Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
28.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παγωτό με 40% «διασωθέν παγωτό»! Άλλη μια προσπάθεια greenwashing;

ΑρχικήΝέαΠαγωτό με 40% «διασωθέν παγωτό»! Άλλη μια προσπάθεια greenwashing;
spot_img

Τι καταγγέλλει η foodwatch.

Η διαφήμιση της μάρκας παγωτού Cremissimo υπόσχεται ότι έως και το 40% του περιεχομένου της αποτελείται από «διασωθέν παγωτό». Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση της συσκευασίας δεν παρέχει πολλές πληροφορίες για το τι πραγματικά είναι αυτό το «διασωθέν παγωτό» και πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη foodwatch, την ευρωπαϊκή ομάδα υπεράσπισης που εστιάζει στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, αντί για μια ουσιαστική κίνηση βιωσιμότητας, η υπόσχεση αυτή φαίνεται περισσότερο σαν μια προσπάθεια greenwashing – ένα τέχνασμα μάρκετινγκ που παραπλανά τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την εταιρεία Eskimo, παραγωγό της Cremissimo, το «διασωθέν παγωτό» προέρχεται από αχρησιμοποίητο παγωτό που λιώνεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής και επεξεργάζεται εκ νέου, μαζί με άλλα συστατικά, για τη δημιουργία νέων γεύσεων.

Αυτό υποτίθεται ότι βοηθά στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά αρκετούς τόνους κάθε χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται μόνο για τη γεύση σοκολάτα, γεγονός που περιορίζει τη γενικότερη εφαρμογή της στρατηγικής αυτής.

Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η έλλειψη σαφών πληροφοριών σχετικά με την ποσότητα και την ποιότητα του «διασωθέντος παγωτού». Η εταιρεία δεν προσφέρει επαρκείς λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία ή πόσο παγωτό διασώζεται πραγματικά.

Αν και ισχυρίζεται ότι σώζει «αρκετούς τόνους» παγωτού, αυτό το ποσό είναι αμελητέο σε σύγκριση με τον συνολικό όγκο αποβλήτων τροφίμων στην Αυστρία, που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο.

Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα γιατί το παγωτό που περιέχει «διασωθέν» προϊόν δεν προσφέρεται σε μειωμένη τιμή, δεδομένου ότι η χρήση των υπολειμμάτων της παραγωγής θα έπρεπε να μειώσει το κόστος. Ωστόσο, η τιμή παραμένει στα ίδια επίπεδα, γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες σχετικά με το πόσο ωφελείται πραγματικά το περιβάλλον ή οι καταναλωτές από αυτή τη στρατηγική.

Η έλλειψη διαφάνειας και η απουσία στοιχείων για την πραγματική μείωση των αποβλήτων καθιστούν δύσκολη την αξιολόγηση του πραγματικού αντίκτυπου αυτής της πρωτοβουλίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, το ζήτημα των αποβλήτων στην παραγωγή τροφίμων παραμένει τεράστιο, με την Αυστρία να παράγει περίπου 790.000 τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 120.000 τόνοι προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων.

https://www.foodwatch.org/at/werbeschmaeh-eskimo-cremissimo-schokolade

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα