Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
20.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ζητά ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των προϊόντων

ΑρχικήΝέαΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ζητά ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των προϊόντων
spot_img

Ο ΠΟΥ συνιστά ευανάγνωστες ετικέτες υγείας στις συσκευασίες τροφίμων.

Τα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να έχουν ευανάγνωστες διατροφικές πληροφορίες στο μπροστινό μέρος των προϊόντων, ώστε να βοηθούν τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο ομως δεν συνιστά αυστηρότερες προειδοποιητικές ετικέτες.

Η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά αποτελεί βασικό παράγοντα της παγκόσμιας κρίσης παχυσαρκίας, με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν με την πάθηση αυτή και περίπου οκτώ εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο λόγω σχετικών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να θεσπίσουν πολιτικές για την ανάσχεση της επιδημίας. Επί του παρόντος, μόνο 43 κράτη μέλη του ΠΟΥ έχουν οποιουδήποτε είδους επισήμανση στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας είτε υποχρεωτική είτε εθελοντική, δήλωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ετικέτες μπορούν να επηρεάσουν την αγοραστική συμπεριφορά.

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε τις εργασίες για το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών, το οποίο δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, το 2019, καθώς στόχος του είναι να υποστηρίξει τους καταναλωτές στη λήψη πιο υγιεινών αποφάσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές ολοκληρώθηκε στις 11 Οκτωβρίου και η οριστικοποιημένη έκδοση θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2025.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ συνιστούν στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν «ερμηνευτικές» ετικέτες που περιλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες και κάποια εξήγηση για το τι σημαίνει αυτό σχετικά με την υγιεινή ενός προϊόντος.

Ένα παράδειγμα θα ήταν το NutriScore, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα από το Α (πράσινο, που περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά) έως το Ε (κόκκινο, που περιέχει υψηλά επίπεδα πρόσθετων αλάτων, σακχάρων, λιπών ή θερμίδων). Αλλα και αυτό αντιμετωπίζεται σε πολλές περιπτώσεις με επιφύλαξη.

Η Χιλή και πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιούν ένα πιο αυστηρό σύστημα, με προειδοποιήσεις ότι ένα τρόφιμο έχει «υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», αλάτι ή λιπαρά στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, σε ένα μαύρο οκτάγωνο που μοιάζει με σήμα στοπ.

Η ειδικός σε θέματα επισήμανσης τροφίμων Lindsey Smith Taillie, συνδιευθύντρια του Global Food Research Program στο Πανεπιστήμιο Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι η βιομηχανία τροφίμων έχει αντιταχθεί στις προειδοποιήσεις και προτιμά τις «μη ερμηνευτικές» ετικέτες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά, αλλά όχι οδηγό για το πώς να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders ανακοίνωσε σχέδια για ακρόαση στη Γερουσία σχετικά με την αυστηρότερη επισήμανση των τροφίμων τον Δεκέμβριο. Ενώ η σύσταση του ΠΟΥ προχωρά ένα βήμα παραπέρα από την προτίμηση της βιομηχανίας, «είναι αρκετά αδύναμη», όπως δήλωσε η Smith Taillie.

Έρευνα που διεξήχθη το καλοκαίρι από την Smith Taillie έδειξε ότι οι προειδοποιητικές ετικέτες της Χιλής, μαζί με άλλες πολιτικές, όπως οι περιορισμοί της εμπορίας σε παιδιά, έδειξαν ότι οι Χιλιανοί αγόραζαν 37% λιγότερη ζάχαρη, 22% λιγότερο νάτριο, 16% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και 23% λιγότερες συνολικές θερμίδες σε σύγκριση με το αν δεν είχε εφαρμοστεί ο νόμος.

Η Διεθνής Συμμαχία Τροφίμων και Ποτών, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται η The Coca Cola Company και η Mondelez International Inc, δήλωσε ότι τα μέλη της έχουν ήδη ελάχιστα παγκόσμια πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτά περιλαμβάνουν την αναγραφή των θρεπτικών συστατικών στο πίσω μέρος των συσκευασιών, καθώς και μια λεπτομερή αναφορά στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τουλάχιστον για το ενεργειακό περιεχόμενο, όπου αυτό είναι εφικτό, σύμφωνα με το διεθνές σύστημα Codex Alimentarius.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κονσέρβες: Τι συμβαίνει με τις καρκινογόνες επικαλύψεις

Η χημική ουσία δισφαινόλη Α θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία ακόμη και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως αποδεκτές.

Εμφιαλωμένα νερά: Νέα μελέτη βρήκε χημικά PFAS στο 99% των δειγμάτων – Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές

Νέα μελέτη αποκάλυψε πως τα «για πάντα χημικά» PFAS υπάρχουν στο 99% των εμφιαλωμένων νερών.

Τα αντικολλητικά τηγάνια προκαλούν προκαλούν δυσλειτουργία του σπέρματος!

Ερευνητές συσχετίζουν την παρουσία μικροπλαστικών από υλικό που χρησιμοποιείται σε αντικολλητικά τηγάνια με μειωμένη ποιότητα και αριθμό σπέρματος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο