Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μάθημα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας για την ασφάλεια τροφίμων

ΑρχικήΝέαΜάθημα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας για την ασφάλεια τροφίμων
spot_img

Της Έλενας Τασιοπούλου*

  Στο σχολείο δίνονται πολλές ευκαιρίες και αφορμές, μέσα  από τις παγκόσμιες διεθνείς, για την επισήμανση συγκεκριμένων θεμάτων που  σκοπό έχουν  να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά αλλά και τις οικογένειές τους.

Στις 7 Ιουνίου γιορτάζουμε την  Παγκόσμια ημέρα ασφάλειας των τροφίμων, όλοι οι εμπλεκόμενοι καλούνται να αφυπνίσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ασφάλεια των τροφίμων και να υπογραμμίσουν ότι όλοι έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν.

Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε  στην παραγωγή, επεξεργασία, πώληση και γενικά στην προετοιμασία τροφίμων, διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ασφάλειας τους, και είμαστε υπεύθυνοι για αυτά.

 Όποια είναι η θέση ή ο ρόλος μας στην αλυσίδα αυτή, δηλαδή από εκείνον που καλλιεργεί, επεξεργάζεται, μεταφέρει, αποθηκεύει, διανέμει, πουλά, προετοιμάζει, σερβίρει τρόφιμα και φυσικά έως τον τελικό αποδέκτη που είναι ο καταναλωτής, έχουμε την ευθύνη να τηρούμε τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες.

παιδιά- ασφάλεια τροφίμων

Τη σημασία της ποιότητας τροφίμων στην διατροφική αλυσίδα τη βλέπουμε και στην τελευταία έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με την οποία σε παγκόσμιο επίπεδο 600 περίπου εκατομμύρια περιστατικά τροφιμογενών νοσημάτων σημειώνονται ετησίως, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι 1 στα 10 άτομα θα νοσήσουν σε παγκόσμια κλίμακα, αφού έχουν καταναλώσει ακατάλληλη ή μολυσμένη τροφή, ενώ 420.000 άτομα θα καταλήξουν. Μάλιστα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και κάθε χρόνο καταγράφονται 125.000 θάνατοι οφειλόμενοι στα τροφιμογενή νοσήματα.

Εδώ να τονίσω ότι τροφιμογενές νόσημα είναι κάθε νόσημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού (Σαλμονέλλωση, γαστρεντερίτιδες, αλλαντίαση κ.ά.). Έχουν περιγραφεί περισσότερα από 250 διαφορετικά τροφιμογενή νοσήματα.

Ως δάσκαλοι, αλλά και ως γονείς, πρέπει να παρέχουμε  και  να μάθουμε στα παιδιά μας, στους εν δυνάμει  αυριανούς καταναλωτές, το σωστό ποιοτικό και ασφαλές τρόπο κατανάλωσης.

παιδιά- ασφάλεια τροφίμων

Ο ασφαλής χειρισμός και η σχολαστική προετοιμασία του γεύματος  είναι  πολύ σημαντικό για το σχολείο μας, και για την υγεία όλης της οικογένειας. Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν έχουν  αναπτύξει ακόμη επαρκώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Το σχολείο μας τηρεί αυστηρά τις οδηγίες/ υποδείξεις του ΕΦΕΤ https://www.efet.gr/files/F16616_odigosDS.pdf                       

Για όλους τους παραπάνω λόγους καθώς και διότι στο γενικότερο πλαίσιο της διατροφικής εκπαίδευσης εντάσσεται και η ασφάλεια τροφίμων,  στον παιδικό σταθμό «Πράξις και Πράξεις» γιορτάσαμε  την  Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Μιλήσαμε στα παιδιά, για την αλυσίδα τροφίμων και την αναγκαιότητα όλοι οι συντελεστές να τηρούν τους κανόνες και περιγράψαμε τον ρόλο του καθένα στην τροφική αλυσίδα, από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Δημιουργήσαμε διαδραστικά εκθέματα με διάφορα θέματα ασφάλειας τροφίμων, κρεμάσαμε αφίσες/ φωτογραφίες των θρεπτικών τροφίμων γύρω από τις αίθουσες, συζητήσαμε την προέλευση και τις ιδιότητες των τροφίμων,  προσπαθήσαμε να φτιάξουμε σχετικά τραγουδάκια και φυσικά τα παιδιά ζωγράφισαν για το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων επιστρατεύοντας την φαντασία, το κέφι και την αφοπλιστική τους παιδικότητα. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως πάντα άλλωστε, υπέροχο.  

παιδιά- ασφάλεια τροφίμων

Η διευθύντρια του παιδικού σταθμού ¨Πράξις & Πράξεις” και Συγγραφέας Έλενα Τασιοπούλου

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα αυτοκόλλητα βραβείων αυξάνουν τις πωλήσεις στο τυρί! Επιστημονική έρευνα

οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για επισημάνσεις βραβείου

Τι πιστεύουν οι καταναλωτές για τα φυτικά προϊόντα;

Είναι παραπλανητικοί οι όροι "κρέας" ή "γάλα" σε φυτικά προϊόντα ή όχι; Τι ισχύει σε διάφορες χώρες.

Πολυανθεκτικά παθογόνα βακτήρια βρέθηκαν στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ!

Πολυανθεκτικό στα αντιβιοτικά E. coli βρέθηκε στο 40% των δειγμάτων κρέατος σούπερ μάρκετ που δοκιμάστηκαν σε ισπανική μελέτη - Τα πουλερικά η πιο μολυσμένη κατηγορία.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα