Της Ελένης Καράγιωργια-Βούγα*
Η EFSA αξιολόγησε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη μόλυνση των λαχανικών με Listeria που έχουν μπλασαριστεί – ζεματίσει σε ζεστό νερό ή ατμό για λίγο – πριν καταψυχθούν. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση αυτών των προϊόντων είναι χαμηλότεροι από ό, τι για τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως καπνιστό ψάρι, μαγειρεμένο κρέας, λουκάνικα, πατέ, μαλακό τυρί – που συνήθως σχετίζονται με μόλυνση από Listeria.
Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων συχνά μπλανσάρουν τα λαχανικά πριν τα καταψύξουν, επειδή αυτό σταματά τις ενζυματικές δράσεις που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια γεύσης, χρώματος και υφής.
Οι ειδικοί της EFSA εντόπισαν σχετικούς ελέγχους που μπορούν να εφαρμόσουν οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων για τη μείωση των κινδύνων μόλυνσης των κατεψυγμένων λαχανικών. Αυτοί είναι από τον καθαρισμό και την απολύμανση του περιβάλλοντος παραγωγής τροφίμων έως το νερό, τον έλεγχο του χρόνου και της θερμοκρασίας σε διάφορα στάδια επεξεργασίας και την ακριβή επισήμανση.
Τονίζουν τη σημασία της παρακολούθησης του περιβάλλοντος παραγωγής τροφίμων για Listeria monocytogenes. Αυτό συμβαίνει επειδή η Listeria μπορεί να παραμείνει στους χώρους επεξεργασίας τροφίμων από όπου μπορεί να μολύνει τρόφιμα.
Η EFSA κάνει επίσης συστάσεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης των κινδύνων στο σπίτι. Το κλειδί είναι η διατήρηση καλών πρακτικών υγιεινής, όπως η αποθήκευση κατεψυγμένων ή αποψυγμένων λαχανικών σε καθαρό καταψύκτη ή ψυγείο στην κατάλληλη θερμοκρασία και ακολουθώντας τις οδηγίες σχετικά με την επισήμανση για ασφαλή προετοιμασία. Γενικά, οι κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλότεροι εάν τα λαχανικά μαγειρευτούν σωστά μετά την απόψυξη.
Η αξιολόγηση αυτή έγινε λόγω ενός ξεσπάσματος σε πολλές χώρες, όπου έπληξε 53 άτομα και προκάλεσε 10 θανάτους μεταξύ του 2015 και του 2018.
Η Listeria είναι μια οικογένεια βακτηρίων που περιέχει δέκα είδη. Ένα από αυτά, το Listeria monocytogenes, προκαλεί την ασθένεια λιστερίωση.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης One Health Zoonoses από την EFSA και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο αριθμός των ατόμων που επλήγησαν από λιστερίωση το 2018 είναι παρόμοιος με το 2017 (2.549 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην ΕΕ το 2018 έναντι 2.480 προηγούμενο έτος). Ωστόσο, η τάση έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τα συμπτώματα της λιστερίωσης ποικίλλουν, και κυμαίνονται από ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως ναυτία, έμετο και διάρροια έως πιο σοβαρές λοιμώξεις όπως μηνιγγίτιδα και άλλες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, εγκύους, νεογέννητα και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6092
Πηγή: EFSA
*Ελένη Καράγιωργια-Βούγα Τεχνολογία τροφίμων, MSc Food Quality Management, Σύμβουλος ασφάλειας τροφίμων AG ADVENT AE
Δείτε επίσης:
Alert: Παγκόσμιο ξέσπασμα σαλμονέλας που συνδέεται με πεπόνια
Η κατάσταση της βιομηχανίας τροφίμων. Απόδοση, τάσεις, εύρεση και διατήρηση εργαζομένων.
ΗΠΑ: Ανάκληση βιολογικών καρότων λόγω σαλμονέλας
Νέα νοθεία φέτας: Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ
Απάτη τροφίμων: 650 εντάλματα σύλληψης σε επιχείρηση της Interpol και της Europol σε 77 χώρες
Οι 5 vegan τροφές που δεν είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όσο νομίζετε
Ιταλία: πρόστιμο “μαμούθ” στο Ιταλικό “e-food” από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστό μέλι λόγω μετρονιδαζόλης
Vegan: Μετά το εναλλακτικό κρέας, ήρθε και το εναλλακτικό ψάρι
Ανάκληση muffins λόγω Listeria monocytogenes!
ΕΛΓΑ: Εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 150 Γεωτεχνικών, 140 Γεωπόνων και 10 Κτηνιάτρων.
Επιστημονικές δημοσιεύσεις: Πληρώνοντας μπαίνεις στη συγγραφική ομάδα!