Η κατανάλωση κρασιού στη Ευρώπη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 30 ετών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς κρασιού στον κόσμο από άποψη αξίας, ενώ η Ευρώπη παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή κρασιού, αντιπροσωπεύοντας το 60% του μεριδίου αγοράς και το 48% της κατανάλωσης κρασιού, ενώ συνεισφέρει περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ.
Ωστόσο, αυτή η κυριαρχία κινδυνεύει, καθώς οι παραδοσιακές αγορές εξαγωγών κρασιού της ΕΕ επηρεάζονται από την αποκατανάλωση και τους γεωπολιτικούς παράγοντες, που οδηγούν σε ασταθή πρότυπα εισαγωγών. Οι απρόβλεπτες συνθήκες παραγωγής και οι συγκομιδές λόγω της κλιματικής αλλαγής αναφέρονται επίσης ως προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες εξαγωγής.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κατανάλωση κρασιού βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό των τελευταίων 30 ετών, με τα ευρωπαϊκά κόκκινα κρασιά να αντικαθίστανται από ελαφρύτερα κρασιά ή άλλα ποτά. Έτσι καλεί τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε μια ομάδα πολιτικής «υψηλού επιπέδου» για τον οίνο για την αντιμετώπιση «σημαντικών προκλήσεων» στον τομέα.
Η Επιτροπή καλεί τη βιομηχανία να προσαρμοστεί στη «νέα πραγματικότητα» μιας ασταθούς αγοράς για να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει την ιστορική της κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά. Τα μέλη των ενδιαφερόμενων μερών καλούνται να παρουσιάσουν την αξιολόγησή τους για τον κλάδο και πιθανές λύσεις σε προβλήματα στην «Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Πολιτική Οίνου», τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Τα σχέδια ανακοινώθηκαν από τον Janusz Wojciechowski, Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, σε πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου μετά από αιτήματα του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες για μια παρακμάζουσα βιομηχανία.