθές πρακτικές κατά το χειρισμό τροφίμων στο σπίτι μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.efet.gr/files/egxeiridio.pdf

 

  • Ως καταναλωτές πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας και αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής μας, υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για τις καταγγελίες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση εμφιαλωμένου νερού γεμάτου κολοβακτηρίδια

Η παρουσία κολοβακτηριακών μικροοργανισμών στο πόσιμο νερό αντιπροσωπεύει σημάδι μόλυνσης με κόπρανα.

Ευρήματα απάτης στα κοτόπουλα και τα μπιφτέκια από σουπερμάρκετ

Μη συμμορφώσεις στο 42% των μπιφτεκιών και στο 40% των κοτόπουλων που πωλούνται σε σουπερμάρκετ διαπίστωσε έρευνα της FSA.

Alert – Παράταση ενός έτους στην εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών

Η Παράταση αποτελεί ισορροπημένη λύση για την εξασφάλιση ομαλής εφαρμογής του EUDR.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο