Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
30.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι νέοι αγρότες στο επίκεντρο της αγροτικής πολιτικής

ΑρχικήΝέαΟι νέοι αγρότες στο επίκεντρο της αγροτικής πολιτικής
spot_img

cibum team

Για την αγροτική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των νέων αγροτών και του οικονομικού τομέα στη μετά –covid εποχή, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για  τους νέους αγρότες, από 15.000 δίνουμε 40.000 ευρώ  με συγκεκριμένο πλάνο», δήλωσε ο Σπήλιος Λιβανός και τόνισε ότι «όλοι μαζί πολεμήσαμε και ενισχύσαμε τον βασικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ, έτσι μπορούμε να έχουμε πάνω από το 3% του προϋπολογισμού μας για τους νέους αγρότες. Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες και μέσα από αυτό την ελληνική περιφέρεια».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών, επανέλαβε ότι, ενισχύονται οι έλεγχοι, χωράφι το χωράφι ώστε «να βλέπουμε ποιοι έχουν πραγματική ανάγκη» και αναφέρθηκε στη χθεσινή τροπολογία που προβλέπει αποζημιώσεις από τον παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, σε περιοχές κυρίως της Μακεδονίας, της Κεντρικής Ελλάδας και ένα κομμάτι Πελοποννήσου. Εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί όταν παρεισφρύουν κάποιοι πονηροί, τελικά μειώνεται το ποσό που παίρνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη γιατί έχουν υποστεί ζημιές. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λιβανός «καμία οικογένεια που έχει πληγεί πραγματικά δεν θα μείνει απροστάτευτη». Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής (μόνο ΚΚΕ και Μέρα25 δήλωσαν παρών), οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον παγετό θα έχουν τη δυνατότητα στις επόμενες ημέρες να λάβουν προκαταβολή το 40% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Αναφερόμενος στην ΚΑΠ ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το γεγονός πως για την Ελλάδα τα ποσά ενίσχυσης δεν περιορίσθηκαν, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας της πολιτικής διαπραγμάτευσης που άσκησε ο πρωθυπουργός αλλά και ότι η Ευρώπη είναι δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε να στηρίξουμε τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη. Μέσω της ΚΑΠ «θα  ενισχυθούν, όχι μόνο οι νέοι αγρότες, αλλά και τα  συλλογικά σχήματα γιατί θέλουμε να ενώσουμε τους αγρότες, οι περιβαλλοντικές δράσεις ώστε ο αγρότης να είναι ο φρουρός του περιβάλλοντος, τα βιολογικά προϊόντα, η τεχνολογία και η καινοτομία στο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειας για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους συνεταιρισμούς, καθώς όπως είπε ο Υπουργός, «επιδίωξή μας είναι να ανασυστήσουμε τους συνεταιρισμούς, υγιείς, για να μπορέσουν οι αγρότες να διώξουν τους μεταπράτες, να έχουν τη δύναμη να βγουν οι ίδιοι οι αγρότες στις αγορές και να είναι και πιο προσιτές οι τιμές».

Ο Σ. Λιβανός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ελληνική διατροφή», ένα μεγάλο project που θα ανακοινωθεί μαζί με τον πρωθυπουργό, «ένα πρόγραμμα ομπρέλα», όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο «θέλουμε να ταυτίσουμε την ελληνική αγροτική  παραγωγή με τον σύγχρονο Έλληνα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά με την Ελληνική επανάσταση. Συνδέουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την τοπικότητα των προϊόντων μας, την υγεία – γιατί τα ελληνικά προϊόντα μας δίνουν μακροζωία και ευζωία- τη γαστρονομία , τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Αυτό το πρόγραμμα θα έλθει σαν ομπρέλα σε όλες τις άλλες δράσεις μας για να έλθει να αναβαθμίσει πραγματικά τη θέση του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας. Στόχος μας είναι η αγροτική οικονομία να είναι ο βασικός πυλώνας στη νέα αναπτυξιακή περίοδο μετά την πανδημία. Και ακριβώς επειδή εμπλέκεται με την εστίαση, με τον τουρισμό και τις εξαγωγές, είναι ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικών- ακόμα και εξωτερικής πολιτικής, soft diplomacy – το οποίο θα μας επιτρέψει να δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, μετά την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων που θα γίνουν μέσω της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα μαμούθ για την άρδευση, Γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή»,

Σχετικά με τους εργάτες γης, θύμισε ότι για πρώτη φορά δημιουργούνται πιλοτικά προγράμματα για να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν μετανάστες στο εργατικό δυναμικό κι επίσης διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία τεσσάρων υπουργείων μια πλατφόρμα  μέσω της οποίας υπάρχει δυνατότητα για  την καταβολή των εισφορών τους μέσω των εργοδοτών, καθώς έως τώρα, οι αγρότες γης έφταναν στη χώρα μας με τουριστική βίζα. «Δημιουργούμε και για αυτούς ένα πλαίσιο ισονομίας και ισοπολιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει τελικά το Μουσείο Καπνού στο Αγρίνιο, ο κ. Λιβανός είπε ότι «το Μουσείο Καπνού για το Αγρίνιο είναι κοινή δέσμευση του Δημάρχου και εμού. Το Αγρίνιο έζησε από τον καπνό. Ο καπνός είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας στην περιοχή και νομίζω χρειάζεται να τιμούμε τους πατεράδες και τους παππούδες μας», κατέληξε ο Υπουργός.

Δείτε επίσης:

Η απάντηση της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης για την ανάκληση του μελιού της από τον ΕΦΕΤ λόγω μετρονιδαζόλης 

Alert: Παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με πεπόνια

EFSA: Οδηγίες για αποφυγή Listeria σε κατεψυγμένα λαχανικά 

Η κατάσταση της βιομηχανίας τροφίμων. Απόδοση, τάσεις, εύρεση και διατήρηση εργαζομένων.  

ΗΠΑ: Ανάκληση βιολογικών καρότων λόγω σαλμονέλας  

Νέα νοθεία φέτας: Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ  

Απάτη τροφίμων: 650 εντάλματα σύλληψης σε επιχείρηση της Interpol και της Europol σε 77 χώρες 

Οι 5 vegan τροφές που δεν είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όσο νομίζετε 

Ιταλία: πρόστιμο “μαμούθ” στο Ιταλικό “e-food” από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων 

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστό μέλι λόγω μετρονιδαζόλης 

Ανάκληση muffins λόγω Listeria monocytogenes! 

ΕΛΓΑ: Εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 150 Γεωτεχνικών, 140 Γεωπόνων και 10 Κτηνιάτρων.

Επιστημονικές δημοσιεύσεις: Πληρώνοντας μπαίνεις στη συγγραφική ομάδα! 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Ένας εντερόκοκκος μπορεί να “εξοντώσει” τις καρκινογόνες αφλατοξίνες – Νέα επιστημονική ανακάλυψη

Βιολογική αποτοξίνωση της αφλατοξίνης Β 1 από Enterococcus faecium HB2-2.

Συναγερμός στη Βρετανία: Σάντουιτς ιδιωτικής ετικέτας πολλών σουπερμάρκετ προκάλεσαν εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις

Δεκάδες σάντουιτς, αραβικές πίτες και σαλάτες σούπερ μάρκετ ανακαλούνται λόγω κινδύνου E.coli.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα