Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

OHE: επόμενη «πανδημία» θα είναι η ξηρασία

ΑρχικήΝέαOHE: επόμενη «πανδημία» θα είναι η ξηρασία
spot_img

cibum team


   Η έλλειψη νερού και η ξηρασία μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή σε μια κλίμακα ανάλογη της πανδημίας της COVID-19 με τους κινδύνους να αυξάνονται ραγδαία καθώς αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

“Η ξηρασία κινδυνεύει να γίνει η επόμενη πανδημία και δεν υπάρχει εμβόλιο να τη θεραπεύσει”, δήλωσε η Μάμι Μιζουτόρι, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Ήδη οι ξηρασίες έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 124 δισεκ. δολαρίων και έχουν πλήξει περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους μεταξύ των ετών 1998 και 2017, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.Όμως ακόμη και αυτοί οι αριθμοί, είπε, είναι “το πιθανότερο πολύ πιο κάτω από τους πραγματικούς”.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλεί τώρα πιο έντονες ξηρασίες στη νότια Ευρώπη και στη δυτική Αφρική, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ με “κάποια βεβαιότητα”. Και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να “αυξηθεί δραματικά” εκτός αν ο κόσμος αναλάβει δράση, ανέφερε ο Μιζουτόρι.Περίπου 130 χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας αυτόν τον αιώνα βάσει ενός σεναρίου υψηλών εκπομπών που παραθέτει ο ΟΗΕ. Άλλες 23 χώρες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, με 38 χώρες να επηρεάζονται και από τις δυο, ανέφερε.

Η ξηρασία –όπως ένας ιός– τείνει να διαρκεί πολύ καιρό, έχει ευρεία γεωγραφική έκταση και προκαλεί εκτεταμένη ζημιά”, είπε η Μιζουτόρι. “Μπορεί να επηρεάσει εμμέσως χώρες που δεν δοκιμάζονται στην πραγματικότητα από ξηρασία μέσω της διατροφικής ανασφάλειας και της αύξησης των τιμών των τροφίμων”, είπε η Μιζουτόρι. Ο ΟΗΕ αναμένει πιο συχνές και πιο σοβαρές ξηρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, στην κεντρική και νότια Αμερική, στην κεντρική Ασία, στη νότια Αυστραλία, τη νότια Ευρώπη, στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ιμπραχίμ Τιάου, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation πως η υποβάθμιση του εδάφους, που προκλήθηκε εν μέρει από την κακή διαχείριση των γαιών, έφερε τον κόσμο κοντά σε “ένα σημείο μη επιστροφής” .

Ο ΟΗΕ δεν έχει ερευνήσει για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η ερημοποίηση στην εσωτερική μετανάστευση μεταξύ ηπείρων, αλλά ο Τιάου είπε πως δεν είναι πλέον αδιανόητη, ακόμη και στην Ευρώπη. “Είναι ασφαλώς ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου και μπορεί να συμβεί κάλλιστα και στην Ευρώπη”, είπε.

Περισσότερο από το 40% των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να καταστούν “πολύ ευάλωτες” στην ξηρασία μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα.

Δείτε: 

Έρευνα: η Νικοτιναμίδη προκαλεί ανοσία στις καλλιέργειες δημητριακών από μυκητιασικές ασθένειες 

EFSA: Νέα τρόφιμα – NOVEL FOOD – όροι και διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης 

«Άλμα» 225% στις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου 

Βανιλίνη από ανακύκλωση συσκευασιών PET, με την βοήθεια E. coli 

Ξενοδοχεία: Άρση περιοριστικών μέτρων. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, και τη λειτουργία των γυμναστηρίων  

Καραμέλες κάνναβης: το νέο trend 

Φάτε το…. Νερό σας! Οι καταστροφικές συνέπειες της αφυδάτωσης 

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 


Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο