Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ωθήσουν πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, σύμφωνα με το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης (CGDEV), το οποίο προειδοποιεί για περιορισμούς στις εξαγωγές και κυρώσεις στη ρωσική παραγωγή τροφίμων.
Βάσει σχετικής ανάλυσης, από την αρχή του πολέμου οι τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής έχουν αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντίστοιχες αυξήσεις που είχαν σημειωθεί στις τιμές το 2007 και το 2010.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η απότομη αύξηση στις τιμές το 2007 είχε ωθήσει έως και 155 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ήταν 44 εκατομμύρια βάσει ξεχωριστής έρευνας. Η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει ως ακραία φτώχεια όταν κάποιος έχει να ξοδέψει λιγότερα από 1,90 δολάρια (περίπου 1,73 ευρώ) την ημέρα.
Οι ερευνητές εξήγησαν πως μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι χώρες που αγοράζουν απευθείας σιτάρι από την Ουκρανία και τη Ρωσία που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.
Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται Αίγυπτος, Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία, αλλά οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν παγκοσμίως καθώς οι εισαγωγείς ανταγωνίζονται για εναλλακτικές προμήθειες.
Τα νοικοκυριά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος ξοδεύουν σχεδόν το μισό προϋπολογισμό τους σε τρόφιμα και οι υψηλότερες τιμές θα τα αναγκάσουν να καταφύγουν σε «δύσκολες επιλογές μεταξύ τροφίμων και άλλων αναγκών».
Ο επίσημος ιστότοπος του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης προέτρεψε τους αναπτυξιακούς φορείς και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κινηθούν γρήγορα για να ανταποκριθούν στη σαφή αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών σε όλο τον κόσμο, ενώ οι πλούσιες κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέχουν συμπληρωματική χρηματοδότηση στα ιδρύματα πολύ πριν από την επερχόμενη επισιτιστική κρίση.